The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

springKorea2016 : Sansuyu Festival ( Gurye ) + Maehwa Festival ( Gwanyang )
April 14, 2016

Assalamualaikum !!! the best season among the 4..spring time! :) alhamdulillah syukur dapat peluang tinggal di negara 4 musim…tak sempat nak bosan even kami tinggal di Busan , Korea Selatan heheheh Actually each season ada their own attraction…to me..i love spring & autumn ! In spring , there will be few flower festivals scattered around South Korea…early April 2016 , we made a trip to Gurye -Gun , South Korea ..even perjalanan nak sampai ke tempat tuh dah cantik !..Scenic ! even dah almost 2 years ok sini…still lagi terkesima tengok all magnificient views…SubhanaALLAH !!!

Ok , after 2 hours journey we reached Gurye-Gun …bandar ni macam kene cat ngan kaler kuning heeeehheheh sebab most of the places covered with Sansuyu flowers….

20160319_112118

hah ni la bunga nya …

IMG_4785

so small..yet can make small town so cantik !

20160319_114015

ni part of the places untuk festival tuh..actually that day we forgot to bring our cameras..huhuhu..tapi nowadays guna handphones je pun boleh heheheheh not bad kan..hasil iphone 6s plus & note 3 eheheh:p

20160319_112444

imagine if the whole tree kat belakang tuh ..penuh ngan bunga kuning..sure cantik kan!:p Kakak Insyirah..ibu nak bawak handbag..dia nak jugaks :p eheheh

IMG_4769

takut bila hubby suruh posing kat tempat ni..kot bebudak tuh jatuh..ngan ibu dia sekali la basah :p huwahhh!

IMG_4777

Insyirah already half of my height!!!! oh no!

IMG_4781

Daddy’s girl sangat..memang manja :p

IMG_4784

I love the sky ! perfectly blue! :)

IMG_4803

our perfect picture of the day ! despite the yawning princess Fareeha :p

yay ! rezeki ! tetiba ada seorang ahjussi came and approached us…sumpah tak faham apa die cakap…rupa2nya dia nak tolong ambilkan gambar kami 1 family…huwahhh touched! sure dia kesian tengok kiteorang gilir2 ambil gambar heeheh GAMSAHAMIDA ( THANK YOU ) uncle! moga Uncle sihat selalu:)

IMG_4810

 eheheh ayah ‘photobomb’ your picture Kakak:p

IMG_4811

Hamboi2….gaya macho nampak :p ahaks..hokeh handsome:)

IMG_4818

 Expression dorang like they are really flying ahaks!

IMG_4843

Saranghae ! :)

IMG_4877

IMG_4839

 hhehe Ibu je leh posing di mana2:p ahaks

IMG_4906

 Insyirah really focus when intructions given to her…

IMG_4913

 good job Kakak!!! :)

20160319_124711

when fareeha decided to rest for a while :p

Actually , tak lama pun kiteorang pergi festival tuh…just round2..snap some pictures…then off we go.Takut stuck in traffic !! heeheheh

Ok 1 thing to highlight…sepanjang jalan2 kat kawasan tuh…hardly seen any rubbish bins…and suprisingly takde juga sampah2 bersepah…no entrance fee needed to go to this festival…lotsa stalls sell their local foods….tapi memang takde sampah…bersih !!! Salute how Koreans really discipline themselves to keep their country nice..clean & beautiful !!! The key is DISCIPLINE !!! sekarang pun we all kalau jalan bawak extra plastic sampah…any bottles..ke sampah ke…bawak balik rumah semula…then buang those sampah ikut sistme kitar semula :) moga istiqamah even nanti kami pulang semula ke Malaysia :)

Nak balik tuh around lunchtime dah…we all singgah Hwagae Market for lunch. Tried their crab broth ..to me biasa je la rasa die :p hehehe

20160319_162710

20160319_164042

sempat bergambar jap kat Hwagae MArket dengan statue ni heheheh

So , on the way back to Geoje..nampak traffic quite slow…till hubby decided to use another route … tapiiiii arghhhh rupanya lagi jem !…imagine 30 mins pun kereta not moving at all….rupa2nya ada another festival going on on that day…

Gwanyang Maehwa Festival !!!!! last year we all pergi ..that time maehwa flower ( apricot flowers ) belum bloom…tapi takde plan nak repeat this year…ni la namanya rezeki….sebab silap jalan…and stucked dalam jem….MasyaAllah cantik sangat Gwanyang waktu ni…..macam white forest !!!! Kiteorang stop jap kereta tepi jalan and amek gambar heheheh

20160319_171542

20160319_171549

close up : Maehwa Flower :)

20160319_171744

 sanggup tuh semata2 nak mencari bunga :p

20160319_171802

 i love this shot ! tq mr photographer:)

20160319_172311

 ahahha  muke dah tak larat penat semua…tapi semua still boleh posing :p heheh

20160319_172433

 hahah they know that Ayah is stronger than Ibu :p

20160319_172615

20160319_173416

 windy and sejuk actually !..pas gambar berlari masuk kereta :p

20160319_173607

20160319_172442

 SubhanaAllah !!! all white ! with shades of pink actually :)  and the maehwa flowers smell so good !!

