The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

familiatrip ~ very early spring! heheh ( part 1 )
April 2, 2016

assalamualaikum !!! lama tak menaip ni..banyak gambar nak update ..weeheee heheh:)  now already spring time ! yippie..bunga sana sini :) post kali ni nak citer sal trip family ke Geoje ! hehehe alhamdulillah seronok sangat ! thanks to mak ayah ikah & hubby , Arif , Ucu Ana & Ibu Ani sudi datang rumah kami kat Geoje ni ..rezeki2 :) best bila ramai2 ada kat rumah..meriah ! seronok la Insyirah & Reeha ramai nak layan kerenah dorang tuh heheeh seminggu gaks my hubby & Insyirah bercuti dari kerja & sekolah heheheh anything for the family kan ! nothing to lose ! :)

ni kire 2nd time mak & ayah datang Geoje la …and 1st time for the rest . Ayah pun datang sekejap aje…busy2 heheheh..

P1130485

dorang sampai pagi tuh..petang pas lunch dah plan nak pergi pasar Tongyeong…heheh searching for all the fresh fishes & clams…yummsss :)

IMG_4003

tepi pelabuhan Tongyeong :)

P1130510

ye itu adalah baby octopus ! masak sambal sedap tul ! heheheh yerp they still moving ! hehehhe euwww ahaks ! tapi kami beli lala + kerang +kupang + scallops eehehe plan nak berpicnic esoknya tuh heheheheh

The next day pepagi pas breakfast..prepared lauk untuk picnic plak…puas fikir mane la nak picnic sebab macam hujan renyai2..plus sejuk kat luar tuh!! heheheheh last2 bawak family gi picnic kat Victory Park , Okpo! heheheh kebetulan ada ala2 pondok kecik kat situ…tempat kami berteduh and mulakan activity berkelah heheheh seronok sangat! ada lauk yang memang masak kat rumah..kiteorang bawak jugak mobile stove heheheh masak atas tuh ! hahhaha

P1130522

sejuk2 hujan2….dapat makan ramai2 macam ni memang best!!! :)

IMG_4016

ala2 rancangan memasak outdoor uollssss! heheheheh chef masak clams soup..sedap ! marvellous !

P1130523

heehhe tuhla port picnic kami petang tuh heheheh best atas bukit…:p sebelah tuh cam ada tempat exercise & small playground..Insyirah & Reeha dah kenyang..main2 plaks :p

IMG_4025

Princess Reeha posing :)

Pastuh we all jalan2 keliling pulau ni….then we all bawak family ke Chilchendo Island…pulau kecik yang connected dengan Geoje Island. NAk ajak dorang mengopi heheheheh

IMG_4052

P1130554

Insyirah seronok sangat la main dengan tongkat Opah Ibu tuh..heheheh mase baru sampai Opah Ibu guna wheelchair…me & hubby risau jugak nak bawak jalan2..sebab Korea ni berbukit bukau…most of the places..jauh kena jalan or daki bukit . But Alhamdulillah sampai Korea nampak gagah Opah Ibu :)

Oh berdepan ngan laut ni ada coffee shop yang best! eheh Schumann & Clara ..suke walnut cookies die..heheh dah 3-4 x actualy kiteorang datang sini…owner die pun dah kenal kiteorang eheh

IMG_4120

once weekend..if takde plan nak pergi mana2..kiteorang suka pergi kedai ni..u can have good drinks with great ambience! depan tuh laut oo..cantik sangat :)
P1130549

hand drip coffee kenya ..hubby suke! well im not a coffee geek hheeh saya suka kat cawan yang cantik ni je heheheh and ayah tengah layan makan toast bread & strawberry jam :)

IMG_4124

cookies tuh yang saya suka heheheheh :)

esoknye tuh ayah dah nak balik to Kl..flight petang..so sempat lagi la kami jalan2..bawak dorang naik cable car hehhehe actually dah 3 kali naik cable car ni hehe..but its ok..with different special persons..why not hehhe

P1130588

foggy pagi tuh…so tak dapat clear view..tapi takper..to be together with family is more meaningful kan :)

P1130596

my hubby & his daddy :) dua2 handsome :)

