The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

selamat hari raya aidilfitri !! geoje island , Busan 2015
September 24, 2015

Assalamualaikum! esok raya korban..tapi baru nak cerita sal raya aidilfitri heheheh naymind..my blog..ahaks :p ok tapi sedih gak beraya korban kat sini..sebab esok husband keje cam biase…tapi pagi ade solat raya la..Insyirah pun sekolah esok.sob sob. ade gak masak soto untuk juadah raya esok pagi :) and Alhamdullilah terase semangat hari Arafah arini. moga doa2 yang kita pinta dimakbulkan Allah ..insyaAllah :)

ok , so since tahun ni hubby bekerja di Korea…we all decided to experience celebrating eid fitr di Bumi Korea ! hati meronta nak balik Malaysia huhuh tapi ku tabahkan hati hehe sebab 1 week after raya..mmg plan balik Malaysia but hey the feeling will be different ! :p macam2 plan sebab beraya kat sini..kalau kat Malaysia bertin2 kot order kuih raya from nurses heheheh kuih semprit..kuih tat nenas..etc..tapi since tahun ni bergelar surirumah sepenuh masa…semangat nak buat kuih raya!! Alhamdulillah berjaya gak buat heheh  kuih cornflakes ( tradisi & resepi arwah mak ) & kuih London almond ( fevret hubby ) .

Then , untuk hidangan hari raya..macam2 gak masak ahaks!! buat nasi himpit ( express ) + kuah lodeh + rendang daging + ayam masak merah & kuah kacang ! hehehhe cam tak sangka daku mampu masak banyak camtuh..hehheh alhamdulillah :)

taraaaa…alhamdulillah !:)

P1080228

so pagi tuh..pas solat raya..kami semua berkumpul kat dewan GIC ( Geoje International Community ) located at Okpo town.Ramai je yang tak balik raya hehehe ok itu ubat kesedihan :p hehehhe

P1080240

muke2 tak balik beraya di Malaysia..:p masih boleh senyum and happy2..jangan sedih2 food raya pun banyak tuh :)

P1080248

Masa mula2 hubby ditugaskan kat sini..supposed until June 2015 aje..so taklah plan nak beraya kat Korea..baju raya pun takde..hehhe so pakai aje la baju last year..baju fareeha & insyirah pun dah kecik hehehhe..seb baik dorang ni janji jumpe belon..happy:p ahaks

P1080254

P1080256

P1080266

Yay hari raya !!! posing hehheheh

P1080273

P1080278

P1080281

O ade colouring contest pagi tuh ehhehe cute kan tengok dorang berbaju kurung sambil mewarna heheheh Insyirah pun participated heheh dia kaler2 paling cepat hantar hahahah..tapi tak menang..heheh its ok baby !! janji Insyirah sporting enough nak join ::) love u kakak!

P1080291

see orang lain lom pun abes kaler…dia dah start makan ahaks !!! besar dah anak2 ibu :)

P1080311

Suke gambar ni…holding hands together with adik…no matter happens ibu harap2 anak sentiasa love each other k :) moga sara insyirah & mysha fareeha membesar jadi anak yg solehah ..sihat..bijak..cerdas..cergas..berikan la kejayaan besar pada keduanya dunia & akhirat !! amin :)

P1080275

adik nak susu ?? hehhheh tunggu balik rumah k :p heheh adik makan lontong aje ye :)

P1080320

sesi dapat duit raya untuk kids ..untuk ibu2 yang tak berkerja ada tak ?:p

P1080353

ade pertandingan menganyam ketupat !!! and the winner wuz our fren ..puan ayinemran :) yang duduk tengah2 muka excited tuh hahaha..( sorry ayin for this entry :p ) ..nmpak cute sgt hahah

P1080325

P1080347

P1080358

hhehehe my hubby aka Kerel ..plg hujung tapi bukan baju merah ye ..hehheh paling handsome kan !! ( yes , beauty lies in the eyes of beholder :p )

P1080297

struggled untuk dapat family pic :p hehehhe budak2 fikir nak main..parents nak posing raya :p hahahah

P1080367

Finally , ada gambar raya dengan background bendera Korea :) salam hari raya dari kami sekeluarga di perantauan ..maaf zahir & batin :)