20160319_173430

scented maehwa flowers! i love it ! oo i love apricots too! :)

20160319_173834

from top of the hills : looks like the whole Gwanyang area..was painted into white forest ! Seriously , the scenery was amazing ! Ive been to few countries..esp United Kingdom…but today this place beat all ! cantik !

Alhamdulillah ! being together with hubby & kids…nikmat Allah mana lagi yang kamu dustakan !! SubhanaALLAH ! :)

ok thanks for reading ! XOXO

oh lupa traffic jem tadi kan…total 5 hours baru sampai rumah kat Geoje! huwaaaahhh! heheheh:p

Salams :)

This post currently has no response.

familiatrip2016 : part 2 :)
April 13, 2016

assalamualaikum !!! yesss..ada part 2 ..heheh jangan mareee :p well , bukan selalu family datang..excited terlebih! heheheh and too much pictures yang saya rasa best hehehe :p takpe2..cam pernah cerita dulu..blog ni nak letak gambar aje…kenangan..untuk hari tua nanti :)

Ok..by the way ..memang Geoje Island is simply fascinated! sangat cantik ! everytime guests datang kiteorang bawak same places..heheh kiteorang sendiri tak pernah boring heheheh memang cantik!!! :) After beautiful & scented maehwa flowers…kiteorang jalan2 nak tengok view plak..since ni pulau kan..so keliling pun laut hehehe

Next kiteorang pergi Sinseondae Observation Platform :)

IMG_4237

Panoramic view :)

IMG_4248

IMG_4251

Comel picture ni kan :)

IMG_4258

Kiddos with Wan Chom :)

IMG_4261

P1130776

Love this shot ! I love you mak! She is simply beautiful outside & inside ! soft spoken & character..yet very strong & beautiful heart she has..

Well ..Ive lost my mom when I was 25 years old ..she passed away due to chronic rheumatic heart disease..tak sempat nak tengok saya graduate as a doctor…weve been very closed..mak la bestfriend saya..even saya jauh study kat Sarawak…i will make sure call her everyday..takpun mak call saya..weve been sharing everything..cerita dalam kelas..cerita sal assignments…sal patients kat hosp..cerita saya makan apa…tanya mak buat apa…sampai dia pun kadang2 letih nak dengar :) suddenly Allah ambil dia di usia muda @ 53 yrs old…rasa macam melayang aje badan ni: ( …tapi Allah Maha Penyayang..Dia hadirkan insan istimewa dalam hidup saya..alhamdulillah dapat mak mentua yang baik..memahami kerjaya..oh she is a doctor too..sesungguhnya perancangan Allah adalah yang terbaik untuk kita kan:) buat arwah mak saya ..moga rohnya sentiasa bahagia di sana..moga ALLAH tetapkan hati ni untuk tidak pernah lupa doakan mak..tetap rindu walaupun dah 10 tahun berlalu…al-fatihah…:)

P1130785

heheh adults busy tengok scenery..and amek gambar..dua beradik ni busy kutip shells…see…akak tengah explain kat adik tuh heheheh

After that , we were heading to a must visit place in geoje Island heheh..Windy Hill :)

P1130794

sejuk sangat..semua minum hot drinks..hangatkan badan heheh..Ibu Ani dah risau tengok Windy Hill yang tinggi tuh..memula dia surrender..lastly dia setuju naik..slowly…:)

P1130807

tarrraaaa..tengok Insyirah n Reeha heheheheh busy sangat tuh :p

IMG_4271

steadyyyyyy Ibu heheheheh

IMG_4278

alhamdulillah ! slowly but yeah u did it Ibu !!! heheheh

IMG_4286

My Love . My heart . My Soul .

IMG_4288

hahah sila jangan muntah hijau..:p heheheh sumhow i love the shot ! credit to my mr photographer yo! heheheh

SubhanaAllah view dari atas puncak Windy Hill ni memang superb!! seriously..rasa kalau tak sejuk sangat memang nak duduk..minum hot choc…menikmati pemandangan kat sini..such a breathtaking view indeed!!!!

