The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

springKorea2016: Awesome Daffodils in Gonggoji , Geoje !:)
April 16, 2016

IMG_5175

I wandered lonely as a cloud
That floats on high o’er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils;
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.( William Wordsworth)

Assalamualaikum!!! hah cantik kan bunga daffodils ni !!!!! hah banyak kisah dari kisah Daffodils ni heheheheeh yerp…another entry after another! if i can be this efficient when i was doing my master :p heheheh Ok , well since now spring time…every weekend my hubby will ask me..any plan..any flower to see :p hahah but this weekend he is the one who proposed the idea! :p heheheh since the place was being told just nearby our house…and within the Geoje Island itself ..so no need long hour driving. i love it too because if short distance..tak perlu bawak bekal2 ..masak pepagi ehehe;p

Thus , that weekend..it was on Saturday…weather were looking good..sunny & bright….memangla dekat je..the place was named as Gonggoji located Yegu Village , Ilun -myoen ..just near Wahyeon Beach…just ikut signboard tulis Gonggoji….so we all just follow…taraaaa after 15-20mins dah sampai…parking pun quite cramp..but luckily ada :) normally kalau ade festival bunga ni…memang kena jalan banyak…but mendatar aje…yang ni kiteorang tengok cam naik bukit…ingatkan dekat…mak aih…rase nye total almost 5 km kiteorang berjalan..( sambil kena dukung fareeha on&off ) pastuh tetibe hujan renyai2 plaks…since dah alang2 sampai teruskan jugak la…seb baik Insyirah tak banyak ragam..and die sangat energetic!  the journey was hard though…its like kiteorang kat hujung kaki bukit…and the flowers tuh cam hujung kaki bukit sebelah tuh…means kena naik bukit….sampai puncak…baru turun semula n jumpa bunga tuh! huwaahhhhh !

P1130933

ni baru less than suku perjalanan..heheheh hujan renyai2…budak2 cover ngan jacket aje..

P1130949

Fareeha dah tak larat naik bukit..kene dukung…seb pakai tudung..kire cover la kan even hujan hehehe if tau geographically tempat ni begini..sure sarung tracksuit & sportshoes aje…and takyah pakai handbag ku itu!!! huwah!!

P1130953

Ingatkan dah sampai tau….hidung dah kembang kuncup…penat hahahah rupe2nya…nampak track belakang tuh? haha masuk hutan dulu ye..

IMG_5108

hah baru pintu masuk dalam hutan tuh hah…heheh payung pun dah buat tongkat:p ahaks

IMG_5111

posing dulu :p

P1130954

layan fareeha nak posing dulu gaks :)

IMG_5115

the journey begins…..( hah dah tuh dari tadi naik bukit??? ) ooohh tuh kira warm up :p hahahahah

IMG_5118

ni track dia….quite slippery sebab renyai2 kan…sempit…orang ramai gaks….yang bawak kids yang still nak kena pimpin..or dukung memang quite dangerous la…sebab ada track dalam lagi tuh….lagi la bahaya..just batu2…then tali je tempat nak pegang…imagine la..ngan kids kan…takleh nak amek gambar dah:P so takleh nak tunjuk track yang horror tuh hahahah

IMG_5174

akhirnya sampai jugaks!!! :) )))

ni la bunga daffodils….i was mesmerized ! subhanaAllah cantik !!! yellow colours sometimes orang panggil Narcissus / Jonquils hah begitu la..heheheh tapi sebab penat..hujan renyai2…track sempit..hahahah macam menganggu gak mood heheheh

P1130960

I was mesmerized with these Daffodils!! cantik ! The old couple that owns the arboretum has been cultivating these flowers since 1969 ( izit for real ??? )
IMG_5239

P1130966

IMG_5200

IMG_5176

orang semua berpayung..kiteorang dah malas nak pegang payung heheheh maybe kat Korea kena hujan ok..tak berasid,…seronok la insyirah n reeha main hujan :)

IMG_5177

gambar pun gelap…langit tak cerah :p

P1130985

clear plak hujan tuh turun kan heheheeh yet..we still can pose kan Kakak! heheheh

P1130972

P1130995

me at 34 years 3 months ( me bukan retis – age is not a secret :p ) hahahahahah ooo #nofilter :p

obviously seen those wrinkles :p thinking about aesthetic treatment pasni heheh

IMG_5182

Me & Insyirah busy posing…Fareeha merenung bunga..yup she loves the flowers…macam Wan Chom ..:) die suka pegang..bau..and tenung bunga2 tuh…rumah we all kat Malaysia takde satu  bunga pun heheheh nanti balik kita gardening k adik :)

IMG_5195

IMG_5198

happy kids main hujan :)

tengok track belakang tuh….sempit berbatu2…memang tak sesuai bawak small kids..tapi banyak jugak Koreans yang bawak kids…since they love nature & outdoor activity so much..dari kecik pun dorang bawak pergi tempat2 camni…bagus kan!!! If kat Malaysia dulu..sure la i wont bring my kids to the forest..tempat berbatu camni..risau kan…huhu now dah duduk sini…perception tuh berubah sikit ::)

IMG_5188

cobaan nak men’wefie’ heheheheeh

IMG_5205

dah jalan..hiking jauh2 camni..kenala ada kenangan ..so family picture is a must ! hehee mintak tolong one of the local…gelap .tapi takpela…heheheh janji ada :) thank you sir ! heheh

IMG_5203

next to Daffodils…pantai yang indah…takde pasir..batu2 sahaja…we all tengok those Koreans dorang susun batu2 laut tuh…bertingkat2….tak faham kenapa heheheh Insyirah and Reeha plak turunkan hahahha so tanya my friends…they said most probably tuh macam tempat dorang mintak hajat something ritual gitula…oppssss!! then batu2 yang Insyirah & Fareeha turunkan tuh ??? tak sampai agaknya hajat dorang ..sorrryyyy!!:)

Okla…since hujan…tak lama pun kat situ..dalam hati ya Allah nak kena menapak…naik bukit semula ?????? huwaahhhh ! tapi takkan nak tidur situ kan….hehehehe and paling best tetibe Fareeha mengantuk ..terus tidur..hahahah seb baik Ayah dia gagah perkasa…dukung dia sepanjang2 tuh :p mau 2000 calories tuh burnt hahahah

IMG_5212

Kakak memang power..takde nangis2…takde complaint pun penat ke ape..happy aje :) look at her pose :p ahaks!

IMG_5216

same track nak balik….oh my!! risau sangat dah la hubby kena dukung fareeha ! sebelah tangan nak pegang tali…but Alhamdulillah weve made it !!

IMG_5218

yay !!! my father is my hero !!!! hheeheh nanti dah fareeha dah  besar kene tunjuk dia k ….:)

IMG_5222

ada small stall kat tepi tebing laut tuh jual seafood pancakes!!! sedap!  As for Insyirah..she just need plain water to recharge  ( dia tak suke sweet drinks and dia tak suka seafood  ) ….heheeheh Good job Kakak!!! Love u !

Ok itu la kisah kami & daffodils :) Alhamdullilah for the opportunity ! this arboretum has been ranked no.8 on a list of 20 must – see attractions at Tripadvisor ! yay!! ( senyum dalam kepenatan )

XOXO ..

salams :)

 

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.