The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

springKorea2016 : picnic with Tulips in Suncheon , South Korea
May 10, 2016

assalamualaikum! morning!

cam biase waktu update blog early morning :p ooo kali ni kiteorang plan picnic nasi lemak heheh kat Suncheon Bay Garden …how far erk? about 90 km from our place in Gohyeon . Actually , we get the infos from our friends kate banyak tulips kat situ :) Husband bagi greenlight and happy nak driving heheheh taraaaa pepagi kul 10 camtuh kiteorang sampai….besar gile tempat ni ! entrance fees murah aje..tak sure berapa sebab husband yang queue bayar hehehe bila tanya dia jawab ..murah aje:p ..ok so considered murah la tuh:p heheheh

NIC_6387

masuk je dah nampak tulips heheh

P1140500

unfortunately no Malaysian flag…but luckily we have Malaysian man!!! truly Malaysian hahah :)

mase kuar rumah tadi..tak sempat breakfast pun..since memang plan nak berpicnic kat sini heheeh ok jom cari port picnic..Insyirah & Fareeha to much excited…they love picnic!

NIC_6411

NIC_6428

NIC_6415

Insyirah busy with her drawing..adik seems lapar…ibu sibuk amek gambar:p hahaha

NIC_6424

The kiddos not so into nasi lemak…they preferred rice & curry :p so bekalkan dorang kari ikan :)

P1140505

ayah suap kakak…:) ibu suap adik…dorang dah kenyang baru ibu & ayah dpt makan nasi lemak :p

P1140501

for hub ! :) Hubby tak makan telur rebus..so kite bagi telur goreng ..heheh

P1140506

mine ! i love to have nasi lemak with boiled egg ! :)

ok dah kenyang baru boleh jalan2 kat Suncheon Garden Bay ni….joms tengok tulips!:)

NIC_6442

taraaaa…subhanaAllah ! cantik sangat2 kan…:) varies in colour! i love the whites though!

IMG_6005

yay our perfect family picture of a day! :)

NIC_6465

NIC_6445

NIC_6450

the prominent ones !

NIC_6455

they keep pestering us for playground ! :p heheheeh happy enough being kids…they just need to play and play :)

NIC_6453

close up shot :)

P1140488

well bloom tulips..think the petals gonna fall off soon …huhuhu

P1140534

simply love those whites !

NIC_6506

P1140543

where actually the camera! :p

P1140528

Fareeha loves the flowers alot!

NIC_6482

P1140529

alololooooo scchweet sgt ! * melting *

P1140565

NIC_6651

cantik memag cantik ! puas hati dapat tengok tulips :) alhamdulillah !

tapi Insyirah tak puas hati tak dapat jumpa playground :p hehehe ok2..misi mencari playground…takkan park besar gini takde area untuk kids kan :p okkkk at last !

NIC_6499

P1140550

dorang main kat sini pun dah lame :p as long as they happy..me & hub pun happy..kat area playground ni pun ada flowers :)

P1140513

P1140514

cantikkkkkk kan !!!!:)

P1140520

P1140521

when Princess striking a pose ! :p

dah puas main..tulips pun dah tengok..perut lapar semula…and kene cari port untuk solat :) we had fries only from Lotteria..then solat kat area padang situ :)

NIC_6523

heheh sepet mata dia…dah la panas..almost tak nampak hahahah

NIC_6529

NIC_6547

P1140587

ibu & ayah solat budak 2 orang main pasir huhu

P1140594

love this picture so much ! n love u kakak!

P1140604

& this picture too !!! love u adik! :)

P1140595

nak print besar gambar2 ni nanti :)

P1140607

the yellow + green + fareeha… just blended in harmonically !

NIC_6587

NIC_6589

NIC_6601

aaauuuuuwwwww  fascinated with the flowers :)

P1140650

P1140653

these flowers pun cantik ! kinda daisies maybe ? :)

told ya..the park punya la besar…lenguh gak nak menapak…nampak ice cream layan esekm plaks hhehee kiddos main bubbles ! enjoy !