IMG_4305

IMG_4330

IMG_4336

IMG_4347

P1130815

P1130829

sangat2 cantik kan ! Windy Hill we gonna visit you again before balik Malaysia for good nanti :)

balik tuh kiteorang solat Asar & Magrib kat kedai ikan yang we all selalu makan ..kat area Jaseungpo :)

P1130838

IMG_4367

Kenyang perut senang hati..hari pun dah malam..balik tidur…ehehehe esok last day tetamu kami di Geoje ni…plan nak bawak g Taejongdae  Park plak :)

Pepagi after breakfast..kami pun pergi ke Taejongdae Park ..2 jam driving from our house …alhamdulillah sampai juga :)

IMG_4427

tunggu  danubi train :)

IMG_4434

P1130862

P1130868

Fareeha asyik kejar burung2 ni heheheh

P1130874

IMG_4445

selfie jap naaaa heheheh ok ready seb baik ada train hehheeh nak jalan kaki sampai puncak mau pengsan :p heheh

IMG_4449

ok dah sampai..ya Allah sejuk sangat atas ni :( (( huhu but the scenery was amazing!

P1130884

P1130894

IMG_4451

P1130883

P1130900

sejuk sampai ke tulang..grrrrr…tangan semua masuk kocek heheheheh

P1130909

IMG_4458

cantik pic ni heheh tenkiu to adik ipar Atikah :) dah puas gambar2..naik balik train untuk turun ke bawah semula :)

P1130919

IMG_4472

us..with the iron lady …lovely mak :)

IMG_4475

tetiba Insyirah & Fareeha nak interframe gaks…sorry makteh & pakteh :p

IMG_4482

IMG_4569

IMG_4488

IMG_4508

IMG_4523

run reeha run!

IMG_4541

Wan & fareeha yang suka dengan bunga2:)

Alhamdulillah ! happy bila semua pun sihat2  datang Korea ni:)

Esok pepagi dah para tetamu berangkat ke airport! sunyi semula rumah huhu.. moga semua yang datang happy dengan percutian kali ni :) maaf if ada kekurangan ! :)

thank for reading!! XOXO

This post currently has no response.

familiatrip ~ very early spring! heheh ( part 1 )
April 2, 2016

assalamualaikum !!! lama tak menaip ni..banyak gambar nak update ..weeheee heheh:)  now already spring time ! yippie..bunga sana sini :) post kali ni nak citer sal trip family ke Geoje ! hehehe alhamdulillah seronok sangat ! thanks to mak ayah ikah & hubby , Arif , Ucu Ana & Ibu Ani sudi datang rumah kami kat Geoje ni ..rezeki2 :) best bila ramai2 ada kat rumah..meriah ! seronok la Insyirah & Reeha ramai nak layan kerenah dorang tuh heheeh seminggu gaks my hubby & Insyirah bercuti dari kerja & sekolah heheheh anything for the family kan ! nothing to lose ! :)

ni kire 2nd time mak & ayah datang Geoje la …and 1st time for the rest . Ayah pun datang sekejap aje…busy2 heheheh..

P1130485

dorang sampai pagi tuh..petang pas lunch dah plan nak pergi pasar Tongyeong…heheh searching for all the fresh fishes & clams…yummsss :)

IMG_4003

tepi pelabuhan Tongyeong :)

P1130510

ye itu adalah baby octopus ! masak sambal sedap tul ! heheheh yerp they still moving ! hehehhe euwww ahaks ! tapi kami beli lala + kerang +kupang + scallops eehehe plan nak berpicnic esoknya tuh heheheheh

The next day pepagi pas breakfast..prepared lauk untuk picnic plak…puas fikir mane la nak picnic sebab macam hujan renyai2..plus sejuk kat luar tuh!! heheheheh last2 bawak family gi picnic kat Victory Park , Okpo! heheheh kebetulan ada ala2 pondok kecik kat situ…tempat kami berteduh and mulakan activity berkelah heheheh seronok sangat! ada lauk yang memang masak kat rumah..kiteorang bawak jugak mobile stove heheheh masak atas tuh ! hahhaha

P1130522

sejuk2 hujan2….dapat makan ramai2 macam ni memang best!!! :)

IMG_4016

ala2 rancangan memasak outdoor uollssss! heheheheh chef masak clams soup..sedap ! marvellous !

