The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

springKorea2016 : Sansuyu Festival ( Gurye ) + Maehwa Festival ( Gwanyang )
April 14, 2016

Assalamualaikum !!! the best season among the 4..spring time! :) alhamdulillah syukur dapat peluang tinggal di negara 4 musim…tak sempat nak bosan even kami tinggal di Busan , Korea Selatan heheheh Actually each season ada their own attraction…to me..i love spring & autumn ! In spring , there will be few flower festivals scattered around South Korea…early April 2016 , we made a trip to Gurye -Gun , South Korea ..even perjalanan nak sampai ke tempat tuh dah cantik !..Scenic ! even dah almost 2 years ok sini…still lagi terkesima tengok all magnificient views…SubhanaALLAH !!!

Ok , after 2 hours journey we reached Gurye-Gun …bandar ni macam kene cat ngan kaler kuning heeeehheheh sebab most of the places covered with Sansuyu flowers….

20160319_112118

hah ni la bunga nya …

IMG_4785

so small..yet can make small town so cantik !

20160319_114015

ni part of the places untuk festival tuh..actually that day we forgot to bring our cameras..huhuhu..tapi nowadays guna handphones je pun boleh heheheheh not bad kan..hasil iphone 6s plus & note 3 eheheh:p

20160319_112444

imagine if the whole tree kat belakang tuh ..penuh ngan bunga kuning..sure cantik kan!:p Kakak Insyirah..ibu nak bawak handbag..dia nak jugaks :p eheheh

IMG_4769

takut bila hubby suruh posing kat tempat ni..kot bebudak tuh jatuh..ngan ibu dia sekali la basah :p huwahhh!

IMG_4777

Insyirah already half of my height!!!! oh no!

IMG_4781

Daddy’s girl sangat..memang manja :p

IMG_4784

I love the sky ! perfectly blue! :)

IMG_4803

our perfect picture of the day ! despite the yawning princess Fareeha :p

yay ! rezeki ! tetiba ada seorang ahjussi came and approached us…sumpah tak faham apa die cakap…rupa2nya dia nak tolong ambilkan gambar kami 1 family…huwahhh touched! sure dia kesian tengok kiteorang gilir2 ambil gambar heeheh GAMSAHAMIDA ( THANK YOU ) uncle! moga Uncle sihat selalu:)

IMG_4810

 eheheh ayah ‘photobomb’ your picture Kakak:p

IMG_4811

Hamboi2….gaya macho nampak :p ahaks..hokeh handsome:)

IMG_4818

 Expression dorang like they are really flying ahaks!

IMG_4843

Saranghae ! :)

IMG_4877

IMG_4839

 hhehe Ibu je leh posing di mana2:p ahaks

IMG_4906

 Insyirah really focus when intructions given to her…

IMG_4913

 good job Kakak!!! :)

20160319_124711

when fareeha decided to rest for a while :p

Actually , tak lama pun kiteorang pergi festival tuh…just round2..snap some pictures…then off we go.Takut stuck in traffic !! heeheheh

Ok 1 thing to highlight…sepanjang jalan2 kat kawasan tuh…hardly seen any rubbish bins…and suprisingly takde juga sampah2 bersepah…no entrance fee needed to go to this festival…lotsa stalls sell their local foods….tapi memang takde sampah…bersih !!! Salute how Koreans really discipline themselves to keep their country nice..clean & beautiful !!! The key is DISCIPLINE !!! sekarang pun we all kalau jalan bawak extra plastic sampah…any bottles..ke sampah ke…bawak balik rumah semula…then buang those sampah ikut sistme kitar semula :) moga istiqamah even nanti kami pulang semula ke Malaysia :)

Nak balik tuh around lunchtime dah…we all singgah Hwagae Market for lunch. Tried their crab broth ..to me biasa je la rasa die :p hehehe

20160319_162710

20160319_164042

sempat bergambar jap kat Hwagae MArket dengan statue ni heheheh

So , on the way back to Geoje..nampak traffic quite slow…till hubby decided to use another route … tapiiiii arghhhh rupanya lagi jem !…imagine 30 mins pun kereta not moving at all….rupa2nya ada another festival going on on that day…

Gwanyang Maehwa Festival !!!!! last year we all pergi ..that time maehwa flower ( apricot flowers ) belum bloom…tapi takde plan nak repeat this year…ni la namanya rezeki….sebab silap jalan…and stucked dalam jem….MasyaAllah cantik sangat Gwanyang waktu ni…..macam white forest !!!! Kiteorang stop jap kereta tepi jalan and amek gambar heheheh

20160319_171542

20160319_171549

close up : Maehwa Flower :)

20160319_171744

 sanggup tuh semata2 nak mencari bunga :p

20160319_171802

 i love this shot ! tq mr photographer:)

20160319_172311

 ahahha  muke dah tak larat penat semua…tapi semua still boleh posing :p heheh

20160319_172433

 hahah they know that Ayah is stronger than Ibu :p

20160319_172615

20160319_173416

 windy and sejuk actually !..pas gambar berlari masuk kereta :p

20160319_173607

20160319_172442

 SubhanaAllah !!! all white ! with shades of pink actually :)  and the maehwa flowers smell so good !!

20160319_173430

scented maehwa flowers! i love it ! oo i love apricots too! :)

20160319_173834

from top of the hills : looks like the whole Gwanyang area..was painted into white forest ! Seriously , the scenery was amazing ! Ive been to few countries..esp United Kingdom…but today this place beat all ! cantik !

Alhamdulillah ! being together with hubby & kids…nikmat Allah mana lagi yang kamu dustakan !! SubhanaALLAH ! :)

ok thanks for reading ! XOXO

oh lupa traffic jem tadi kan…total 5 hours baru sampai rumah kat Geoje! huwaaaahhh! heheheh:p

Salams :)

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.