The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

2018 : Jatuh Cinta Lagi di Istanbul! ( part 1 )
March 7, 2018

Assalamualaikummmmmm!! hai again !

after pause for bout a year ? :)

Masa mencemburui gitu :p Life kat Malaysia is totally different like I was in Korea .

Honestly , rindu sangat2 life kat Korea dulu ..which more relax..of course , busy with family ..but  more bonding with friends and nature! Kat Malaysia ada family dekat..kawan-kawan pun ada..tapi nak jumpe belum tentu..huhu masing-masing dah get back to work ..or busy nak settlekan kids dorg..gi school smer kan. Bab bonding ngan nature tuh..macam almost takde hahah paling tidak gi mall :p but be grateful kan ..always always and always..yes always! cakap kat diri sendiri..ingatkan myself…whatever terjadi ..whatever I have ..itulah yang terbaik. Allah’s plan is the best . TITIK . keep on moving , and you’ll be happier …:)

ok , so after the ‘akad’ 10 years ago…me & khairil officially a husband & wife!Alhamdulillah :) Never.. not even a split second i regret knowing him . Manusia paling sabar..heheh of course paling handsome di pandangan panca indera ku #ciaciacia :p So after 10 years of marriage ? of course there were highs & lows…but I do love him..even more day by day and even happier and feel complete with our bundle of joy..Sara Insyirah & Mysha Fareeha .syukran ya Allah!

so , back to the story hahahha ok , we were planning for a trip … for our 10th anniversary . yeah was meant for only two of us. Well , after certain period of time which our focus or energy was like 110% for the children .As they are our prioritize kan. But still , we have to allocate or kire refresh la cinta dengan pasangan kite kan kan kan:p so ,we bought the tickets for me & kerel! done ! happppppy me??? hahah no..no…everyday pun dok browse tickets..if ade yang murah untuk Insyirah & Reeha..imagine i have to say bye2..and pergi holiday? heheh Ibu …so not ready ! and kerel too..i know :p Hence , duit tuh boleh cari…so beli jugak tiket for the kids..bout a week prior to our trip :) Lega senang hati hehehe

So , Istanbul here we go…!! via Emirates..the flight took about 7 H 30 mins from KUL – Dubai ..( panjang cerita..sebab flight delay from Malaysia , so Emirates bagi kiteorg free hotel for 1 night stay in Dubai ) but okla at least dapat baring hahah taklah tido duduk berbelas jam dalam flight :p see..Allah’s plan is the best!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ok , our first picture in Istanbul ! heheh Happy kiddos and ayah!

Actually , before datang memang tengok accuweather..kononnya temperature will be around 10 celcius above..so confident sangat tak bawak thermal clothes. harapkan jaket je. Dalam tuh baju biase. Rupenye , bila sampai mak aih..temperature dropped to 3-4 celcius. Kesian la kids huhu. So , terpaksa layered them up properly. Or else , beku nak jalan2. hahahah

Hotel & flights kiteorang booked via Expedia.com . Hotel memang strategik. Betul-betul centre of Sultanahmet area .  Jalan few langkah , nampak Blue Mosque dah . Opposite Blue Mosque tuh ..Hagia Sofia . Then , jalan sket jumpe Topkapi Palace pulak . Alhamdullilah !! and paling best owner hotel tuh tengok we all with kids…terus upgrade bilik yang besar sket without extra charges .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Banyak sangat kedai-kedai camni kat sana . Not my love on the first sight gitu. Tapi bile dah kenal ..sedap actually!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Big girl already !! .Since umur 3 bulan , dah merata pergi . Kalau dulu mase baby , sure meraung aje hahahah now masuk flight senyap layan movie..makan ..tidur :) Good girl sangat ..but biaselah kid always a kid kan lumrahnya ..ade gak la waktu-waktu buat Ibu terus jadi singa :p hahaha but Ibu love u sayang!

Nak tau 1st place we all pergi ? Even Blue Mosque ke ..Hagia Sofia ke..Topkapi ke…sangat lah dekat.

Taraa….

NIC_8556

Haaa teka teka…kat mane ni? heheh Grand Bazaar! Actually , sebab boots Fareeha boleh plak nak expired kat Istanbul . So , kena la cari boots die sat . Alang-alang , round sekali la. Tapi we all tak beli ape pun dalam tuh . Sebabnya , memang bace blog orang lain before gi , never buy anything kat Grand Bazaar tuh. Sebabnya , harga dia could double or triple dari kedai-kedai kat luar . So , kiteorang buat pilihan bijak hahah boots Fareeha pun beli kat kedai-kedai luar tuh . Murah-murah aje :)