P1130523

heehhe tuhla port picnic kami petang tuh heheheh best atas bukit…:p sebelah tuh cam ada tempat exercise & small playground..Insyirah & Reeha dah kenyang..main2 plaks :p

IMG_4025

Princess Reeha posing :)

Pastuh we all jalan2 keliling pulau ni….then we all bawak family ke Chilchendo Island…pulau kecik yang connected dengan Geoje Island. NAk ajak dorang mengopi heheheheh

IMG_4052

P1130554

Insyirah seronok sangat la main dengan tongkat Opah Ibu tuh..heheheh mase baru sampai Opah Ibu guna wheelchair…me & hubby risau jugak nak bawak jalan2..sebab Korea ni berbukit bukau…most of the places..jauh kena jalan or daki bukit . But Alhamdulillah sampai Korea nampak gagah Opah Ibu :)

Oh berdepan ngan laut ni ada coffee shop yang best! eheh Schumann & Clara ..suke walnut cookies die..heheh dah 3-4 x actualy kiteorang datang sini…owner die pun dah kenal kiteorang eheh

IMG_4120

once weekend..if takde plan nak pergi mana2..kiteorang suka pergi kedai ni..u can have good drinks with great ambience! depan tuh laut oo..cantik sangat :)
P1130549

hand drip coffee kenya ..hubby suke! well im not a coffee geek hheeh saya suka kat cawan yang cantik ni je heheheh and ayah tengah layan makan toast bread & strawberry jam :)

IMG_4124

cookies tuh yang saya suka heheheheh :)

esoknye tuh ayah dah nak balik to Kl..flight petang..so sempat lagi la kami jalan2..bawak dorang naik cable car hehhehe actually dah 3 kali naik cable car ni hehe..but its ok..with different special persons..why not hehhe

P1130588

foggy pagi tuh…so tak dapat clear view..tapi takper..to be together with family is more meaningful kan :)

P1130596

my hubby & his daddy :) dua2 handsome :)

P1130600

Insyirah overwhelmed with love & happiness ! :)

P1130607

give a pose in fornt of cable car :)

P1130615

sweetest couple ..Alhamdulillah im so blessed to be part of his & her family ..dapat menumpang kasih :) the persons who are so strong & have beautiful hearts ..may Allah always bless both of you , Mak & Ayah :)

P1130619

with Ibu Ani ( she is Ayah ‘s elder sister ) .. sangat terror memasak..dulu selalu sangat masak laksa johor for me !!! thank u sangat2 ! this time cuti saya pulak memasak untuk para tetamu..memang tidak sesedap ibu or mak masak…heheh sorry ! :) actually dah 2 tahun tak jumpa Ibu heheh terubat rindu :)

P1130624

me & princesses with their lovely Wan Chom.. yang always cute! :)

P1130627

P1130660

ok babai ! nanti kami datang lagi InsyaAllah :) oppssss kena gerak cepat takut Ayah tertinggal flight hhehehe thanks Ayah for coming & hope u enjoyed the short getaways with us here..we love you Ayah ! :)

next 2 days cuma jalan2 shopping2 hheheh Makteh Ikah & Pakteh Ikah plak honeymooning kat Seoul hehhe

P1130683

P1130685

Ibu Ani , Mak & Ucu Ana shopping sakan di Nampo-dong hhehehh sihat betul Ibu Ani bila shopping..tongkat pun dah transfer kat Ucu ekekeke

P1130699

heheh teman mak shopping kat Busanjin hehhe candid pic by hubby ..girls and her thingy hahahah serious habis bila shopping :p actually tengah guna translator apps tuh hahah :p

P1130710

taraaaa..dah penat shopping ?? heheheheh we want moreeee ahaks

The next day tuh..since mak , Ibu Abi & Ucu Ana aje…kali aim nak ajak jalan2 keliling pulau Geoje je :) That morning , the weather was just perfect! berdoa dalam hati hope adalah bunga2 cantik ..since mak peminat bunga yang tegar :) tapi sebab end of winter..takut bunga2 still memalu nak bloom kan :) ok takpe..joms jalan !

