The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

seoul again :p
May 30, 2015

assalamualaikum!!! ooo rase ade banyak sangat nak share dalam ni…heheh tapi banyak keje2 lain perlu buat…baju banyak lom lipat hehheeh rumah nak kene kemas…kena masak..heheh hectic rasenya! ahaks yet im sooo happy!:) ok this entry nak cerita my SIL datang korea hehehe makcik amirah :) sweeetttt 17 gitu lagi…lepasan spm heheh actually kali ni hubby ada cuti panjang..sebab korea ada public holidays banyak ..memula we all dah plan nak gi Japan..macam2 dah google sal trip to Japan…tapi bila tanya kawan2 yang stay Japan..minggu yang we all nak pergi tuh jatuh pada “golden week” kat Japan tuh..no wonder hotels semua fully booked huhuhuh..masa hari we all decided tak jadi pergi Japan..my MIL bagitau dia nak datang Korea tengok bunga ! hehehehhe Allah’s plan is just the best kan…no wonder banyak sangat halangan untuk trip pergi Japan…rupa2nya family nak datang Korea :) so plan nya my MIL datang with Amirah..somehow tetibe tiket MIL ada problem…so Amirah je yang datang. hah begitula cerita nya heheh :) so kiteorang travel from Geoje to Seoul…jumpa Amirah kat Incheon Airport :)

Untuk lunch , we all pergi area Itaewon …variety of halal foods ada situ..Amirah pilih nak makan @ Muree Restaurant..sure die browse blog2 mostly cite pasal restoran ni..personally saya bagi 4 bintang! heheheheh become 4 sebab dia halal of course…:) then terus g masjid ..solattttttt:) baru tenang nak jejalan kan :)

P1060760

oooo one of local visitor requested nak bergambar ngan Amirah! :)

P1060766

 Insyirah & Fareeha with their makcik Amirah :)

P1060773

 Pastuh , memula nak pergi Seoul Tower …tapi fuhhh ramai betul orang beratur..so , next !!! hahaha..Amirah nak bergambar ngan hanbok…where should we go?? hehehe Namsangol Hanok Village the nearest place masa tuh :)

P1060777

Amirah dengan Abang hehhehhe

P1060781P1060787P1060797

The pretty yellowish flowers as background :)

P1060824

Ok , Hanbok time ..hehhehe actually hanbok ni traditonal costume for Koreans …cantik…normally kalau nak beli memangla mahal especially those made from silk . Takkan nak beli pulak kan…nak pakai kat Malaysia ke? heheheh so just sewa kat sini…then boleh bergambar buat kenang2an…murah je 5k won for each person :)

P1060869

P1060879

P1060876

Korean princess in action :) Fareeha Park …hehehehe

P1060886

And the sister … Insyirah Park :)

P1060888

 And Makcik Amirah in Hanbok :) ))

Ehem ehem….how bout me ??!! hehehehe nak jugak kan :p ..alang2 orang kata..so berhanbok lagi ler …hubby je taknak dah heheh

P1060885

Malam tuh tak pergi memana..dok bilik je…sebab Amirah kepenatan sampai2 Seoul terus jalan2 heheheheh

The next day ,pepagi dah pergi Seoul Tower…sebab taknak queue pepanjang cam semalam:p Hujan renyai2…so kat atas tuh berkabus .

P1060944P1060960

see the leg ? not my legs ok:p hahahah Mirah got new converse shoes! heheheh Abang beli kan :) ))

P1060976

Ala2 autumn mase ni ngan dedaun kaler oren2 kemerahan heheh…and Insyirah …nape plak tuh ? menangis sebab kene marah main hujan :p heheheheheh

P1070002

Amek feel…on top of Seoul Tower ….Insyirah was writing on the postcards for her friends :) Thanks to Pak Ngah Farid & Mak Ngah Aishah for the bag ! she lugged it everywhere !:)

Because it was raining that day..foggy some more..so tak nampak good view pun dari atas ni hehehehhe tapi janji dah naik Seoul Tower kan :p cukup kan syarat hehehe

Oooo perut sangat lapar..so we all lunch kat Gosame in Sincheon area … chukumi ( sotong pedas ) & grilled fish yang sedap !!! kalau pergi Seoul sure makan kat sini heheheh

P1070026

Bismillahirrahmanirrahimmmm :) sila makan ye !