NIC_6628

P1140631

P1140632

P1140615

happy nya adik dapat main bubbles !

P1140623

best main bubbles sebab windy sangat arituh..xyah blow bubbles tuh hehehe

P1140637

NIC_6401

P1140645

dah boring main bubbles ..nak drawing plaks…she drew all the flags :p heheheh

NIC_6639

tengok ibu kena gak layan lukis bendera :p heheeh

NIC_6649NIC_6656

nampak sekalian manusia tuh ? yesss…d park memang sangat besar..and we all tak larat pun heheheeh…

NIC_6623

NIC_6665NIC_6668

ok..pastuh we all plan nak balik rumah dah…but my friends said nearby this place macam filming village untuk drama2 Korea.. basically i know none of them huhuhu ( bukan penggemar drama /film Korea ) ..but since dah dekat nak gak la pergi …dalam 10 mins je jarak dia heheheheh

NIC_6675

P1140686

guess who was the photographer ? heheh Kakak Insyirah !! yay! clap clap…hehehhe

dalam area ni…deretan kedai2 lama…kira zaman dahulu kala hheehe ramai locals yang datang sini…they rented costume…and took picture around the area..girls will wear school uniform ..mens will be in Navy uniforms..agaknya orang Korea dulu camtuh kot…mostly Navy will dating school girl ????? hahahhaha

NIC_6680

P1140671

NIC_6672

P1140695

background cinema lama..heheh

P1140698

P1140700

IMG_6084

NIC_6702

NIC_6705

heheheh pandai sangat berlakon kan ???? :p haahah but insyirah just mendalami watak  too much..memang betul2 bad mood ..sedih heheheh sebab penat kot ..dari pagi kan ..ok2 dear..kite balik k :)

ok..those kat bawah saje edit bg nampak cam dalam drama :p

IMG_6092

IMG_6094

IMG_6098

IMG_6068IMG_6093

IMG_6086-001

IMG_6070-001

hehheheeh ok sorry tak pandai edit2 hahahahah

saje bg nampak real :p

ok that was the wrap of the day ! alhamdulillah :) sampai jugak ke Suncheon ! heheeheh

oppsss nearly 8 o’clock ! Insyirah kena pergi sekolah..hujan plak arini..syok dia tidur :p

thanks for reading ! XOXO

springKorea2016 : amazing cherryblossoms in Geoje!
April 19, 2016

Assalamualaikum !!! seronok tengok blog sendiri yang penuh dengan bunga :p hehehehe Alhamdulillah ! cherryblossoms was full bloom around 7th April 2016 onwards ! MasyaAllah SubhanaAllah ..memang cantik !!! the whole tree turns white with shades of pink!!! memang la lawoooo nooo ( kuar dah bahasa johor..yup..im Johorean ) :)

P1140118

Cantik kan !!!  this year plan taknak dah pergi cherryblossom festival..cannot handle the traffic…etc. Plus  near our new home in Gohyeon…ad beautiful spots full of cherryblossoms ! near Geoje Samsung Hotel ! Actually tempat ni dari dapur umah boleh nampak..everyday la jenguk…hahah tengok dah cantik belum heheheheh

P1140128

Ok..whats so special about these super beautiful cherryblossoms ???? cherryblossom  or sakura ke..they are the same flowers indeed ! To Japanese or Koreans…cherryblossoms or sakura like represents the fragility and the beauty of life . Kehidupan dunia yang indah tapi hanya sementara . Cherry blossoms ni bloom once a year ! and they are can only be cherished for about a week ! Pastuh gugur la bunga2 tuh ..huhuhu

IMG_5485

Masa ni Fareeha tidur…so dapat la ibu die posing dengan cherryblossoms! heheheeh  The view was amazingly scenic ! Full bloom !!!