P1130717

belakang tuh actually ada beautiful dam ( empangan ) ! cantik seriously rasa macam kat Switzerland ! tapi sebab susah nak park kereta..ni je tempat yang ada pitstop :) peace everybody :)

P1130721

Alhamdulillah ! terjumpa satu tempat penuh ngan bunga maehwa ( apricot flowers ) ..even not full bloom yet..with beautiful sky ..beautiful persons of course..perfect picture :)

P1130757

Fareeha baru bangun tidur terus cergas ! heheheh Kakak Insyirah busy captured those flowers hheheh

IMG_4193

Comel kan :) )))

IMG_4200

yeah ! me + mak with beautiful apricot flowers ~ Geoje 2016 :)

IMG_4202

IMG_4196

Abang with his beloved mom !! Always be a good son to your mom dear…she is your everything !:) To Mak & ayah too .. thank you for raising such a good son..how lucky I am for having him as my husband:) Your health..your happiness..always in our dua’ Mak:)

IMG_4206

IMG_4214

Thank you mak for this picture !!! was so ‘malu ‘ bila mak offer..’meh mak amekkan gambar suhaila & abang ‘..hehhehe yela takkan nak mintak tolong mak plak amek kan gambar kami kan..hehehehe tapi rezeki dapat mak mentua yang so sporting ! hehehe thank you again mak :)

IMG_4218

Insyirah took selfie with Fareeha ! hahaha cute!

IMG_4226

IMG_4229

Both of them love flowers ( ikut Wan Chom ) heheheh esp fareeha :)

Memang banyak sangat gambar bunga yang cantik !!! rase semua nak masukkan dalam ni heheheh Enjoys ! Bunga maehwa apricot flowers..usually lasted only for 1-2 wks..then dia gugur..so nanti keluar plak daun & buah apricots..unik kan! :)

P1130739

P1130740

Close up maehwa ( apricot ) flowers ! SubhanaAllah! :)

Since banyak lagi nak spam gambar heheheh ..nanti kite sambung next part ye ! heheheh

Thanks for reading /browsing ..XOXO ! salams:)

This post currently has no response.

#throwback #maksomdatangKorea : my besty was here in Geoje !!!:)
March 4, 2016

assalamualaikum ! arini hubby cuti..ada public holiday kat korea ni. hah dah breakfast..perut pun kenyang.:) rest day yay! kat luar sejuk sangat -2 dgrees yo ! huhu semalam snowy kat geoje ni..today sejuk aje takde snow :p hehehe ok so today nak blogging plak heheheheh # maksomdatang Korea yo hashtag die :p heheh

alhamdulillah rezeki kami terima tetamu dari Malaysia early November 2015 :) tuhla hikmahnya…dapat dok Korea alhamdulillah makin melimpah rezeki terima kunjungan dari family & kawan2 :) so this time it was my besty back in Unimas ! kenal dia since 2000…die budak bijak..nerdy..rajin study..petite…jauh beza from me yg beso..tak rajin sgt study :p hehehe sumhow the chemistry between us yang buat kiteorang leh ngam -ho ! kawan yang same2 g surau bukak pose ..eeheheheh rebut makanan dalam dulang heheh and few ade secret yang takleh la citer kat sini kan heheh lap u la midah ! yerpppp..  mrs Hamidah in the house!! yeah yeah ! heheheh amiey datang with her son ..Ihsan yang ensem + ibu kesayangan maksom + Kak Ah ( tul ke eja ? cam nama my sister plak..sykeen tapi panggil Ah ) &  farah yang cantik & baik hati –  :) o lupe kak ah & fara ni fanatic anything bout Korea…rasenya dorang lagi banyak tau sal Korea dari orang duduk Korea ni heheheeh semua retis Korea dorang tau..even nama2 tempat pun dorang tau ..amazing ! heheheh

1st day dorang sampai malam tuh we all ajak dinner chukumi heheheh since dorang kate datang Korea nak makan Korean food yang original heheheh taraaaa..we brought them  here…trying the best chukumi in the Okpo town !

P1110001

P1100995

delish chukumi !!! dorang kepedasan ..sorry next time mintak kurang pedas k heheheh

On the next day ..pepagi plan nak g Taejongdae …me driving them to Busan ( hubby g keje )…tak pernah2 drive van …kali ni kita cuba heheheh tapi nak dijadikan citer..Taejongdae tak jumpa…ternampak signboard Gukje Market…so cancelled Taejongdae…hehehe kite g shopping dulu je la erk :p heheh ada incident yang takleh dilupakan…hheheh sampai2 kat parking…pakcik yang jaga parking tuh tunjuk tayar yang dah lembik!!! oohh nooo..dahla semua pun perempuan..sorang tak tau camne nak buat hahah..tapi pakcik parking tuh kata…its ok pergi je shopping dulu…small matters :p heheheh nak buat camne..nama pun pompuan kan haruslah shopping dulu…tayar pancit..settle kemudian :p hehehe

ok jalan2 Nampo-dong !!! sejuk & windy sangat arituh …

IMG_0114

picture with Ahjussi jual buah berangan heheh

IMG_0147

told ya they know better which were the best cosmetic :p heheheh banyak borong naaa…:)