So , kat sini pun ade sesi rumah terbuka..few rumah kami pergi..terima kasih tuan rumah…moga Allah melipat gandakan rezeki kalian :)

P1080374

P1080396

P1080398

P1080401

Ni menu special cooked by talented chef ..again puan ayinemran…nampak lazat kan ? yesss…rase dia pun sangat lazat..spagetti tuh paling win ! and hujung sekali kuih cornflakes ku hahahha nak gak interframe kan :p hahaah

P1080430

salam ceria di aidilfitri @ Geoje Island , Busan , Korea Selatan :)

Alhamdulillah dapat jumpa kawan2 yang baik & best kat sini..terubat kesedihan tak pulang berhari raya :) Kenangan terindah nikmat dari Ilahi…sesungguhnya perancangan itu too perfect kan..dan hanya Allah tahu apa terbaik untuk kita..

hope next year dapat beraya di Malaysia ..( hint to en hubby :p )

thanks for reading !!! XOXO

grapes picking & cosmos flower festival in Geoje!
September 22, 2015

Assalamualaikum !

Last Saturday , 6 families ( friends in Geoje ) convoyed to Dundeokmyeon 1/2 hours from our house.. for grapes picking !!! ! ! the grapes were just crunchy & juicy! ….seronok petik anggur pepagi hehehe  we need fresh air !! :)

P1090407

kami tak sabar nak petik anggur..before petik anggur..kita petik gambar satu naaaa…buat kenangan heheheh tengok belakang tuh sawah padi yang luas menghijau?? ooo menguning mungkin hehheeh

taraaa…see ..big fresh grapes in Geoje Island !!!! mase tengok tak sabar2 nak makan..nak tau manis ke tak ..hehehehe

P1090494

P1090493

as good as it looks..the grapes were great ! crunchy juicy manis nyum nyum ! heheh makan kat situ free ye..tapi if nak petik the whole bunch tuh…kene bayar 5k won .

P1090416

 pepagi dah nak grapes picking kan..fareeha still in her dreamland…sangat senang la ada opitai ( babywearer ni ) hehhe tapi sebab die pun dah makin besar..terase gaks la berat die heheh but i still can enjoyed the grapes picking..:p

P1090431

 cutie munchkin Rafael ..nak grape tuh!!!

P1090470

 fareeha excited ..sedar2 die dalam ladang anggur !! heheeheh

P1090447

P1090488

us with ahjummas:)

P1090508

jom petik anggur ye !! hehheeh

P1090496

 those kids yang super excited dapat jumpa kawan2 :)

P1090409

cute pose from kiddos !!

P1090517

ok adik..next time kite datang lagi sini k :p

Keluar dari ladang anggur tuh ade sawah padi yaawwww! heehehe

P1090528

dari dulu teringin nak bergambar kat tengah2 bendang padi…tercapai juga akhirnya ! rupernye Allah bagi peluang kat bumi Korea :) alhamdulillah !

oo mase nak balik tuh..ahjumma tuh bagitau kebetulan ade cosmos flower festival nearby..kire less than 5 mins dah sampai..so tanpa melengahkan masa …hehehhe kami pun layan bunga plaks :)

P1090575

P1090534

P1090546

P1090556

P1090551

actually kat hujung2 tuh lagi lebat bunga die tapi dah malas nak menapak :p hehheh

P1090579

P1090589

P1090594

 When Insyirah strikes a pose :p

kakak Insyirah sekarang hardly to ask for a family picture bila dah jumpa kawan2  hhehehe

P1090591

Happy kiddos…semua pun nak explore heheheh

P1090597

 Adik u want a flower too? :)

P1090602

Dancing time !! :)

So , alhamdulillah ! fruitful day for me !! dapat experience petik anggur..jumpa paddy field..jumpe bunga cosmos…jumpe kawan…hubby & anak2 happy:) tq Allah atas nikmat ni :)