P1140057

P1140066

Lucky me ! sebab hubby rajin layan ahaks ! ;p

P1140070

P1140102

P1140091

Love the pic ! I love your smile Kakak!

P1140086

IMG_5489

IMG_5499

Thank you for miss photographer !! Sara Insyirah ! hehehe pandai snap kan picture ibu & ayah ! :)

P1140110

Ayah ensem with beautiful daughter ! Daddy’s girl :)

P1140126

hehehe Adik Reeha baru bangun tidur :) cian kene tinggal erk..heheheh

IMG_5505

so sepanjang jalan ni…full bloom of cherryblossoms ! we all jalan2 ambil udara segar Korea:)

P1140142

adik still sleepy :)

P1140138

P1140139

P1140325

P1140159

P1140149

jalan clear…amek peluang bergmbar tengah jalan :p heheh

IMG_5541

P1140224

Fareeha always with the crown …( erkkk…) heheheh

P1140214

IMG_5549

our family picture of the day :)

IMG_5520

oh another family picture di bawah pohon cherryblossoms :) nampak tak apartment nun belakang tuh ? hah kat situ rumah kiteorang STARHILL APARTMENT ! heheheh

ok ..actually the whole Geoje Island pun banyak cherryblossoms blooming on that particular weeks:) budak2 dah melayan ibu & ayah spring hunting…so kena cari playground untuk dorang main plak :)

We all pergi Victory Park , Okpo ….situ pun banyak cherryblossoms! indah sungguh ciptaan-Mu ya Allah ! :)

P1140272

Insyirah & Fareeha were having fun in the Victory Park…kelihatan ayah di bawah cherryblossom ye :p heheheheh

P1140265

P1140260

P1140293

Apelah ibu bebel2.heheh surely nak dorang slow2 turun takut jatuh :p heheheh ibu love both of u so much!

P1140277

yeah….can feel the aura of cherryblossoms…no wonder all people from other countries nak sangat tengok sakura or cherryblossoms..they are beautiful in real ! and they arent last for long time….minggu tuh asyik hujan..and gugurlah bunga2 ni bersama2 hujan dan angin….till we see you again cherryblossoms…bila lagi agaknya…leave it to Allah..ada rezeki insyaAllah :)

Alhamdulillah terima kasih ya Allah :)

happy me !!!! :) :) :)

thanks for reading !

xoxo !

springKorea2016: Awesome Daffodils in Gonggoji , Geoje !:)
April 16, 2016

IMG_5175

I wandered lonely as a cloud
That floats on high o’er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils;
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.( William Wordsworth)

Assalamualaikum!!! hah cantik kan bunga daffodils ni !!!!! hah banyak kisah dari kisah Daffodils ni heheheheeh yerp…another entry after another! if i can be this efficient when i was doing my master :p heheheh Ok , well since now spring time…every weekend my hubby will ask me..any plan..any flower to see :p hahah but this weekend he is the one who proposed the idea! :p heheheh since the place was being told just nearby our house…and within the Geoje Island itself ..so no need long hour driving. i love it too because if short distance..tak perlu bawak bekal2 ..masak pepagi ehehe;p

Thus , that weekend..it was on Saturday…weather were looking good..sunny & bright….memangla dekat je..the place was named as Gonggoji located Yegu Village , Ilun -myoen ..just near Wahyeon Beach…just ikut signboard tulis Gonggoji….so we all just follow…taraaaa after 15-20mins dah sampai…parking pun quite cramp..but luckily ada :) normally kalau ade festival bunga ni…memang kena jalan banyak…but mendatar aje…yang ni kiteorang tengok cam naik bukit…ingatkan dekat…mak aih…rase nye total almost 5 km kiteorang berjalan..( sambil kena dukung fareeha on&off ) pastuh tetibe hujan renyai2 plaks…since dah alang2 sampai teruskan jugak la…seb baik Insyirah tak banyak ragam..and die sangat energetic!  the journey was hard though…its like kiteorang kat hujung kaki bukit…and the flowers tuh cam hujung kaki bukit sebelah tuh…means kena naik bukit….sampai puncak…baru turun semula n jumpa bunga tuh! huwaahhhhh !