Ok dah kenyang..next destination we all pergi Hongik’s Uni area…aim nak pergi Trick Eye Museum ! kat Malaysia pun ada..tapi tak sempat pergi …so kita try Korea punya heheh ( think semua TEM ni sama je kan ) . ok now trick your eyes!!!:p

P1070089

P1070098

P1070149P1070189

P1070197P1070205

Best part kat area Hongik University ni….banyak sangat deretan kedai2 jual baju yang cantik2 ( ala2 baju korea la ) with affordable price ! tapi cam gaya2 remaja nye la hehehe

So , the next day kiteorg keluar untuk pergi Grand Seoul Park..aim nak tengok bunga2 and ada zoo ..so of course untuk bebudak tuh..well mak budak pun suka pergi zoo :)

Here we are! Grand Seoul Park …rupanya dekat2 ngan area sini ada National Science Museum ..etc ..next time boleh datang lagi :)

P1070271

P1070279P1070281

rupa2 nya park ni sangat la besar !!! so we all naik skylift ni sampai atas..then baru turun jalan kaki sambil tengok2 all the animals. semua la ada…tiger ..lion ..seal..dolphins..giraffe..hippo…sampailah oink oink pun ade :p hahahahah so bila duduk kat skylift ni…tengok bawah boleh dah nampak binatang2 tuh…best la :) rasa relax dok atas ni heheheheh

so that day around 2 pm ada dolphins& seal show..free admission..hehehe yippie!

P1070315P1070336

 ooo pas show jalan2 la keliling zoo / park tuh..mostly koreans memang bawak their picnic mats…dorang bentang and makan2 ..tapi dorang ni disiplin ..takde pun sampah merata2..tetap bersih je…impressive ! :) kat dalam park ni ada jual kebab turki yang sedap !! mgkin gak sebab terlalu lapar masa tuh? heheeh yang penting halal kan :) dah nak balik baru nampak area yang ada bunga2 heheheh

P1070359P1070365

Fareeha memang suka bunga :)

P1070357

heroku pun nak bergambar dengan bunga :p hehehehhe

Ok tuhla tempat2 yang we all ajak Amirah jalan heheheheh…the next day hantar Amirah kat Incheon Airport ::) bye2 cik mirah hehe assalamualaikum ! good luck belajar tempat baru nanti :) moga panjang umur kita jumpa lagi :)

 

bro’s visit (part 2 ) : Everland theme park , Seoul
May 26, 2015

assalamualaikum!! morning ! ok2..next entry..about our trip to Seoul ( part 2 ) heheheh siap ade part 1..part 2..kot drama ke apa ni;p sebabnye banyak sangat gambar..and rase nak gak di’blog’ kan :p lalalaa…its my blog anyway kan..heheheh this time , we planned to go to Everland Theme Park..about an hour journey driving from Seoul City .

P1050933

Yay ! we were at Everland Theme Park..and it was Tulips Festival at this time :)

P1050938

Hah ni best nya kalau jalan reramai..adela gambar satu family :p

P1050943

Memula masuk dah jakun tengok all the tulips…they were so beautiful…Masya ALLAH..varies in colours..::)

P1050947

P1050949

cantik kan!! next teringin nak tengok tulips kat Istanbul plak ::p hehehhehe

P1050954

Panic cari anak mase ni..rupanya die lari kejo Mr Teddy ni untuk bergambar…dah la potong queue hahahah

P1050958P1050969

P1050970

Nama pun Tulips Festival so haruslah bergambar dengan tulips ni puas2…rase nak petik je bawak balik.. huhuhu

see stroller kiteorg yang sarat tuh ? heheheh kat Korea ni halal food susah cari…anak2 ku pulak memang taste Melayu…nak nasi heheh so mana2 pergi carry bekas makanan Lock&Lock itu heheheh..ada nasi..ade sambal ikan bilis..ada kari…ada roti hehehhe:p kat Malaysia heaven kan..mana2 pun ada halal foods…::)

ok semua pun dah puas bergambar ngan munge2 tulip…hehhehe so mana hala tujuan pasni…basically Everland Theme Park ni sangatla besar…ada map yang tunjuk mana2 attractions yang ada dalam ni…since bawak budak2..we all decided nak g tengok animals dulu ! bagi kanak2 happy & ceria :)

Kiteorang masuk Bird Paradise..banyak sangat burung cantik2 dalam ni…beli makanan burung ~ 1k won then nanti burung2 pun datang…for me..me rase geli bila kaki burung yang tajam2 tuh hinggap kat tangan hehehehe

P1050986

Fareeha memang cool..dia jenis tak takut ..semua pun dia nak pegang..burung ni hampir2 maut di tangan nya heheheh

P1050992

P1050997

Ok ..Acu ni memula jerit gak kan..hahhaha pastuh okla cover macho :p

P1060008

Comel burung2 ni kan heheheh semua hinggap kat tangan hubby heheheh

Pastuh we all jalan2 la tengok macam2 animal2 kat dalam tuh…ade lion ..tiger..seal..sea lion etc …

P1060020

lion pun ngantuk pepagi ..sejuk plak…:p

P1060023

Melayan Insyirah main bubbles…see ni gambar candid…kaki ku tuh naturally bila berdiri suka bengkok hahha…actually sebab penat berjalan..bukan sekadar untuk photography:p hahahaha