Thanks for reading ! XOXO

sara insyirah is 5!!!
September 21, 2015

Assalamualaikum …wahh after long silent..how i miss blogging..tapi banyak sangat commitment lain..bulan puasa..then raya..then few things came up in between ..but alhamdulillah here I am..blogging:p

well today , i want to share my experience heheh chewah…organised my daughter birthday party heheheh alhamdulillah it was a success for me !!yippie!! Dari dulu teringin la nak buat birthday party untuk anak..heheh tema frozen ke..ana muslim ke…tapi dulu my daughter kecik lagi ..rase if buat pun die takleh nak appreciate the happiness heheh cake cutting ceremony hheheheh ( dulu kecik2 ibu tak merase semua tuh ) heheh so, most of the time if bday dorang we just bought cake and ajak family terdekat je..tak pun just wish je heheh ntah die faham ke tak:p ( of course sentiasa doakan dorang selalu sihat..jadi anak solehah…cerdik pandai..baik hati…hormat orang tua ..murah rezeki..berjaya dunia akhirat …doa ibu untuk anak2 everyday !)

So , since dah jadi surirumah sepenuh mase..meronta2 rase nak  buat a small bday party for Insyirah / Fareeha hehehe if kat Malaysia sure dah cater je kat orang..and order cake online kan hehehhe . So , dengan sokongan suami tercinta morally , financially of course and technically hehehhe alhamdulillah impian ku terlaksana! thank u ya Allah :) Here are those pictures sepanjang majlis birthday Sara Insyirah . Small party but meant “really big’ to me !:)

Decorations by my hubby..rajin sangat printkan all the alphabets..make sure they were in the right alignment hehehhe

tiup all the balloons….hehhhehehehhe

P1090638

P1090640

 Simple goodie bags for the kids !!

P1090616

rainbow cake by me !! hehhe memang la comot..1st time ni buat hahah berkobar2 nak gak buat birthday cake sendiri untuk anak :p study macam2 resepi kot…hahha but hey guess my ilmu in baking was increased !!!! those alien jargon…water bath..frosting..beza icing sugar ..castor sugar..hahhaha then frosting tuh satu lagi memang memerlukan kesabaran yg sgt tggi hahahhaha memeningkan :p thanks to all my friends yang tak jemu2 melayan soalan2 yang tak baper cerdik  daku hehehhe ( thanks my smsj’s frens..wawa a great baker ( sila layan FB die bakebyazwa ) .. geng2 kat korea ni ..ayin ..aina..naz..d..ida..n jihan ) smer infos uolls…i digested ..n taraaaaaa alhamdulillah jadi ! happy! Insyirah pun happy tabur all the sprinkles :)

hah ape menu untuk all the guests ?? heheh soto ayam !! begedil..& nuggets ayam sangat mudah buat dengan adenya food processor ..thank mr hubby!! muahsssss….heheh die dah requested nak patty burger plak :p oo ade spagetti goreng..and kawan2 pun contributed foods hehhehe ade donut ball..congobars..karipap..kuih lapis…bubur kacang..spagetti carbonara..etc ) thank u uolls !!!

P1090658

 Insyirah la yang paling happy sebab ramai kawan2 datang..ade Kasih ..Nabilah ..Bella..Sara..and ramai lagi hehehhe Adik die Fareeha enjoying herself..and surela asyik nak cari ibu hehehhehe

P1090686

 The face expressions were priceless !!! tengok ayah hidupkan lilin2 tuh :)

P1090688

P1090691

P1090700

Happy 5th Birthday to my dear Sara Insyirah Binti Mohd Khairil :) She was born on 27th August 2010 …and now already 5 years old !!! We love you to the furthest galaxy & back ! Ibu & Ayah sentiasa doakan Insyirah berjaya dunia & akhirat kakak !

P1090706

 heheheh seronok sgt tengok rainbow colours tuh hehehe not that kemas hehehe tapi ok la :p and hubby kate rase die yummeyyyyy !! hehehe

P1090667

 Me with Fareeha !!! Nanti kite buat untuk adik plak ye :::)

P1090723

Insyirah & Fareeha with the buddies !!!