P1130933

ni baru less than suku perjalanan..heheheh hujan renyai2…budak2 cover ngan jacket aje..

P1130949

Fareeha dah tak larat naik bukit..kene dukung…seb pakai tudung..kire cover la kan even hujan hehehe if tau geographically tempat ni begini..sure sarung tracksuit & sportshoes aje…and takyah pakai handbag ku itu!!! huwah!!

P1130953

Ingatkan dah sampai tau….hidung dah kembang kuncup…penat hahahah rupe2nya…nampak track belakang tuh? haha masuk hutan dulu ye..

IMG_5108

hah baru pintu masuk dalam hutan tuh hah…heheh payung pun dah buat tongkat:p ahaks

IMG_5111

posing dulu :p

P1130954

layan fareeha nak posing dulu gaks :)

IMG_5115

the journey begins…..( hah dah tuh dari tadi naik bukit??? ) ooohh tuh kira warm up :p hahahahah

IMG_5118

ni track dia….quite slippery sebab renyai2 kan…sempit…orang ramai gaks….yang bawak kids yang still nak kena pimpin..or dukung memang quite dangerous la…sebab ada track dalam lagi tuh….lagi la bahaya..just batu2…then tali je tempat nak pegang…imagine la..ngan kids kan…takleh nak amek gambar dah:P so takleh nak tunjuk track yang horror tuh hahahah

IMG_5174

akhirnya sampai jugaks!!! :) )))

ni la bunga daffodils….i was mesmerized ! subhanaAllah cantik !!! yellow colours sometimes orang panggil Narcissus / Jonquils hah begitu la..heheheh tapi sebab penat..hujan renyai2…track sempit..hahahah macam menganggu gak mood heheheh

P1130960

I was mesmerized with these Daffodils!! cantik ! The old couple that owns the arboretum has been cultivating these flowers since 1969 ( izit for real ??? )
IMG_5239

P1130966

IMG_5200

IMG_5176

orang semua berpayung..kiteorang dah malas nak pegang payung heheheh maybe kat Korea kena hujan ok..tak berasid,…seronok la insyirah n reeha main hujan :)

IMG_5177

gambar pun gelap…langit tak cerah :p

P1130985

clear plak hujan tuh turun kan heheheeh yet..we still can pose kan Kakak! heheheh

P1130972

P1130995

me at 34 years 3 months ( me bukan retis – age is not a secret :p ) hahahahahah ooo #nofilter :p

obviously seen those wrinkles :p thinking about aesthetic treatment pasni heheh

IMG_5182

Me & Insyirah busy posing…Fareeha merenung bunga..yup she loves the flowers…macam Wan Chom ..:) die suka pegang..bau..and tenung bunga2 tuh…rumah we all kat Malaysia takde satu  bunga pun heheheh nanti balik kita gardening k adik :)

IMG_5195

IMG_5198

happy kids main hujan :)

tengok track belakang tuh….sempit berbatu2…memang tak sesuai bawak small kids..tapi banyak jugak Koreans yang bawak kids…since they love nature & outdoor activity so much..dari kecik pun dorang bawak pergi tempat2 camni…bagus kan!!! If kat Malaysia dulu..sure la i wont bring my kids to the forest..tempat berbatu camni..risau kan…huhu now dah duduk sini…perception tuh berubah sikit ::)

IMG_5188

cobaan nak men’wefie’ heheheheeh

IMG_5205

dah jalan..hiking jauh2 camni..kenala ada kenangan ..so family picture is a must ! hehee mintak tolong one of the local…gelap .tapi takpela…heheheh janji ada :) thank you sir ! heheh