Transportation wise , we all gune tram je. Sangat senang even 1st time pergi pun insyaAllah ok. Sangat user-friendly . Just beli Istanbul card , card tuh rege 10 TL then top up ( like touch &go ) another 50TL untuk everyday use . We all beli 1 je then share for all of us . Macam kids , dorang tak charge pun . Just masuk sekali ngan kite , they considered sorang .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hah thats the tram ..senang je tepi jalan . Sekali ngan jalan kereta . Boleh lintas je bile takde kereta or tram . So those with kids , must always tengok anak-anak ye. And like every 10  mins ade je tram lalu . Kat each station ade tunjuk whether perlu amek tram on the right or left side . Selain tram , ade taxi ( yang ni ada yang ok ikut meter , ada gak yang tekan abes :p berganda la kene huhu ) then ade gak Uber..few times amek Uber..murah..normally dapat Van Merc tuh  . Tapi after few days , tetibe weekend tuh police Turkey buat hal..hahhahah basically , Uber is illegal in Istanbul . Untung2 naik taklah kene tahan ye :p

NIC_8531

Memang aim dari Malaysia..nak ade 1 potraiture kat lampu-lampu Turki ni hah :p inspried by Mira Filzah’s IG hahah..die ade tunjuk die gambo kat Istanbul…well , taklah meletop macam gambar Mira Filzah :p kang zizan razak add plak ( kwang kwang ) :p  Tapi okla hahah Lampu-lampu tuh sangat cantik..tapi tak beli pun..fikir susah plak nak bawak nanti huhu

NIC_8542

Antara tips membeli belah di Grand Bazaar :

1 . Mostly mahal – the price will be double or triple huhu. So , we all pun tak beli barang-barang sangat. Cume I think turkish delight or nuts macam lagi quality .so , tuh je yang beli kat dalam Grand Bazaar .

2 . Nak beli souveniers / alas meja / baju / pinggan / shawls /tudung – cari arah ke Tatekale . ( tempat where most of locals membeli belah ) – cara nak gi…masuk dalam Grand Bazaar jalan je sampai hujung..hujung Grand Bazaar adalah permulaan Tatekale tuh . hah jumpe punye Tatekale. Or the best like my husband , die downloaded Moovit Apps . Taip Tatekale ye.

3 . Beli waktu pagi – Turkish always appreciate their 1st customer..esp kalau u pay in cash. Mintak discount till 50% hhahah then babru naik sket like 45% discount ..hah normally , or my luck berjaya ! Alhamdulillah

4 . Like shawls /squares – u can get as cheap as 10-15TL kat luar dari Grand Bazaar tuh

NIC_8567

Cam biase OOTD Suhaila hahah at Grand Bazaar , Istanbul :p

insyireeha

somehow , kids nailed more for Grand Bazaar’s pose :p even next to a broom hahhaha but they now know how to find ‘on point ‘ lighting :) hahah

NIC_8583

NIC_8601

NIC_8580

Ni lah area Tatekale..actually bile keep continue jalan ..( like turun bukit ) ..jalan2 tetibe sampai kat Eminonu . Foods pun murah2 kat sini. 1 plate of chicken wing with rice about 12-15TL ( big portion ) leh share2 aje . Kebab super nice . Cay ( tea ) bout 1 TL je ! and fresh pomegranate juice! murah & superb cost me 5TL per cup ( tapi cup die besar..2-3 biji untuk 1 cup tuh )  arrghhh..I wanna go again next week! ahahahah ( keep on dreaming Suhaila :p hahahha )

tapi 1 st day ni macam warming up je la..tengok2 harga dulu ..tak membeli belah pun…hahaha makan2..bape kali stop makan :p

and posing!! haha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NIC_8606

ni kat area Beyazit …actually if dari Sultanahmet..turun kat station Beyazit…ade kedai jual jaket kulit … try mintak diskaun..heheh cantik!

Mase memula why tak bawak kids selain kununnye nak honeymoon berdua kan…sebab Istanbul takut kids boring..takde tempat nak main…but no no..kids always know how to entertain themselves..plus Istanbul burung merata-rata..and cats too! montel2 plak tuh huwahhhh im a #catsphobic

NIC_8616

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

birds feeding

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nampak kucing montel tuh..memang banyak kucing kat Turki ni…gebu bersih je…comel..tapi i dun even dare to go nearer hahahhaha..ni pun dah cukup baik..nak upload cat’s photo in my blog :p ahahahah ( level up )

Since arini 1st day , penat dah…so for us to go back to our hotel…memang we all kene lalu Blue Mosque..Hagia Sofia..Sultranahmet Park…hence, all the pictures k :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

yeah and the doors were sooooo tempting hahahah for a pic! :p or maybe ..multiple ..picturesssss:p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_09

ok done for day 1 hahahhahaah more to come ! stay tune !

ok , salams from Istanbul

( but actually prepare for work tomorrow….likeeeeee duhhh haha;p ) yes , work hard so we can travel again ..

xoxo …

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.