The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

2018 : part 2 : jom jalan Buyukada Island
March 11, 2018

Assalamualaikum..hai again! Mood  tengah transfer gambar2..nak buat photobook..alang2..rajin nak update blog kan :p hehhe

ok , day 1 kat Istanbul…right after Isyak we all tidooo dah :) waktu kat Istanbul 5jam lambat dari waktu Malaysia..means if kat Istanbul kul 6 pm..kat Malaysia dal 11 pm . tuh yang lemau hahah ngantuk je dah :)

ok we start day 2 early! after subuh terus je mandi…kids no prob nak mandi kan pepagi..despite winter..sebab heater kat bilik ok je.& air panas kat toilet pun ok :)

Kat Istanbul , we stayed in Turk Art Hotel . Booked through booking.com . For me , hotel die ok . Bukanlah bertaraf 5 bintang heheh. But location strategic . Staffs pun helpful & friendly .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Insyirah @ balcony . Fresh dah. Puas tidur . heheh Our hotel betul2 berdepan dengan 4 season hotel yang famous tuh. heheh

Next to 4 season hotel was Aya Sofya Hamam. ( Tempat mandi manda) .Tapi mase ni winter , tak terasa la nak bermandi manda heheheh.

gmbr_12

ok before breakfast … Ibu amek  1 sachet of Sheen dulu heheh:p nak maintain kulit moist especially waktu winter gini kan . Kalau dulu travel aiyooo..siap sapu baby oil..vaseline…takut sangat dry skin…nanti ended up gatal & luka huwaahhh. But alhamdulillah , since amalkan makan sheen…( aik ter promo ) but actually share je ..heheh so takde dah masalah-masalah camtuh :) Actually banyak lagi benefits SHEEN untuk diri ni ..nanti2 iolls share k hehe  Ok , pas makan ni..baru leh g breakfast! heheh

NIC_8531

Ni jela breakfast yang available . heheh But as long as the kids can eat. Me & hubby semua pun makan :) Insyirah everyday requested for omelette . Fareeha everyday makan cornflakes & cucumber heheh. But normally Fareeha kiteorg dah tapaukan die nasi & ayam a day before. Pastuh pepagi reheat . Die jenis nak makan nasi pepagi .

ok , next we were ready for exploring Buyukada aka Prince’s Island ! From Sultanahmet , we naik train to Eminonu . Then , beli tiket kat situ je . think dalam 8TL per person . But Fareeha considered free .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

just right in front of the pier..#OOTDreeha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

little lion with pomegranate! haha ok our conversation everytime she needs to wear this jacket..”Please ibu i dont like this jacket…oh why? looks good on you! no no..i dont like it ..i dont to be a lion ” heheheh btw , that delima were so nice! sedap! ok 5TL for each…since sini ramai je tourist..itu harga die sudah kasi up la ! huhu

gmbr_13

view dari atas boat kiteorang..but the boat that we ride ..hah same je macam dalam gambar ni:) ni boat sebelah hehehe ni la Istanbul..geographically berbukit-bukit…From Eminonu pier..took about 2hours to arrive in Buyukada or Prince’s Island.2 jam bergambar  sakan aje la hahha

gmbr_22

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

not very best angle of us hahahah but still appreciated it much coz it was taken by Fareeha :) tq Adik !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tiada masalah kulit kering even winter macam ni tau…yeay!! my magic serum…used to bring it every where..travel friendly! ..so light can letak je dalam handbag ke..kocek ke…SHEEN !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ni paling best…boat gerak..banyak sangat burung ..bagi Simit ( roti ) beli before naik boat…nanti burung-burung makan…seronok & cantik sangat view tuh :)

gmbr_24

Our hero ! love u more ..rasa macam jatuh cinta lagi..( wewwwiitttt ) ahahahaha

gmbr_25

gmbr_26

yup sometimes life is not like what weve planned kan…like we plan A ..ended up with A+ heheh so yeah..be grateful..appreciate what we have in present…future will be brighter insyaALLAH !

by the way , kat dalam boat tadi tuh…ade je pakcik jual teh ..susu..orange juice..snacks..

so after 2 hours..ok, dah sampai yeay!

So , here we are! jommmss layan ape ada..:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obviously with the kids , we decided to go for Fayton ..yeay! the kids just cant wait..coz i said dorang akan jadi macam princesses naik horse carriage :p hahhahaha

Oh kat pulau ni , banyak spots yang best untuk posing hahahah see the kids pun dah terror..nampak menarik je…they will requested for  pic :p

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

after 30 mins macam tuh..pakcik yang in charge kete kuda tuh stop kat 1 point ni cam hutan gitu…20 minutes je ye!heheh  maybe memang tourist point untuk amek gambar..cantik:) And….alhamdulillah ade chinese couple from China..volunteer nak ambilkan gambar we all 1 family! yay!!! xie xie nide guanxin !! ( thank u & take care maksud die hahahahah )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

so , we paid bout 70TL for the Fayton . ( for 4 persons) Pulau ni banyak rumah2 banglo..cantik2..tak sure ade ke orang duduk situ tapi dok kete kuda ni..adoi tak tahan bau die…hahahahah selamat la serap dalam hidung hahahah

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_33

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_34Most important thing…the kids happy..main lari2..main kucing huwaaaahhh hahahah..sila2..dapatlah ibu posing2 hahahahha

gmbr_46

 hah bagi chance la…dengan stocking warna warni..dengan tudung tak bergosok hahahah..posing ye !dulu berangan nak jadi model kwang kwang ;P heheh nanti dah umur 60 segan plak nak posing kan :p gazillion thanks to my ever photographer..my husband tercinta hhehehe segala angles die nak amek hahaha

basically banyak amek gambar aje la ..heheh enjoiceeee..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

excited Insyirah tengok banyak kuda kat pulau ni :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_37

those handmade flowerish headbands can be bought in this island ~ 5TL each ..beautiful!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_35

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hahahah pity my #hubsbaby dah lapar…tapi wifey&kids still sakan posing :p

gmbr_48

hahaah told ya! insyirah n fareeha pun sakan :p good job kids hahah they just know how to strike a pose :p

gmbr_36

eh eh ibu pun nak jugak:p likeeeeeee duhhh heheh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ok, after a tummy started to growl…we need food hehehe memula nak g je kedai ni…tengok2…kemain beratur kucing-kucing gemuk ni.:p so…pleassseee we go somewhere else…ended up kiteorang makan kedai depan tuh..kat pulau ni..makanan quite pricey..but the food is nice! so worth the money..and happy tummy! alhamdulillah :)

ok , time to go home..eh hotel..heheh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

till we come again Buyukada!

overall , Prince’s Island is considered must-visit -place in Istanbul!!

ok…xoxo..ade lg nanti insyaALLAH :)

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.