IMG_5203

next to Daffodils…pantai yang indah…takde pasir..batu2 sahaja…we all tengok those Koreans dorang susun batu2 laut tuh…bertingkat2….tak faham kenapa heheheh Insyirah and Reeha plak turunkan hahahha so tanya my friends…they said most probably tuh macam tempat dorang mintak hajat something ritual gitula…oppssss!! then batu2 yang Insyirah & Fareeha turunkan tuh ??? tak sampai agaknya hajat dorang ..sorrryyyy!!:)

Okla…since hujan…tak lama pun kat situ..dalam hati ya Allah nak kena menapak…naik bukit semula ?????? huwaahhhh ! tapi takkan nak tidur situ kan….hehehehe and paling best tetibe Fareeha mengantuk ..terus tidur..hahahah seb baik Ayah dia gagah perkasa…dukung dia sepanjang2 tuh :p mau 2000 calories tuh burnt hahahah

IMG_5212

Kakak memang power..takde nangis2…takde complaint pun penat ke ape..happy aje :) look at her pose :p ahaks!

IMG_5216

same track nak balik….oh my!! risau sangat dah la hubby kena dukung fareeha ! sebelah tangan nak pegang tali…but Alhamdulillah weve made it !!

IMG_5218

yay !!! my father is my hero !!!! hheeheh nanti dah fareeha dah  besar kene tunjuk dia k ….:)

IMG_5222

ada small stall kat tepi tebing laut tuh jual seafood pancakes!!! sedap!  As for Insyirah..she just need plain water to recharge  ( dia tak suke sweet drinks and dia tak suka seafood  ) ….heheeheh Good job Kakak!!! Love u !

Ok itu la kisah kami & daffodils :) Alhamdullilah for the opportunity ! this arboretum has been ranked no.8 on a list of 20 must – see attractions at Tripadvisor ! yay!! ( senyum dalam kepenatan )

XOXO ..

salams :)

 

springKorea2016 : Sansuyu Festival ( Gurye ) + Maehwa Festival ( Gwanyang )
April 14, 2016

Assalamualaikum !!! the best season among the 4..spring time! :) alhamdulillah syukur dapat peluang tinggal di negara 4 musim…tak sempat nak bosan even kami tinggal di Busan , Korea Selatan heheheh Actually each season ada their own attraction…to me..i love spring & autumn ! In spring , there will be few flower festivals scattered around South Korea…early April 2016 , we made a trip to Gurye -Gun , South Korea ..even perjalanan nak sampai ke tempat tuh dah cantik !..Scenic ! even dah almost 2 years ok sini…still lagi terkesima tengok all magnificient views…SubhanaALLAH !!!

Ok , after 2 hours journey we reached Gurye-Gun …bandar ni macam kene cat ngan kaler kuning heeeehheheh sebab most of the places covered with Sansuyu flowers….

20160319_112118

hah ni la bunga nya …

IMG_4785

so small..yet can make small town so cantik !

20160319_114015

ni part of the places untuk festival tuh..actually that day we forgot to bring our cameras..huhuhu..tapi nowadays guna handphones je pun boleh heheheheh not bad kan..hasil iphone 6s plus & note 3 eheheh:p

20160319_112444

imagine if the whole tree kat belakang tuh ..penuh ngan bunga kuning..sure cantik kan!:p Kakak Insyirah..ibu nak bawak handbag..dia nak jugaks :p eheheh

IMG_4769

takut bila hubby suruh posing kat tempat ni..kot bebudak tuh jatuh..ngan ibu dia sekali la basah :p huwahhh!

IMG_4777

Insyirah already half of my height!!!! oh no!