P1130600

Insyirah overwhelmed with love & happiness ! :)

P1130607

give a pose in fornt of cable car :)

P1130615

sweetest couple ..Alhamdulillah im so blessed to be part of his & her family ..dapat menumpang kasih :) the persons who are so strong & have beautiful hearts ..may Allah always bless both of you , Mak & Ayah :)

P1130619

with Ibu Ani ( she is Ayah ‘s elder sister ) .. sangat terror memasak..dulu selalu sangat masak laksa johor for me !!! thank u sangat2 ! this time cuti saya pulak memasak untuk para tetamu..memang tidak sesedap ibu or mak masak…heheh sorry ! :) actually dah 2 tahun tak jumpa Ibu heheh terubat rindu :)

P1130624

me & princesses with their lovely Wan Chom.. yang always cute! :)

P1130627

P1130660

ok babai ! nanti kami datang lagi InsyaAllah :) oppssss kena gerak cepat takut Ayah tertinggal flight hhehehe thanks Ayah for coming & hope u enjoyed the short getaways with us here..we love you Ayah ! :)

next 2 days cuma jalan2 shopping2 hheheh Makteh Ikah & Pakteh Ikah plak honeymooning kat Seoul hehhe

P1130683

P1130685

Ibu Ani , Mak & Ucu Ana shopping sakan di Nampo-dong hhehehh sihat betul Ibu Ani bila shopping..tongkat pun dah transfer kat Ucu ekekeke

P1130699

heheh teman mak shopping kat Busanjin hehhe candid pic by hubby ..girls and her thingy hahahah serious habis bila shopping :p actually tengah guna translator apps tuh hahah :p

P1130710

taraaaa..dah penat shopping ?? heheheheh we want moreeee ahaks

The next day tuh..since mak , Ibu Abi & Ucu Ana aje…kali aim nak ajak jalan2 keliling pulau Geoje je :) That morning , the weather was just perfect! berdoa dalam hati hope adalah bunga2 cantik ..since mak peminat bunga yang tegar :) tapi sebab end of winter..takut bunga2 still memalu nak bloom kan :) ok takpe..joms jalan !

P1130717

belakang tuh actually ada beautiful dam ( empangan ) ! cantik seriously rasa macam kat Switzerland ! tapi sebab susah nak park kereta..ni je tempat yang ada pitstop :) peace everybody :)

P1130721

Alhamdulillah ! terjumpa satu tempat penuh ngan bunga maehwa ( apricot flowers ) ..even not full bloom yet..with beautiful sky ..beautiful persons of course..perfect picture :)

P1130757

Fareeha baru bangun tidur terus cergas ! heheheh Kakak Insyirah busy captured those flowers hheheh

IMG_4193

Comel kan :) )))

IMG_4200

yeah ! me + mak with beautiful apricot flowers ~ Geoje 2016 :)

IMG_4202

IMG_4196

Abang with his beloved mom !! Always be a good son to your mom dear…she is your everything !:) To Mak & ayah too .. thank you for raising such a good son..how lucky I am for having him as my husband:) Your health..your happiness..always in our dua’ Mak:)

IMG_4206

IMG_4214

Thank you mak for this picture !!! was so ‘malu ‘ bila mak offer..’meh mak amekkan gambar suhaila & abang ‘..hehhehe yela takkan nak mintak tolong mak plak amek kan gambar kami kan..hehehehe tapi rezeki dapat mak mentua yang so sporting ! hehehe thank you again mak :)

IMG_4218

Insyirah took selfie with Fareeha ! hahaha cute!

IMG_4226

IMG_4229

Both of them love flowers ( ikut Wan Chom ) heheheh esp fareeha :)

Memang banyak sangat gambar bunga yang cantik !!! rase semua nak masukkan dalam ni heheheh Enjoys ! Bunga maehwa apricot flowers..usually lasted only for 1-2 wks..then dia gugur..so nanti keluar plak daun & buah apricots..unik kan! :)

P1130739

P1130740

Close up maehwa ( apricot ) flowers ! SubhanaAllah! :)

Since banyak lagi nak spam gambar heheheh ..nanti kite sambung next part ye ! heheheh

Thanks for reading /browsing ..XOXO ! salams:)

