The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

END 2019 : short getaway to Bangkok!(part1)
December 29, 2019

 Sawadikappppp!..yeah Bangkok entry kali ni . Assalamualaikum 🙂

This weekend santai duduk rumah. Fareeha is down with fever erkkk positive Influenza A. not sure the sources huhu could be from Bangkok perhaps huhu.

But alhamdulillah she is getting better. Temperature get back to normal. Tengah layan tengok tv , hence, Ibu die freely editing pictures heheh.

Well, actually this time around..everything just simply adhock. Ok we did bought the tickets earlier. think 6 months ago. But we being tested this time, Kerel injured his right arm..Galleazi Fracture huhu operated and now he is my official Wolverine hahahah…ohh iron man pun boleh..since he got internal fixator :p so due to that incident..we all like contemplated whether nak pergi ke tak..last2 we decided to go…tapi 2 days prior to this trip..Insyirah plak down with fever..muntah2 bagai..siap buat GL dah nak pergi Prince Court hehhe tapi Ibu doktor monitor…die macam ok hahaha so at last, with His wills…here we are!! in Bangkok! Hotel ni pun last minute hahah we stayed in Patra Boutique Hotel. small but convenience for us…yang penting bersih aje:) Location die tip top…senang cari halal food.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

muka excited nak makan tomyam hahahah..see Kak Insyirah looked perfectly fit for the trip kan. Alhamdulillah:)

Taraaaa..Bangkok city super packed with people..cars ..tuktuk heheheh

yea this was at the Pratunam area..misi mencari tomyam hahah kemain jauh gi Bangkok

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ok telling you guys the truth..almost everyday we all makan kat sini 🙂

sedap and affordable price too. plus the location was not that far from our hotel.About 6 mins jalan kaki.

Senang aje uolls just guna google maps je nak pergi sini. sure sampai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

salted egg squid yang lazat..fish sauces ( makan ikan masak 3 rasa yang pedas sket ) and super good tomyam there..yummey!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

anddddd…the culprit of my weight gain hahahha addicted to this…everyday minum ni ajeeee….dah jangan nak menyesal berat naik..lagi menyesal kalau tak minum oiit hahahahha

Selain restoran Samat Muslim ni, actually bawah hotel we all ada another HALAL stall..the famous Tomyam Paa Nga! boleh tengok ramai Malaysian queue to buy the food 🙂

Insyirah kate ni tomyam paling lazat di Bangkok. hahahah

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tengok tuh..actually siang tuh dah makan je tomyam..normally we all makan berat once a day..sebab dah kenyang dengan street food..beli buah aje pun..mango sticky rice..ice tea lagi..tapi Insyirah lain macam selera dia hahahha around 9 camtuh ajak ayah die turun bawah…nak tomyam Paa Nga!! hahahah ive tried once..sedap jugak! bestnya tomyam kat Bangkok ni….small portion will cost us about 150 baht ( dalam rm 20 ) la…tapi masyaAllah seafood dalam tuh…udang galah die guna..sotong..cendawan…fuhh mercikk:p hehehhehe

ok sebab aim g Bangkok ni mostly nak santai2 makan tomyam ..layan ice tea…so citer makanan je la ye. Other than Samat Muslim..we went to Usman Tomyam jugak..yang ni kat area Sukhumvit. hmmmm for me, i voted for Samat Muslim kot heheh but for Insyirah die suke Tomyam Paa Nga tuh…then my sister plak rasanya die suke kedai Muslim Usman. Senang ke tak cari halal food kat Bangkok? senang aje…nowadays banyak je apps..or blog2 yang citer macam mana nak cari halal food kat Bangkok..so google aje guys ! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Antara tarikan pelancong yang datang ke Bangkok..tuktuk…personally mmg mahal sket compared with other kind of transportation di Bangkok ni..tapi bestla..hehhe plus laju senang aje sampai. and with it size..the accessibility to certain places yang sempit dan ramai orang..is easier. Dorang boleh menyelit. hahah tapi trip kali ni, sekali je we all naik tuktuk..mostly we all just guna Grab car heheh murah lagi :p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kalau datang sini , orang suka buat those things ..dari leather material gitu. Tapi bukan real leather la. Lanyards la..passport casing..bags..murah aje kat area we all duduk ni.  Dulu datang Bangkok, we all beli kat area Asiatique tuh dalam 120 baht…kat area Pratunam ni cuma 60 baht aje…heheh murah2..Insyirah and Reeha dapat new pencil case and adelah tampal nama mereka tuh:p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budak kuat shopping hahhaha Kids kan suka stationary..so Insyirah and Reeha loved to buy those fancy pens. 3 pens for 100 baht ( dalam RM 14 ) .