IMG_0159

reeha & kak insyi with new friend Ihsan  - kiddos already happy with cotton candy & balloons :)

IMG_0166street food ! yummmssss tteokboki ( drooooollliiiinggg ! )

perut kenyang..dorang sambung shopping kat Gukje Market ! :) ooo nak balik baru teringat tayar pancit hheeheh luckily we have talian hayat heheh called my hubby..he arranged for mechanic..mechanic datang within 10 mins..buat kerja 5 mins..taaaraaa the van is ready to serve you madam ! hehehe syabas mechanic Korea yang cekap gile buat keje..heheh senyum aje..paling best free service :p ( sebab van yang kiteorang sewa still under insurance gitu la gamaknya ) alhamdulillah ! balik tuh ..amiey drive plak sbb fareeha nangis2 nak susu..cant help !  heheh 1st time die drive left-hand drive car ! good job amiey ! hahahahah teringat ke’gabra’an muka ko miey mase drive heheheh siap marah aku kan main fon kat sebelah hahahahah

2nd day in Geoje…today bawak dorang tempat wajib visit kat Pulau Geoje ni :p lets go to Windy Hill ! well..the weather so nice! such a breath-taking view ! enjoy the pics friends….windu plak tengok gambar2 ni :)

P1110014

happy me when seeing u guys happy ! :)

P1110016

after graduated back in 2005..masing-masing busy…then jumpa balik mase amiey kawen..kali ni dapat spent masa 24/7 ngan ko miey heheh  ternyata posing kaki kita same :p heheeh

P1110028

sara Insyirah + sarah Najiha + Mysha Fareeha + Ihsan ! :)

P1110036

Ihsan which is one year older than Fareeha ..joms panjat tangga !

P1110048

yay maksom made it !! berjaya naik ke puncak ! syabas maksom :) MakSom posing untuk Pak Jenal kat Melaka :)

P1110055

splendid view with beautiful peoples ! perfect !

P1110066

amiey nanti kita tua jom panjat windy hill cam MakSom :)

P1110071

with windmill as background:)

IMG_0189

amiey’s pure love …makSom…miey aku sayang gak mak ko ! terubat rindu ngan arwah mak aku ( bergenang air mata..sob sob )

IMG_0199

floating moment @ Windy Hill , Geoje Island , Busan , South Korea !

3rd day . yay arini my hubby cuti !! we planned to Muju main snow…hope dah ade la snow kat sana..since amiy & family datang very early winter…takut snow pun malu2 nak kuar :p heheheh alhamdulillah kun fayakun…memang rezeki dorang ! a night before nak muju..kita same2 masak…maksom kuar kan skill memasak die…banyak la tips2 die turun kan..thank you so much maksom!..kalau boleh nak guests tuh duduk je..nak servekan foods..tapi tetamu kali ni nak gak join venture eheheh pelbagai rintangan nak main snow ni…heheh teringat plak proses nak sewa baju untuk main snow…ngan boots etc heheh cian maksom..kene pakai kasut berat hehehhe joms layansss gambar main snow :) here we go Dyeogyusan Ski Resort ( formerly known as Muju Ski Resort )  ..penat2 main snow tuh..sledding bagai..pekena plak lauk makSom ..nyum2 !!!terbaikkkk!!

P1110098

posing ngan ski boots dulu naaaaa…aahaha padahal seksa  bila nak jalan :p

P1110109

joms skiing miey ! hehehehe

P1110102

another exciting pose :p

P1110114

yay ! credit to amiey for this family picture of us ! :)

P1110124

sporting makSom ! heheheh

P1110143

rase cam family sendiri! miss u all !

ok..where we r going next? ! heheh joms kite ke Tongyeong !!bout 40 mins from our house ..

pepagi kite naik cable car k…cuaca pun cantik! but lil bit foggy …

P1110164

P1110165

P1110187

view dari atas ni hah :p foggy tak clear sangat ..matahari taknak memancar kan sinaran :p

P1110216

gambao reramai..cian maksom penat naik tangga..mengah! dak Ihsan sedap noooo makan kopok beras heheh

P1110225

tinggi bukit kami daki :p heheheh

P1110288

gamboooo lagi ehehehe

pas cable car..hubby suggest pergi City Hall of Tongyeong..ingat kan cam ada office2 ke apa…tapi ala2 Hanok Village gitu la…:) cantik !