IMG_4781

Daddy’s girl sangat..memang manja :p

IMG_4784

I love the sky ! perfectly blue! :)

IMG_4803

our perfect picture of the day ! despite the yawning princess Fareeha :p

yay ! rezeki ! tetiba ada seorang ahjussi came and approached us…sumpah tak faham apa die cakap…rupa2nya dia nak tolong ambilkan gambar kami 1 family…huwahhh touched! sure dia kesian tengok kiteorang gilir2 ambil gambar heeheh GAMSAHAMIDA ( THANK YOU ) uncle! moga Uncle sihat selalu:)

IMG_4810

 eheheh ayah ‘photobomb’ your picture Kakak:p

IMG_4811

Hamboi2….gaya macho nampak :p ahaks..hokeh handsome:)

IMG_4818

 Expression dorang like they are really flying ahaks!

IMG_4843

Saranghae ! :)

IMG_4877

IMG_4839

 hhehe Ibu je leh posing di mana2:p ahaks

IMG_4906

 Insyirah really focus when intructions given to her…

IMG_4913

 good job Kakak!!! :)

20160319_124711

when fareeha decided to rest for a while :p

Actually , tak lama pun kiteorang pergi festival tuh…just round2..snap some pictures…then off we go.Takut stuck in traffic !! heeheheh

Ok 1 thing to highlight…sepanjang jalan2 kat kawasan tuh…hardly seen any rubbish bins…and suprisingly takde juga sampah2 bersepah…no entrance fee needed to go to this festival…lotsa stalls sell their local foods….tapi memang takde sampah…bersih !!! Salute how Koreans really discipline themselves to keep their country nice..clean & beautiful !!! The key is DISCIPLINE !!! sekarang pun we all kalau jalan bawak extra plastic sampah…any bottles..ke sampah ke…bawak balik rumah semula…then buang those sampah ikut sistme kitar semula :) moga istiqamah even nanti kami pulang semula ke Malaysia :)

Nak balik tuh around lunchtime dah…we all singgah Hwagae Market for lunch. Tried their crab broth ..to me biasa je la rasa die :p hehehe

20160319_162710

20160319_164042

sempat bergambar jap kat Hwagae MArket dengan statue ni heheheh

So , on the way back to Geoje..nampak traffic quite slow…till hubby decided to use another route … tapiiiii arghhhh rupanya lagi jem !…imagine 30 mins pun kereta not moving at all….rupa2nya ada another festival going on on that day…

Gwanyang Maehwa Festival !!!!! last year we all pergi ..that time maehwa flower ( apricot flowers ) belum bloom…tapi takde plan nak repeat this year…ni la namanya rezeki….sebab silap jalan…and stucked dalam jem….MasyaAllah cantik sangat Gwanyang waktu ni…..macam white forest !!!! Kiteorang stop jap kereta tepi jalan and amek gambar heheheh

20160319_171542

20160319_171549

close up : Maehwa Flower :)

20160319_171744

 sanggup tuh semata2 nak mencari bunga :p

20160319_171802

 i love this shot ! tq mr photographer:)

20160319_172311

 ahahha  muke dah tak larat penat semua…tapi semua still boleh posing :p heheh

20160319_172433

 hahah they know that Ayah is stronger than Ibu :p

20160319_172615

20160319_173416

 windy and sejuk actually !..pas gambar berlari masuk kereta :p

20160319_173607

20160319_172442

 SubhanaAllah !!! all white ! with shades of pink actually :)  and the maehwa flowers smell so good !!

20160319_173430

scented maehwa flowers! i love it ! oo i love apricots too! :)

20160319_173834

from top of the hills : looks like the whole Gwanyang area..was painted into white forest ! Seriously , the scenery was amazing ! Ive been to few countries..esp United Kingdom…but today this place beat all ! cantik !

Alhamdulillah ! being together with hubby & kids…nikmat Allah mana lagi yang kamu dustakan !! SubhanaALLAH ! :)

ok thanks for reading ! XOXO

oh lupa traffic jem tadi kan…total 5 hours baru sampai rumah kat Geoje! huwaaaahhh! heheheh:p

Salams :)

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.