#throwback : early spring~Gwanyang Maehwa Festival:)
June 12, 2015

assalamualaikum! retrospective post ni heheeheh sebab it was about 3 months back heheh tapi nak gak citer dalam ni..sebab die best! hahaha plus this is my blog and i want it to be implanted here :p

ok , back in March we all convoy reramai pergi Gwanyang area..sebab nak tengok bunga apricot :) or what they called it here ..apricot cherryblossoms…plus nak pergi Yeosu sebab nak makan snow or king crab yang murah kwang..kwang…heheheh

So , from Okpo , Geoje -Si we all drove about 2 hours..and sampailah tempat tuh . about  5 families yang pergi masa tuh..punya semangat pergi…sebab masa tuh day 1 of the festival…tempat parking dia…punyalah jauh…kena jalan about 2 km from parking lot huhuhuhu…nasib baik Insyirah seronok je sebab ade kawan..adik die masuk stroller or masuk kantung kangaroo:p

P1040653

ok ni setelah jauh berjalan baru sampai sini…rupa2nya bunga baru kuar sikit2 heheh memalu kucing lg :)

P1040662

taraaaa…rombongan cik Kiah yang pergi Maehwa Festival :)

P1040665

hehhehe rombongan encik Leman?:p

P1040666

Lom sampai lagi..jalan n jalan lagi..Insyirah bought the candy just because it was pinK!

P1040675

When she strikes a POSE :p

P1040693

Close up the apricot cherryblossom:)

P1040691

P1040686

 me with K zuraidah aka Kak Zoi heheheh nice knowing u kak!:) sgt terer masak ala2 masterchef..soh join taknak hehhehe

P1040705

 hehehe what happened Adik heheheh cam mabuk2 gitu heheh her fringe almost close her eyes:p

P1040711

Insyirah with her Kak Damia…jap gaduh…jap ngajuk :p

P1040713

hah taaraaa sampai dah…ade opening ceremony like that kat sini…:)

P1040717

the nice view from top of the hill :) punya la penat naik bukit ni..sebab nak cari port untuk lunch…perut dah kelaparan…dahla sejuk2 ..lagi cepat lapar…heheheh

P1040723

so semua bukak bekal masing2..ala2 potluck..that day i just brought simple mihun goreng heheheh:)

P1040725

P1040739

P1040733

With KerelWahida..heheheh dulu memula selalu confuse..kerel my hubby ke? heheheh rupa ade kerel pompuan heheeh:) nampak my hidung kembang kuncup..penat jalan…hehehhe tapi nak posing. Kerel yang tengah preggy pun steady heheh but hey im with another 12 kgs baby ..tuh semput heheheh

pastuh kiteorg plan jalan2 area Yeosu sambil misi mencari snow /king crab yang dikatakan much cheaper compared dengan harga kat Okpo. Okpo apparently memang mahal sikit because lotsa expats stay there kan..so they marked up the prices huhuhu

ooo dapat singgah fish museum tak silap….buat budak2 happy la…dorang tak pandai appreciated bunga2 lagi heheheh

P1040748

2 sisters in front of Fish Museum :)

Before masuk museum..we all jamak solat zuhur / asar kat area sebelah museum tuh…tul2 sebelah pantai…me & hubby gilir2 solat sebab takut budak2 masuk laut hehehe Insyirah tuh suke sangat mandi laut :p

P1040757

P1040764

Tunggu hubby solat…hahah amek peluang posing2 ngan budak2 ahaks:p woooo Fareeha menguap beso…shark pun muat masuk:p hehehe

Masuk dalam museum tuh murah je about 2,000 w ..then budak excited tengok 4D short movie : under the sea :)

P1040766

 Insyirah with Kak Damia …:)

P1040768

Sapa duduk paling depan ? heheheheh Adik Reeha ..chomel sangat anak ibu gini hahahaha :)

Then , cam biasa la jalan2 dalam museum tuh heheeh tengok ikan..ketam.udang..etc :) under the sea…so come with me..lalalala..teringat lagu Hi -5 :p hehehehe