Ok next we all masuk mini safari…ala2 macam safari kat Melaka tuh gaks..tapi sini ade Mr Bear yang besoooo…banyak plak tuh..heheeh

P1060029

Ni antara nya la..kalo die diri..wooo baru nampakla besonya tuh:)

Kuar dari safari…we all pergi tengok parade…sambil bukak bekal heheheh

P1060036

P1060052

Insyirah joined the parade heheeh..how time flies..dulu mase kecik Insyirah sgt takut tengok parade2 gini..menangis2..now tetibe die lari n join the crowd ::p

After tengok parade tuh..perut pun dah takder bunyi2 sangat heheheheh guess what!!! me..yess..it was me…naik T -express..considered rollercoaster yang extreme gak!! heheheh kerja gila:p Qist & Apip nak naik…tapi dorang tuh muda2 lagi oiiiii….well…diriku takder la tua mane heheheh tetibe rase cam berani nak ikut hahahah memang dalam hati al-fatihah..ayat qursi..berzikir non stop heheheh…takder plak amek gambar roller coaster tuh…sat pinjam mr google nye gambar…heheheh

T_Express_Everland_Resort-001

hah nampak tak roller coaster belakang tuh???? hahahah alhamdulillah selamat ! berdezupppppp jantungku…dah category AF ( atrial fibrillation ) hahahahah

P1060075

Fareeha tengok ibu dari bawah hahahahah..ibu..ibu kat mana??  :p

P1060069

While Princess Insyirah borak2…ngan Acu….so Acu how to play this thing ? and 1 more thing..nape Acu tak naik roller coaster tuh…takut kewwwww ???  Acu jangan senyum2 aje :p heheheheheh

P1060093

Ok good ..sisterhood…sharing toys ok..:)

Wow rase puas dapat naik roller coaster tadi..heheheheheh bila lagi nak try kan heheheh:p so pastuh kiteorg try few rides sesame..jalan2 kat theme park tuh:)

P1060091

 1 happy family!!! Kak Ra dapat bow besooo ayah belikan ye::) cantik sgt!

P1060108

P1060110

Naik water ride belakang tuh best jugak…:)

P1060145

 Ok ..peace Kak Insyi…heheh good job :)

P1060151

Pastuh we all naik skylift ni…senang je stroller semua leh gantung sekali heheheh..

P1060156

Oooo rupanya ad tak puas hati la tengok akak die berani naik roller coaster heheheheh die nak gak ;p hahaha..so dia naik ride belakang tuh…fuhhhh boleh tahan la…tapi kire tak sama level la ngan T express hahah sowwwiiie:p

P1060158

ok dah main2..dah jalan2…tup2 malam dah..budak2 pun dah penat…nasib baik ade babywearing ni…yay proud being 1 of the  babywearers ahaks!!! see both kiddos soooo comfortable to be cuddled all the time…ibu pun senang nak jalan2…

Alhamdullilah dapat jalan2 Everland ni…pernah pergi Lotte World Indoor gaks…compared both two…think Everland better kot :)

ok..esoknya kami balik ke Geoje Island..!!! thanks for reading:)

#spring in Seoul : bro’s visit :)-part 1
May 25, 2015

assalamualaikum!! ok alhamdulillah another entry…bukan senang nak ber’blogging’ rupanya..padahal personal blogging je pun:p..tak kerja..tapi kerja rumah pun non -stop ..phewwww…sambil2 kena melayan two princesses..kang ibu sibuk ber’blog’ cian plak anak2 ku terabai :p ..ni pun baru pas balik playground…dorang pun kepenatan..so bolehla bukak my macbook..:p

ok this time ..still about spring..heheheh my lil bro aidil come to Korea!!!! yay yay!! dik dodey ! ahahaha..ngade kan :p panggil die Ad je …heheheh memula cam expecting all my siblings datang sini…but dorang busy ngn kerja plus anak2 dorang semua pun sekolah…susah nak adjust la nak datang time cuti sekolah semua…so Ad datang pun dh amat bermakna hehehehehe Aidil with his wifey Qist and Izzara yang cantik!! and adik Qist , Jihan & hubby, Apip :) but this time dorang plan nak jalan2 Seoul…so hari Tam’s family balik Malaysia..dorang pun sampai ..and the same day gaks kiteorang pergi Seoul. driving yo!!! hubby ku la yang drive..heheh thanks again my dear :)

On the 1st day , we all pergi Nami Island. For me , this is the 2nd time…1st time dulu mase winter..main salji. now expecting bunga2 kat Nami tuh…tapi takla banyak bunga nye heheheh

P1050473

P1050475

ok ini la adikku , Aidil ..hensem kewwww?? hahahahah boleh la ;p kalo kate tak..kang ngajuk :p hahahah…

P1050478

nak gak bergambo kat bunga yang sikit tuh:p heheh tapi see the bubbles ??? hah beriya Insyirah blow bubble tuh supaya cantik background tuh hahahah..thanks Insyirah yg bijak pandai :::)

P1050479

P1050489

cubaan nak buat gambar lompat2 yang cantik…see berusaha sgt2 muka ku itu hahahah..

