The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

Insyirah’s school show in Geoje :)
February 22, 2016

assalamualaikum! alhamdulillah dah 17 months kami tinggal di bumi Korea Selatan ni ..banyak juga pahit manis selama duduk sini. Overall..i love it ! :) oh yea…Insyirah kami hantar bersekolah di sini…memula tuh macam takleh nak cope jaga dua2 anak hehe so fikir2 ..tolak tolak…since if nak hantar international school sini quite pricey ..gulp..heeheh last2 ..me & hubby decided to let Insyirah go to school @ korea ni :) duit boleh dicari kan kan kan..heheeh Actually kiteorang takde la pergi /survey each sekolah yang english medium…tengok mana yang bagus or tak…kebetulan my indonesian friend here in Geoje…yang suggest..sebab boleh sama ngan anak die..tergerak nak anta Insyirah sekolah kat sini:) ILS or international language school…dorang guna english medium for each subject..but then for ballet class..gym class etc..they r using Korean language still..but alhamdulillah Insyirah boleh cope:) feedbacks from teachers pun mostly positive ..alhamdulillah..happy sangat ngan progress Insyirah sepanjang dia sekolah kat sini. suprisingly jugak die boleh communicate in Korean too sket2..but she too much young kan…so just let her enjoy her childhood phase ..relaxxxx:)

so semalam..ada end of year performances for Insyirah’s school.. and Insyirah had involved too :) proud of you kakak!! :) antara gambar yang sempat dirakam…kenangan untuk Insyirah nanti :)

NIC_5744

she played Samulnori ~ traditonal Korean instrument :)

NIC_5749

u’ve impressed ibu & ayah ! congrats kakak!

NIC_5765

NIC_5781

ibu pun tak pandai nak main gamelan ..heheheh Insyirah balik Malaysia try gamelan plak k :p hheeheh

NIC_5809

2nd show that involving Insyirah – The Mice Meeting.then dorang nyanyi2 hickory dickory dock ..the mouse ran up the clock :)

NIC_5822

Insyirah with her classmate…all locals..except her…:)

NIC_5850

3rd performances by Insyirah : Taegwonmoo :)

NIC_5856

so happy dapat patahkan kayu tuh :)

NIC_5886

flower among the thorns :)

NIC_5927

they played instrument for the song : Honey Honey ( theme song for Mamma Mia the movie )

NIC_5951

NIC_5991

her school friend : Connie :) bila la jumpa lagi kan heheheh

NIC_5998

Insyirah with her class teacher : Maggie

NIC_5992

You are big girl now !!! but always a baby to me kakak :)

IMG_3515

Flowers for kakak..adik pun nak jugeee :) heheheh

IMG_3518

with ibu :)

IMG_3522

ILS headmaster : Joanne :)

IMG_3524

Insyirah with her teachers in ILS : Elena tc + MAggie tc + Lucy Tc

IMG_3544

Fareeha in action ..she wants to dance too on the stage :)

IMG_3549

next 2 year fareeha pulak pergi skolah k :) muuahhhsss

my personal view of ILS..

they are using English medium..so few expats yang hantar anak dorang kat sini..from France..Vietnam..England,,Indonesian..and Malaysia ( kiteorang la tuh ) . Mostly are locals. They can speak Hangul only during lunch time..gym..ballet class..music class.Insyirah also learnt Hangul here..she can speaks basic Korean language..They still have monthly test which each student will be tested whether they understand the whole month syllabus. They have every week dictation test. And everyday they have Maths homeworks. Alhamdulillah Insyirah did great so far ! :) Proud of her !