P1090729

 Thank you korang sudi datang !!! TQ for the presents ! For us  , ni la waktu paling best dapat berkumpul and chit chatting hehhehee

P1090739

Ade rezeki kita jumpa makan2 lagi heheehe

Seronok sangat arini..berjaya masak untuk tetamu..berjaya buat rainbow cake for Insyirah ! hehhehe alhamdulillah…:::)

ok thanks for reading ! XOXO

#throwback : early spring~Gwanyang Maehwa Festival:)
June 12, 2015

assalamualaikum! retrospective post ni heheeheh sebab it was about 3 months back heheh tapi nak gak citer dalam ni..sebab die best! hahaha plus this is my blog and i want it to be implanted here :p

ok , back in March we all convoy reramai pergi Gwanyang area..sebab nak tengok bunga apricot :) or what they called it here ..apricot cherryblossoms…plus nak pergi Yeosu sebab nak makan snow or king crab yang murah kwang..kwang…heheheh

So , from Okpo , Geoje -Si we all drove about 2 hours..and sampailah tempat tuh . about  5 families yang pergi masa tuh..punya semangat pergi…sebab masa tuh day 1 of the festival…tempat parking dia…punyalah jauh…kena jalan about 2 km from parking lot huhuhuhu…nasib baik Insyirah seronok je sebab ade kawan..adik die masuk stroller or masuk kantung kangaroo:p

P1040653

ok ni setelah jauh berjalan baru sampai sini…rupa2nya bunga baru kuar sikit2 heheh memalu kucing lg :)

P1040662

taraaaa…rombongan cik Kiah yang pergi Maehwa Festival :)

P1040665

hehhehe rombongan encik Leman?:p

P1040666

Lom sampai lagi..jalan n jalan lagi..Insyirah bought the candy just because it was pinK!

P1040675

When she strikes a POSE :p

P1040693

Close up the apricot cherryblossom:)

P1040691

P1040686

 me with K zuraidah aka Kak Zoi heheheh nice knowing u kak!:) sgt terer masak ala2 masterchef..soh join taknak hehhehe

P1040705

 hehehe what happened Adik heheheh cam mabuk2 gitu heheh her fringe almost close her eyes:p

P1040711

Insyirah with her Kak Damia…jap gaduh…jap ngajuk :p

P1040713

hah taaraaa sampai dah…ade opening ceremony like that kat sini…:)

P1040717

the nice view from top of the hill :) punya la penat naik bukit ni..sebab nak cari port untuk lunch…perut dah kelaparan…dahla sejuk2 ..lagi cepat lapar…heheheh

P1040723

so semua bukak bekal masing2..ala2 potluck..that day i just brought simple mihun goreng heheheh:)

P1040725

P1040739

P1040733

With KerelWahida..heheheh dulu memula selalu confuse..kerel my hubby ke? heheheh rupa ade kerel pompuan heheeh:) nampak my hidung kembang kuncup..penat jalan…hehehhe tapi nak posing. Kerel yang tengah preggy pun steady heheh but hey im with another 12 kgs baby ..tuh semput heheheh

pastuh kiteorg plan jalan2 area Yeosu sambil misi mencari snow /king crab yang dikatakan much cheaper compared dengan harga kat Okpo. Okpo apparently memang mahal sikit because lotsa expats stay there kan..so they marked up the prices huhuhu

ooo dapat singgah fish museum tak silap….buat budak2 happy la…dorang tak pandai appreciated bunga2 lagi heheheh

P1040748

2 sisters in front of Fish Museum :)

Before masuk museum..we all jamak solat zuhur / asar kat area sebelah museum tuh…tul2 sebelah pantai…me & hubby gilir2 solat sebab takut budak2 masuk laut hehehe Insyirah tuh suke sangat mandi laut :p

P1040757

P1040764

Tunggu hubby solat…hahah amek peluang posing2 ngan budak2 ahaks:p woooo Fareeha menguap beso…shark pun muat masuk:p hehehe

Masuk dalam museum tuh murah je about 2,000 w ..then budak excited tengok 4D short movie : under the sea :)

P1040766

 Insyirah with Kak Damia …:)

P1040768

Sapa duduk paling depan ? heheheheh Adik Reeha ..chomel sangat anak ibu gini hahahaha :)

Then , cam biasa la jalan2 dalam museum tuh heheeh tengok ikan..ketam.udang..etc :) under the sea…so come with me..lalalala..teringat lagu Hi -5 :p hehehehe