P1110307

p/s miey arituh nampak cam maksom berdiri tegak..rupernye Kak Ah sekali heheheh joms nyanyi negaraku..tanah tumpah…heheheh

P1110314

nak mendaki tangga plak…kesian jugak mostly kat Korea sure berbukit2 or bertangga gini..kesian kat Maksom but alhamdullilah nampak cergas maksom..tongkat pun dah tinggal je dalam van :p

P1110322

slow2 menapak berjaya gak naik ..:)

P1110329

dulu tempat pembesar2 Korea meeting..datang orang Malaysia posing kat tiang naaa heheheh:p

P1110367

alololo adik !!! heheheh posing sangat ni…sampai terlipat jari kaki hehehe:p

P1110382

ok..dah puas main salji kat muju kan..now fefeeling autumn plak ! heheheh rezeki Allah bagi dapat 1+1 heheeh autumn + winter :)

P1110390

sara insyirah ( my daughter ) with sarah najihah ( kak Ah’s daughter ) ..baik senyum je budak nya!! hye seb lom ada anak lelaki..kalo tak dah booking heheheh

P1110401

bagi chance …once one of the best batsman kata nye:p hehee

P1110419

bergambar kat rumah korea zaman dolu kala :)

P1110431

P1110433

yang besau tak sudah2 nak bergmbau…yan budak kecik dh kepenatan..insyirah je leh maintain posing lagi hahahah

pas balik tuh…since dah alang2 kat Tongyeong…we all pun singgah Live Fish Market …kat sini la tempat me & hubby borong ikan ngan harga yang lebih murah..ikan fresh2 tuh..hidup2 lagi…rasenya once in amonth wajib kiteorang datang pasar ni ..puas hati shopping ikan hahaah nak shopping Chanel tak dapat la sebulan sekali kan :p hhahahahah ikan pun ikan la..kenyang perut senang hati :p heheheh

P1110435

hah pasar tuh tepi ni je tu dekat dengan bot2 kecik tuh :)

P1110437

cuci2 mata tengok ikan..clams..heheheh octopus hidup..heehe

penutup hari tuh kiteorang bawak all our guest makan meuntang kat one of the restaurant nearest market tuh …ikan segar dari laut yo ! :) alhamdulillah !!!

ok kire last dorang kat Geoje…hubby keje..so today kite jalan are Okpo je ye..dekat2 heheheh yet the view was so scenic ! Commorative Park plak arini :)

P1110443

the view was superb ! rase bestnya kalo ada secawan kopi layan sambil tengok pemandangan kat sini …heheh

P1110468

cantik2 anak MakSom …tengok la maksom + pak jenal kan :) beautiful peoples with beautiful hearts !

P1110470

beriya jadi photographer..nak dapat kan d best angle gitu heheheh

P1110503

seronok d kids ade teacher farah @ busu yang cantik & available lagi ..wewiitttt ! heheh melayan ring around the rosie !

P1110466

to my dearest friend Miss Hamidah ( she is plastic surgeon – to be ) ..keep on moving !! you are so near to the success ! sometimes ko wonder whether all these really  worthkan… after apa yang ko & family dah korbankan kan…leave it to Allah miey..kita ni insan kerdil..we never know what future holds…teruskan berdoa…mintak kat Allah..teruskan usaha ko..i know u can do it mate!!! ( tulis pun nak bergenang air mata ) eheheheh ..hah bab ni memang kita sama..ahaks! kememeh:p keep the positive vibes !!! apa2 family first..only ko & family je tau ape yang korang dah went through untuk sampai tahap ni…sebagai kawan aku doakan ko and even kita semua berjaya in what ever we do…lebiu!!

Good friends are like stars. You don’t always see them, but you know that they are always there.

p/s tag : yanie + naza

wah panjang entry kali ni kan heheh…last but not least …thanks alot to amiey & family sudi datang rumah kami..masak sama2 jalan..gelak sesame heheheh maaf atas segala kekurangan dari pihak tuan rumah ..silap bahasa esp Insyirah & Fareeha yang active tuh :) insyaAllah ada rezeki jumpe lagi…kat melaka naaaa!!! heheh

thank you for reading ! xoxo!