They have field trip every month! so Insyirah pergi water park..buat ceramic bowl..buat cupcakes…etc even went to cinema ! hehehe and dorang more to Montesorri approaches..Insyirah nampak happy la sekolah kat sini. mase mula2 hantar sini ..dorang tanya apa expectation kita as parents…mase masuk sekolh ni Insyirah baru je 4 years + kan..Insyirah lambat cakap tau..umur 3 years baru clear sket die cakap heheh so memang we all harap dia improve dari segi percakapan… Alhamdullilah..teachers kat sini cakap dia terlebih cakap :p heheheeh

P1130484

alhamdulillah proud of u Kakak! :)

apa2 pun perjalanan masih jauh…

ok..doa ibu moga anak2 ibu jadi anak yang solehah..tak tinggal solat..jadikan al-Quran pegangan & panduan…diberikan kemudahan & kejayaan di dunia & akhirat :) berangan if anak2 ibu pun nak ikut jejak langkah ibu jadi doktor ke heheheh insyaAllah :) apa2 pun moga dapat keberkatan dari Allah :)

ok thanks for reading ! XOXO!

selamat hari raya aidilfitri !! geoje island , Busan 2015
September 24, 2015

Assalamualaikum! esok raya korban..tapi baru nak cerita sal raya aidilfitri heheheh naymind..my blog..ahaks :p ok tapi sedih gak beraya korban kat sini..sebab esok husband keje cam biase…tapi pagi ade solat raya la..Insyirah pun sekolah esok.sob sob. ade gak masak soto untuk juadah raya esok pagi :) and Alhamdullilah terase semangat hari Arafah arini. moga doa2 yang kita pinta dimakbulkan Allah ..insyaAllah :)

ok , so since tahun ni hubby bekerja di Korea…we all decided to experience celebrating eid fitr di Bumi Korea ! hati meronta nak balik Malaysia huhuh tapi ku tabahkan hati hehe sebab 1 week after raya..mmg plan balik Malaysia but hey the feeling will be different ! :p macam2 plan sebab beraya kat sini..kalau kat Malaysia bertin2 kot order kuih raya from nurses heheheh kuih semprit..kuih tat nenas..etc..tapi since tahun ni bergelar surirumah sepenuh masa…semangat nak buat kuih raya!! Alhamdulillah berjaya gak buat heheh  kuih cornflakes ( tradisi & resepi arwah mak ) & kuih London almond ( fevret hubby ) .

Then , untuk hidangan hari raya..macam2 gak masak ahaks!! buat nasi himpit ( express ) + kuah lodeh + rendang daging + ayam masak merah & kuah kacang ! hehehhe cam tak sangka daku mampu masak banyak camtuh..hehheh alhamdulillah :)

taraaaa…alhamdulillah !:)

P1080228

so pagi tuh..pas solat raya..kami semua berkumpul kat dewan GIC ( Geoje International Community ) located at Okpo town.Ramai je yang tak balik raya hehehe ok itu ubat kesedihan :p hehehhe

P1080240

muke2 tak balik beraya di Malaysia..:p masih boleh senyum and happy2..jangan sedih2 food raya pun banyak tuh :)

P1080248

Masa mula2 hubby ditugaskan kat sini..supposed until June 2015 aje..so taklah plan nak beraya kat Korea..baju raya pun takde..hehhe so pakai aje la baju last year..baju fareeha & insyirah pun dah kecik hehehhe..seb baik dorang ni janji jumpe belon..happy:p ahaks

P1080254

P1080256

P1080266

Yay hari raya !!! posing hehheheh

P1080273

P1080278

P1080281

O ade colouring contest pagi tuh ehhehe cute kan tengok dorang berbaju kurung sambil mewarna heheheh Insyirah pun participated heheh dia kaler2 paling cepat hantar hahahah..tapi tak menang..heheh its ok baby !! janji Insyirah sporting enough nak join ::) love u kakak!

P1080291

see orang lain lom pun abes kaler…dia dah start makan ahaks !!! besar dah anak2 ibu :)

P1080311

Suke gambar ni…holding hands together with adik…no matter happens ibu harap2 anak sentiasa love each other k :) moga sara insyirah & mysha fareeha membesar jadi anak yg solehah ..sihat..bijak..cerdas..cergas..berikan la kejayaan besar pada keduanya dunia & akhirat !! amin :)

P1080275

adik nak susu ?? hehhheh tunggu balik rumah k :p heheh adik makan lontong aje ye :)

P1080320

sesi dapat duit raya untuk kids ..untuk ibu2 yang tak berkerja ada tak ?:p

P1080353

ade pertandingan menganyam ketupat !!! and the winner wuz our fren ..puan ayinemran :) yang duduk tengah2 muka excited tuh hahaha..( sorry ayin for this entry :p ) ..nmpak cute sgt hahah