P1040777P1040780P1040785

 Then , malam tuh we all dinner ketam di Yeosu. Restoran tuh pasar..cam building Jagalchi Market lebih kurang . Pilih ketam kat floor bawah..then nanti makan kat 2nd floor.. mase tuh we all decided nak try snow crab..sebabnya tokeh ketam tuh pun kata snow crab is much yummey :) Takde pulak gambar ketam..hehehe sebab semua dah kelaparan..tak sempat nak snap2 gambar :p Well for me…ok la…i love crab but since breastfeed Fareeha and each time me makan ketam..sure naik rashes kat dia . So , lama dah kurang layan ketam . Plus ketam kat sini just rebus heheheh kalau ketam lomak cili padi…harusla berpinggan den makan ahaks!

That night , all of us stay in Yeosu . Pepagi tuh we all planned nak naik cable car . Tunggu semua ready nak check out etc..sempat la posing2 depan hotel tuh :)

P1040796

with Kerelwahida & Yana ..opsss and the kids heheheeh

P1040813

Insyirah always with Kak Damia :)

P1040801

Me with loves ..heart :)

P1040817

P1040830

 Ok semua ada :) heheheh

ok jom naik cable cars !!!! Cam biasa naik cable car to get us to higher place that we cam enjoyed the scenery from top !:) enjoy the pictures :)

P1040847 P1040850

 When fathers become babywearers :) darjah kehenseman bertambah :p

P1040860P1040886P1040882P1040895P1040955

Ok …pas naik cable car..had lunch , solat kat park situ :) then dismissed ..thanks guys !! looking forward for next trip..insyaAllah !!! :)

Thank you for reading !

nice weather in Geoje : picnic time! :)
June 4, 2015

assalamualaikum! ok seems that blogging quite familiar with me so far..keep it up suhaila :p heheheeh well , now spring time..no more cold..no more winter jacket yang kembong2 itu…no more boots :p the temperature  almost same like Malaysia dah..yay!! hehehe so most of locals / expats cam we all ni suka la untuk buat outdoor activities…picnic for example! this month je..twice we all berpicnic hehehehe best2..dapat jumpa kawan2..the kiddos pun sangat suka beach & sand ! This entry nak share we all berpicnic arituh…early May..we all beramai2 para2 ibu ni..planning2 nak buat BBQ la..selalu jumpa di alam maya je( wapps:p ) tema picnic : potluck..memasing bawak la yummey foods…tak risau ..sebab malaysian style…and halal..makan dengan happy nya :) We decided to have our spring BBQ in Gujora Beach !!!! Regarding the menu :

Marinated chicken : Me :p / Marinated beef power: Ana / Seafoods yummey : Kak Zoi / Beef Kebab  Mantap : Ayin / sandwiches & sausage terbaik: Fara / desserts superlicious : Yana / Mihun goreng Idaman Perut : Diana / Nasi Goreng lazat : Kak Zie / POpia sedap  & watermelons super juicy : Ida

P1070408

Fareeha just woke up from sleep…hehehhe still cuddling her teddy  in her dreamland..lalalala…:)

P1070417

so pity the teddy..seems that Fareeha already found more interesting things hehehheeh sorry mr teddy:p

P1070410

Hye Ikhlas :) meet Fareeha new friend … son of Ayin & Zul :) Dorang baru transfer sini..so this is the time for them to mingle around with Malaysian communtity in Geoje Island :)

P1070412

Yay !!! Insyirah new buddy ! Kasih :) Daughter of Ayin & Zul jugak heheheheh

P1070418

P1070424

The guys baru nak setup the BBQ set huhuhu .. tapi we all dah grill our chicken earlier kat rumah ..seb baik! hehehehe Zul played safe bawak portable stove siap2…kalau nak tunggu BBQ heheh kul baper la kami boleh makan :p

P1070422P1070426

How fun being a kid right….jom mandi laut!!!! :)

And the best part of doing BBQ camni is….ibu’s group boleh chit chatting sambil makan…and of course tengok2 anak jugak…:p sebabnya guys yang kena jaga BBQ tuh:p hehhehe i loikkeeeee :)