P1040777P1040780P1040785

 Then , malam tuh we all dinner ketam di Yeosu. Restoran tuh pasar..cam building Jagalchi Market lebih kurang . Pilih ketam kat floor bawah..then nanti makan kat 2nd floor.. mase tuh we all decided nak try snow crab..sebabnya tokeh ketam tuh pun kata snow crab is much yummey :) Takde pulak gambar ketam..hehehe sebab semua dah kelaparan..tak sempat nak snap2 gambar :p Well for me…ok la…i love crab but since breastfeed Fareeha and each time me makan ketam..sure naik rashes kat dia . So , lama dah kurang layan ketam . Plus ketam kat sini just rebus heheheh kalau ketam lomak cili padi…harusla berpinggan den makan ahaks!

That night , all of us stay in Yeosu . Pepagi tuh we all planned nak naik cable car . Tunggu semua ready nak check out etc..sempat la posing2 depan hotel tuh :)

P1040796

with Kerelwahida & Yana ..opsss and the kids heheheeh

P1040813

Insyirah always with Kak Damia :)

P1040801

Me with loves ..heart :)

P1040817

P1040830

 Ok semua ada :) heheheh

ok jom naik cable cars !!!! Cam biasa naik cable car to get us to higher place that we cam enjoyed the scenery from top !:) enjoy the pictures :)

P1040847 P1040850

 When fathers become babywearers :) darjah kehenseman bertambah :p

P1040860P1040886P1040882P1040895P1040955

Ok …pas naik cable car..had lunch , solat kat park situ :) then dismissed ..thanks guys !! looking forward for next trip..insyaAllah !!! :)

Thank you for reading !

nice weather in Geoje : picnic time! :)
June 4, 2015

assalamualaikum! ok seems that blogging quite familiar with me so far..keep it up suhaila :p heheheeh well , now spring time..no more cold..no more winter jacket yang kembong2 itu…no more boots :p the temperature  almost same like Malaysia dah..yay!! hehehe so most of locals / expats cam we all ni suka la untuk buat outdoor activities…picnic for example! this month je..twice we all berpicnic hehehehe best2..dapat jumpa kawan2..the kiddos pun sangat suka beach & sand ! This entry nak share we all berpicnic arituh…early May..we all beramai2 para2 ibu ni..planning2 nak buat BBQ la..selalu jumpa di alam maya je( wapps:p ) tema picnic : potluck..memasing bawak la yummey foods…tak risau ..sebab malaysian style…and halal..makan dengan happy nya :) We decided to have our spring BBQ in Gujora Beach !!!! Regarding the menu :

Marinated chicken : Me :p / Marinated beef power: Ana / Seafoods yummey : Kak Zoi / Beef Kebab  Mantap : Ayin / sandwiches & sausage terbaik: Fara / desserts superlicious : Yana / Mihun goreng Idaman Perut : Diana / Nasi Goreng lazat : Kak Zie / POpia sedap  & watermelons super juicy : Ida

P1070408

Fareeha just woke up from sleep…hehehhe still cuddling her teddy  in her dreamland..lalalala…:)

P1070417

so pity the teddy..seems that Fareeha already found more interesting things hehehheeh sorry mr teddy:p

P1070410

Hye Ikhlas :) meet Fareeha new friend … son of Ayin & Zul :) Dorang baru transfer sini..so this is the time for them to mingle around with Malaysian communtity in Geoje Island :)

P1070412

Yay !!! Insyirah new buddy ! Kasih :) Daughter of Ayin & Zul jugak heheheheh

P1070418

P1070424

The guys baru nak setup the BBQ set huhuhu .. tapi we all dah grill our chicken earlier kat rumah ..seb baik! hehehehe Zul played safe bawak portable stove siap2…kalau nak tunggu BBQ heheh kul baper la kami boleh makan :p

P1070422P1070426

How fun being a kid right….jom mandi laut!!!! :)

And the best part of doing BBQ camni is….ibu’s group boleh chit chatting sambil makan…and of course tengok2 anak jugak…:p sebabnya guys yang kena jaga BBQ tuh:p hehhehe i loikkeeeee :)