  • Hafidzah: March 11, 2016
    Terima kasih banyak2 Burn dan Khairil...Insyirah dan Fareeha..sudi terima kami sbg tetamu. Rasa mcm adik beradik sendiri...love u all

Insyirah’s school show in Geoje :)
February 22, 2016

assalamualaikum! alhamdulillah dah 17 months kami tinggal di bumi Korea Selatan ni ..banyak juga pahit manis selama duduk sini. Overall..i love it ! :) oh yea…Insyirah kami hantar bersekolah di sini…memula tuh macam takleh nak cope jaga dua2 anak hehe so fikir2 ..tolak tolak…since if nak hantar international school sini quite pricey ..gulp..heeheh last2 ..me & hubby decided to let Insyirah go to school @ korea ni :) duit boleh dicari kan kan kan..heheeh Actually kiteorang takde la pergi /survey each sekolah yang english medium…tengok mana yang bagus or tak…kebetulan my indonesian friend here in Geoje…yang suggest..sebab boleh sama ngan anak die..tergerak nak anta Insyirah sekolah kat sini:) ILS or international language school…dorang guna english medium for each subject..but then for ballet class..gym class etc..they r using Korean language still..but alhamdulillah Insyirah boleh cope:) feedbacks from teachers pun mostly positive ..alhamdulillah..happy sangat ngan progress Insyirah sepanjang dia sekolah kat sini. suprisingly jugak die boleh communicate in Korean too sket2..but she too much young kan…so just let her enjoy her childhood phase ..relaxxxx:)

so semalam..ada end of year performances for Insyirah’s school.. and Insyirah had involved too :) proud of you kakak!! :) antara gambar yang sempat dirakam…kenangan untuk Insyirah nanti :)

NIC_5744

she played Samulnori ~ traditonal Korean instrument :)

NIC_5749

u’ve impressed ibu & ayah ! congrats kakak!

NIC_5765

NIC_5781

ibu pun tak pandai nak main gamelan ..heheheh Insyirah balik Malaysia try gamelan plak k :p hheeheh

NIC_5809

2nd show that involving Insyirah – The Mice Meeting.then dorang nyanyi2 hickory dickory dock ..the mouse ran up the clock :)

NIC_5822

Insyirah with her classmate…all locals..except her…:)

NIC_5850

3rd performances by Insyirah : Taegwonmoo :)

NIC_5856

so happy dapat patahkan kayu tuh :)

NIC_5886

flower among the thorns :)

NIC_5927

they played instrument for the song : Honey Honey ( theme song for Mamma Mia the movie )

NIC_5951

NIC_5991

her school friend : Connie :) bila la jumpa lagi kan heheheh

NIC_5998

Insyirah with her class teacher : Maggie

NIC_5992

You are big girl now !!! but always a baby to me kakak :)

IMG_3515

Flowers for kakak..adik pun nak jugeee :) heheheh

IMG_3518

with ibu :)

IMG_3522

ILS headmaster : Joanne :)

IMG_3524

Insyirah with her teachers in ILS : Elena tc + MAggie tc + Lucy Tc

IMG_3544

Fareeha in action ..she wants to dance too on the stage :)

IMG_3549

next 2 year fareeha pulak pergi skolah k :) muuahhhsss

my personal view of ILS..

they are using English medium..so few expats yang hantar anak dorang kat sini..from France..Vietnam..England,,Indonesian..and Malaysia ( kiteorang la tuh ) . Mostly are locals. They can speak Hangul only during lunch time..gym..ballet class..music class.Insyirah also learnt Hangul here..she can speaks basic Korean language..They still have monthly test which each student will be tested whether they understand the whole month syllabus. They have every week dictation test. And everyday they have Maths homeworks. Alhamdulillah Insyirah did great so far ! :) Proud of her !

They have field trip every month! so Insyirah pergi water park..buat ceramic bowl..buat cupcakes…etc even went to cinema ! hehehe and dorang more to Montesorri approaches..Insyirah nampak happy la sekolah kat sini. mase mula2 hantar sini ..dorang tanya apa expectation kita as parents…mase masuk sekolh ni Insyirah baru je 4 years + kan..Insyirah lambat cakap tau..umur 3 years baru clear sket die cakap heheh so memang we all harap dia improve dari segi percakapan… Alhamdullilah..teachers kat sini cakap dia terlebih cakap :p heheheeh

P1130484

alhamdulillah proud of u Kakak! :)

apa2 pun perjalanan masih jauh…

ok..doa ibu moga anak2 ibu jadi anak yang solehah..tak tinggal solat..jadikan al-Quran pegangan & panduan…diberikan kemudahan & kejayaan di dunia & akhirat :) berangan if anak2 ibu pun nak ikut jejak langkah ibu jadi doktor ke heheheh insyaAllah :) apa2 pun moga dapat keberkatan dari Allah :)

ok thanks for reading ! XOXO!

  • amiey: February 27, 2016
    begenang airmata tgk kak syirah dpt award!!congrats to ibu and ayah nya !
Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.