P1070437

P1070435

P1070440

P1070438

P1070499

P1070483

Ok this among my friends kat Geoje …isteri2 perantau hehheeh…seronok having new friends in my life :) dapat tukar resepi…i love cooking actually..cuma mase kerja dulu..rarely kot dapur rumahku berasap ahaks…bukan tak nak but mostly tak sempat..luckily hubbyku never complaint…hehhe So , kat sini dapat la brush up skill memasak…everyday pun kena masak..sampai kekadang no idea nak masak apa…and recently cuba2 baking plak…banyak sifu ku kat sini…most of them , memang terror la bab memasak & baking :)

Ok , as for the kiddos…it’s playing time!!! best kan dapat jumpa kawan2..hehehe Insyirah & Reeha really had a great time !!! well the pictures showed it ! :)

P1070444P1070447

hehhehe cubaan nak buat ‘ happy moment’ yang melompat tuh…sorry kids tak jadi :p heheheh Aunty tak expert :p

P1070454

Ok yang ni jadi gak la hehhehe…

P1070457

P1070460

P1070463

Fareeha takut2 lagi nak main air …jalan2 kat pasir je dulu :)

P1070470

hehhehe saje2 nak try B&W mode heheheheh with ida & ayin :) oppsss and Ikhlas too heheh

P1070503

oppssss… sesungguhnya ini bukan kereta kami :p hehehehe it belongs to one of locals here…see bersungguh kan ..complete set kalau dorang camping !! Koreans memang suka outdoor activities..kalau weekend tuh memang dorang camping kat tepi pantai… sebab kiteorg datang pagi..tengok..dorang semua muke baru bangun tido…heheheh siap dengan baby semua :) oh nak puji jugak…seriously about safety part kat Korea ni…rase safe je…dorang pun boleh ‘chop’ meja makan ke..cam kat restoran2 tuh..dengan handphones!! and tak hilang ye…bagus kan :) )) kalau la Malaysia pun begitu…InsyaAllah doakan yang baik2 saja kan…proud to be Malaysian..and i miss Malaysia!! huwaaahhhh !! after about 3 jam di tepi pantai…kiteorg pun balik with full tummy:p alhamdullilah :)

oooo jap2… sebab 2 kali sesi BBQ in May ..so kite combinekan sekali la hehehhe

same venue again : Gujora Beach menjadi destinasi pilihan heheh But this time it was arranged by my hubby’s colleagues..tak ramai about 8-9 of them..and wives cuma 2 orang..me& Aina heheheh ikutkan je la…seronok picnic dapat makan variety of foods ! ahaks:)

time : 9-1 pm ( sangat la panas ) ..thanks to Ikhwan bagi tumpang tent yang selesa dapat me & Aina berteduh with the kiddos :)

menu : again marinated chicken & spagetti : me & kerel / marinated beef & lamb best : ikhwan / squid ala chukumi spicy: ken lee / nasi goreng kg belacan yummey : farid / sandwiches& kuih seri muka terbaik  : Nik ( wife dia Aina yg masak ) heheheh..nak gak mentioned kan :p the rest bawak fruits /air / props heheh hand claps for everybody :)

P1070803

proses nak bakar arang ..seb baik we all dah grill dari umah heheheh so save mase :p

P1070807

P1070804

P1070818

my hubby not in the picture ..die photographer :) cantik2 gambar heheheh

P1070808

budak2 pun cuma Insyirah /Bella / Reeha & Aman heheheheh budak2 janji dapat main ..happy la heheh :) the mommies la kena kejar di bawah matahari yang terik :p

P1070812

P1070810

Hehehehe walaupun panas harusla ada pose yang ceria :)

P1070813

Swag gal :p

P1070815

The scenery just awesome ! Nampak tak ada class ABC tadi…:p

P1070823P1070826

Dari mula sampai..non stop main pasir & air laut ! energetic sungguh ! :)

P1070829

Langit cantik kan ! no editing ok :)

P1070837

Ok dah penat main..ayah dah tukarkan baju..now santai duduk kat kerusi sambil main princess2..see those lips…shining kan! :p hehhehe

Ok ..thanks to all of u..yang menjayakan sesi2 BBQ..panjang umur murah rezeki..diberi kesihatan yang baik oleh Allah…kita picnic lagi ye :)

ok…thanks for reading !

 

 

 

 

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.