P1070437

P1070435

P1070440

P1070438

P1070499

P1070483

Ok this among my friends kat Geoje …isteri2 perantau hehheeh…seronok having new friends in my life :) dapat tukar resepi…i love cooking actually..cuma mase kerja dulu..rarely kot dapur rumahku berasap ahaks…bukan tak nak but mostly tak sempat..luckily hubbyku never complaint…hehhe So , kat sini dapat la brush up skill memasak…everyday pun kena masak..sampai kekadang no idea nak masak apa…and recently cuba2 baking plak…banyak sifu ku kat sini…most of them , memang terror la bab memasak & baking :)

Ok , as for the kiddos…it’s playing time!!! best kan dapat jumpa kawan2..hehehe Insyirah & Reeha really had a great time !!! well the pictures showed it ! :)

P1070444P1070447

hehhehe cubaan nak buat ‘ happy moment’ yang melompat tuh…sorry kids tak jadi :p heheheh Aunty tak expert :p

P1070454

Ok yang ni jadi gak la hehhehe…

P1070457

P1070460

P1070463

Fareeha takut2 lagi nak main air …jalan2 kat pasir je dulu :)

P1070470

hehhehe saje2 nak try B&W mode heheheheh with ida & ayin :) oppsss and Ikhlas too heheh

P1070503

oppssss… sesungguhnya ini bukan kereta kami :p hehehehe it belongs to one of locals here…see bersungguh kan ..complete set kalau dorang camping !! Koreans memang suka outdoor activities..kalau weekend tuh memang dorang camping kat tepi pantai… sebab kiteorg datang pagi..tengok..dorang semua muke baru bangun tido…heheheh siap dengan baby semua :) oh nak puji jugak…seriously about safety part kat Korea ni…rase safe je…dorang pun boleh ‘chop’ meja makan ke..cam kat restoran2 tuh..dengan handphones!! and tak hilang ye…bagus kan :) )) kalau la Malaysia pun begitu…InsyaAllah doakan yang baik2 saja kan…proud to be Malaysian..and i miss Malaysia!! huwaaahhhh !! after about 3 jam di tepi pantai…kiteorg pun balik with full tummy:p alhamdullilah :)

oooo jap2… sebab 2 kali sesi BBQ in May ..so kite combinekan sekali la hehehhe

same venue again : Gujora Beach menjadi destinasi pilihan heheh But this time it was arranged by my hubby’s colleagues..tak ramai about 8-9 of them..and wives cuma 2 orang..me& Aina heheheh ikutkan je la…seronok picnic dapat makan variety of foods ! ahaks:)

time : 9-1 pm ( sangat la panas ) ..thanks to Ikhwan bagi tumpang tent yang selesa dapat me & Aina berteduh with the kiddos :)

menu : again marinated chicken & spagetti : me & kerel / marinated beef & lamb best : ikhwan / squid ala chukumi spicy: ken lee / nasi goreng kg belacan yummey : farid / sandwiches& kuih seri muka terbaik  : Nik ( wife dia Aina yg masak ) heheheh..nak gak mentioned kan :p the rest bawak fruits /air / props heheh hand claps for everybody :)

P1070803

proses nak bakar arang ..seb baik we all dah grill dari umah heheheh so save mase :p

P1070807

P1070804

P1070818

my hubby not in the picture ..die photographer :) cantik2 gambar heheheh

P1070808

budak2 pun cuma Insyirah /Bella / Reeha & Aman heheheheh budak2 janji dapat main ..happy la heheh :) the mommies la kena kejar di bawah matahari yang terik :p

P1070812

P1070810

Hehehehe walaupun panas harusla ada pose yang ceria :)

P1070813

Swag gal :p

P1070815

The scenery just awesome ! Nampak tak ada class ABC tadi…:p

P1070823P1070826

Dari mula sampai..non stop main pasir & air laut ! energetic sungguh ! :)

P1070829

Langit cantik kan ! no editing ok :)

P1070837

Ok dah penat main..ayah dah tukarkan baju..now santai duduk kat kerusi sambil main princess2..see those lips…shining kan! :p hehhehe

Ok ..thanks to all of u..yang menjayakan sesi2 BBQ..panjang umur murah rezeki..diberi kesihatan yang baik oleh Allah…kita picnic lagi ye :)

ok…thanks for reading !

 

 

 

 

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.