P1080325

P1080347

P1080358

hhehehe my hubby aka Kerel ..plg hujung tapi bukan baju merah ye ..hehheh paling handsome kan !! ( yes , beauty lies in the eyes of beholder :p )

P1080297

struggled untuk dapat family pic :p hehehhe budak2 fikir nak main..parents nak posing raya :p hahahah

P1080367

Finally , ada gambar raya dengan background bendera Korea :) salam hari raya dari kami sekeluarga di perantauan ..maaf zahir & batin :)

So , kat sini pun ade sesi rumah terbuka..few rumah kami pergi..terima kasih tuan rumah…moga Allah melipat gandakan rezeki kalian :)

P1080374

P1080396

P1080398

P1080401

Ni menu special cooked by talented chef ..again puan ayinemran…nampak lazat kan ? yesss…rase dia pun sangat lazat..spagetti tuh paling win ! and hujung sekali kuih cornflakes ku hahahha nak gak interframe kan :p hahaah

P1080430

salam ceria di aidilfitri @ Geoje Island , Busan , Korea Selatan :)

Alhamdulillah dapat jumpa kawan2 yang baik & best kat sini..terubat kesedihan tak pulang berhari raya :) Kenangan terindah nikmat dari Ilahi…sesungguhnya perancangan itu too perfect kan..dan hanya Allah tahu apa terbaik untuk kita..

hope next year dapat beraya di Malaysia ..( hint to en hubby :p )

thanks for reading !!! XOXO

nice weather in Geoje : picnic time! :)
June 4, 2015

assalamualaikum! ok seems that blogging quite familiar with me so far..keep it up suhaila :p heheheeh well , now spring time..no more cold..no more winter jacket yang kembong2 itu…no more boots :p the temperature  almost same like Malaysia dah..yay!! hehehe so most of locals / expats cam we all ni suka la untuk buat outdoor activities…picnic for example! this month je..twice we all berpicnic hehehehe best2..dapat jumpa kawan2..the kiddos pun sangat suka beach & sand ! This entry nak share we all berpicnic arituh…early May..we all beramai2 para2 ibu ni..planning2 nak buat BBQ la..selalu jumpa di alam maya je( wapps:p ) tema picnic : potluck..memasing bawak la yummey foods…tak risau ..sebab malaysian style…and halal..makan dengan happy nya :) We decided to have our spring BBQ in Gujora Beach !!!! Regarding the menu :

Marinated chicken : Me :p / Marinated beef power: Ana / Seafoods yummey : Kak Zoi / Beef Kebab  Mantap : Ayin / sandwiches & sausage terbaik: Fara / desserts superlicious : Yana / Mihun goreng Idaman Perut : Diana / Nasi Goreng lazat : Kak Zie / POpia sedap  & watermelons super juicy : Ida

P1070408

Fareeha just woke up from sleep…hehehhe still cuddling her teddy  in her dreamland..lalalala…:)

P1070417

so pity the teddy..seems that Fareeha already found more interesting things hehehheeh sorry mr teddy:p

P1070410

Hye Ikhlas :) meet Fareeha new friend … son of Ayin & Zul :) Dorang baru transfer sini..so this is the time for them to mingle around with Malaysian communtity in Geoje Island :)

P1070412

Yay !!! Insyirah new buddy ! Kasih :) Daughter of Ayin & Zul jugak heheheheh

P1070418

P1070424

The guys baru nak setup the BBQ set huhuhu .. tapi we all dah grill our chicken earlier kat rumah ..seb baik! hehehehe Zul played safe bawak portable stove siap2…kalau nak tunggu BBQ heheh kul baper la kami boleh makan :p

P1070422P1070426

How fun being a kid right….jom mandi laut!!!! :)

And the best part of doing BBQ camni is….ibu’s group boleh chit chatting sambil makan…and of course tengok2 anak jugak…:p sebabnya guys yang kena jaga BBQ tuh:p hehhehe i loikkeeeee :)