P1050502

Fareeha cam tak kelip mata pandang Acu dia..hahahaha cam pernah ketemu..di mana ya??? :p

P1050517Gaya santai hubby with Fareeha…::)

P1050518              Family potraiture in Nami Island !!!

P1050534

 Insyirah the ballerina kata nya :p layankan heheheh

P1050541

OOO ade ostrich kat pulau ni rupanya heheeh…anak2 je yang kagum tengok heheheh..

P1050548P1050569P1050583

Ok dah jalan2..penat gambar2..lunch time we all makan kat halal restaurant..Asian cuisine…dapatla makan nasi goreng … selesa sangat belakang restoran tuh ada surau yang cantik…and mini library for the kiddos .budak2 main..parents bolehla pergi solat :)

P1050599P1050603   Fareeha was pretending to be a teacher :p

P1050623

Apparently , kat Korea ni mostly orang guna monopod hehehhe so rase cam nak try gak la gadget ni :p JAKUN hahaha

P1050627

hah see orang beso je bergambo..mane pergi budak2 heheheh

P1050642

see how the Koreans using monopod…selfie? wefie? hehheheh multitasking :p

Petang we all balik semula to centre of Seoul ..then jalan2 Myeondong St…

P1050665

Myeondong St…macam2 adooooo hehehhehe nak beli masks..beli baju…aka night market lebih kurang la :)

P1050664

hahahha ok malaysian k-pop :p penat dh memasing sebab seharian kat Nami Island..dah la sejuk huhu so pas dinner and shopping2 sket..balik bilik…tido…esok nak jalan lagi :p

The next day , we all jejalan pergi Gyeongbokgung Palace…istana Dinasti Joseon ..hehehhe itu google ye…that day hujan renyai2…tempat tuh beso la amat…penat nak menapak…huhuhu

P1050799

sebab weekend mase ni..so adelah show ..

P1050797

P1050679

ade pokok cherryblossom di situ..yeah posing..:p

P1050688

she can pose anytime..anywhere :p

P1050710

sebab hujan..so berteduh kat bawah bumbung area palace tuh..tiang2 tuh cantik utk photograhpy:p

P1050715

Fareeha makan chocolate :p

P1050750

kat tepi pintu Gyeongbokgung Palace…takleh masuk pun..just tengok dari luar..huhuhu

P1050757

P1050763

taraaaa..namapun musim bunga ..harusla bergambar dengan munge2 heheeheh cherryblossom di mana2:p

P1050794

yay baru nampak izzara …hehhehe miss u !! kak Insyirah suke sangat sebut ‘ acekale’ ( helicopter ) ..tiru Kak Ra heheheeh izzara ni same age ngn Fareeha..tapi advance dah kalo bab cakap…non stop ABC…non stop bercakap…UK accent hokeh hehehhe..good job Izzara..nanti FAreeha dah banyak cakap..leh BFF k :)

Ok tengok2 istana..dah masuk zuhur…we all heading to Itaewon…jamak di masjid Itaewon :) and can get halal foods easily @ Itaewon area . yummey!

P1050814

P1050820

ok next destination…Seoul Tower..hehhehe ni pun 2nd time we all dah pergi…kire re-visited la:p heheh sepanjang hari hujan renyai2 turun..so naik atas tuh cam berkabus sikit…

P1050837

Familiar ngan all the padlocks?? hehehe tapi tak jumpa plak padlock kiteorg dulu tuh :)

P1050844

P1050877

P1050891

reflection of us :)

P1050852

princess of my heart ..ibu loves u so much!

ooo hari dah makin gelap…before dinner we all singgah kat Namsangol Hanok Village since dekat je ngan Seoul Tower tuh ..

Sebab dah petang sangat..tak dapat la nak pakai Hanbok…huhuhu next time ..qist ..jijie kena datang lagi k :)

P1050903

We were at Namsangol Hanok Village :)

P1050912

P1050914

wow…penatnye jalan arini ! heheheh alhamdulillah budak2 ok je…even cuaca sejuk ! huhu

malam tuh we all pergi Lotte World sebab nak pergi baju HRC :) )) dinner memasing kat bilik je…penat dah nak singgah mana2 heheheh

punyela banyak gambar2 erk hehehhe kalo nak letak semua mmg tak abes la entry ni hehehehhe..ok nanti sambung next entry…belom lagi pegi Everland ni heheheh

Thanks for reading!!!

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.