P1070437

P1070435

P1070440

P1070438

P1070499

P1070483

Ok this among my friends kat Geoje …isteri2 perantau hehheeh…seronok having new friends in my life :) dapat tukar resepi…i love cooking actually..cuma mase kerja dulu..rarely kot dapur rumahku berasap ahaks…bukan tak nak but mostly tak sempat..luckily hubbyku never complaint…hehhe So , kat sini dapat la brush up skill memasak…everyday pun kena masak..sampai kekadang no idea nak masak apa…and recently cuba2 baking plak…banyak sifu ku kat sini…most of them , memang terror la bab memasak & baking :)

Ok , as for the kiddos…it’s playing time!!! best kan dapat jumpa kawan2..hehehe Insyirah & Reeha really had a great time !!! well the pictures showed it ! :)

P1070444P1070447

hehhehe cubaan nak buat ‘ happy moment’ yang melompat tuh…sorry kids tak jadi :p heheheh Aunty tak expert :p

P1070454

Ok yang ni jadi gak la hehhehe…

P1070457

P1070460

P1070463

Fareeha takut2 lagi nak main air …jalan2 kat pasir je dulu :)

P1070470

hehhehe saje2 nak try B&W mode heheheheh with ida & ayin :) oppsss and Ikhlas too heheh

P1070503

oppssss… sesungguhnya ini bukan kereta kami :p hehehehe it belongs to one of locals here…see bersungguh kan ..complete set kalau dorang camping !! Koreans memang suka outdoor activities..kalau weekend tuh memang dorang camping kat tepi pantai… sebab kiteorg datang pagi..tengok..dorang semua muke baru bangun tido…heheheh siap dengan baby semua :) oh nak puji jugak…seriously about safety part kat Korea ni…rase safe je…dorang pun boleh ‘chop’ meja makan ke..cam kat restoran2 tuh..dengan handphones!! and tak hilang ye…bagus kan :) )) kalau la Malaysia pun begitu…InsyaAllah doakan yang baik2 saja kan…proud to be Malaysian..and i miss Malaysia!! huwaaahhhh !! after about 3 jam di tepi pantai…kiteorg pun balik with full tummy:p alhamdullilah :)

oooo jap2… sebab 2 kali sesi BBQ in May ..so kite combinekan sekali la hehehhe

same venue again : Gujora Beach menjadi destinasi pilihan heheh But this time it was arranged by my hubby’s colleagues..tak ramai about 8-9 of them..and wives cuma 2 orang..me& Aina heheheh ikutkan je la…seronok picnic dapat makan variety of foods ! ahaks:)

time : 9-1 pm ( sangat la panas ) ..thanks to Ikhwan bagi tumpang tent yang selesa dapat me & Aina berteduh with the kiddos :)

menu : again marinated chicken & spagetti : me & kerel / marinated beef & lamb best : ikhwan / squid ala chukumi spicy: ken lee / nasi goreng kg belacan yummey : farid / sandwiches& kuih seri muka terbaik  : Nik ( wife dia Aina yg masak ) heheheh..nak gak mentioned kan :p the rest bawak fruits /air / props heheh hand claps for everybody :)

P1070803

proses nak bakar arang ..seb baik we all dah grill dari umah heheheh so save mase :p

P1070807

P1070804

P1070818

my hubby not in the picture ..die photographer :) cantik2 gambar heheheh

P1070808

budak2 pun cuma Insyirah /Bella / Reeha & Aman heheheheh budak2 janji dapat main ..happy la heheh :) the mommies la kena kejar di bawah matahari yang terik :p

P1070812

P1070810

Hehehehe walaupun panas harusla ada pose yang ceria :)

P1070813

Swag gal :p

P1070815

The scenery just awesome ! Nampak tak ada class ABC tadi…:p

P1070823P1070826

Dari mula sampai..non stop main pasir & air laut ! energetic sungguh ! :)

P1070829

Langit cantik kan ! no editing ok :)

P1070837

Ok dah penat main..ayah dah tukarkan baju..now santai duduk kat kerusi sambil main princess2..see those lips…shining kan! :p hehhehe

Ok ..thanks to all of u..yang menjayakan sesi2 BBQ..panjang umur murah rezeki..diberi kesihatan yang baik oleh Allah…kita picnic lagi ye :)

ok…thanks for reading !

 

 

 

 

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.