Oh one more thing, main reason we all datang Bangkok..heheh sebab nak buat suits:p

With good material, customize to our sizes..leh request the length..like mine buat lil bit labuh…hehehh husband pun terpengaruh…price wise..4500 baht each. ( 1 set of suit).

Actually banyak aje tailor kat Bangkok ni, cuma we all kebetulan driver taxi tuh stopped us here. We did survey few shops, rasenya yang ni acceptable. Range of prices were varies. Tip top material of course mahal lagi la.We all buat one the first day, then hari ketiga testing size..pastuh last day kat Bangkok they all sent them to our hotel. Personally, puas hati hehehe coz normally susah nak cari yang exactly my size..with the size & length yang sesuai. We all tempah ni di Emporium Armani .Google je kuar address nanti.

Address: 1147 New Petchaburi Rd, Makkasan, Ratchathewi, Bangkok 10400, Thailand

photo6073545015012994038

ok, other than all mentioned above heheheh we all just pergi Safari ( repeat trip for us ) hehehehe coz the kids nak sangat2 pergi. Layankan je la:)

We went to the safari one our second day.

Taraaaa… actually banyak je package yang boleh pilih. Contoh cam gambar kat bawah ni, one the right tuh..ada pakcik tuh kan…hah sure ade aje package2 yang die offer…

cakap je nak pergi mana…nanti dorang leh kawtim..termasuk transportation semua macam mana.

Each hotel pun sure ada:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We all tetiba la taknak amek package. Nak pergi sendiri. Naik taxi return trip 500 baht ( dalam rm 60+ ) .

Took us about 35 mins to reach safari from Pratunam area.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHarga tiket. Mahal kan. so rugi. Better amek package kot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

all kinds of animal ada kat sini heheh. just name them. Selain kids, honestly i do love to visit any zoo hahahah pergi la negara memana… zoo antara tempat wajib pergi :p even before ada anak2 pun hehehe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kids nak pergi melawat pakcik harimau heheh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kids inside the glass house. nak tengok harimau in closer view.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Encik harimau yang handsome.:)

Well, love to have all the best memories with them:) i mean with the kids hahahahah

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pastuh , masuk rumah burung. Pancing burung2 makan kuaci heheh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

yeay my first catch! while Adik scared of the birds.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

happy kakak & Ayah!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

and this patung scared me like hell at first…because she was looking at the other side at first..then once i sat down next to her..she moved and looking at me hahahha of course the queen of drama like me…arggghhh hahahah other tourists pun dah sakan gelakkan hahahah..chettt!:p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

like usual..wanna have a solo photo:p but the kindest gal in the zoo hahah Insyirah suddenly came..ey i wanna be in the picture too! i know u have a blog Ibu..please put me in:p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

photographer sakan semangat nak ambil gambar despite his fractured hand..thanks Yang!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Insyirah excitedly explored the safari/zoo:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

so…what’s next girls?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

photoshoot di tengah zoo hahaha ey why not heheh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reeha always camera-ready tau hahha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

run girls run!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ok next giraffe feeding time!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ok ni la acara yg paling dorang minat..ok bagi giraffe makan sampai kenyang eh heheheh bagi makan pisang..pisang tuh available for sell 100 baht for each basket.adelah 10 pisang dalam tuh.

Banyak tul zirafah kat sini. Terjelir-jelir lidah hahahaha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nervous takut kene air lur zirafah ahahahahha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ok penat dah..jom kita naik kereta…jalan2 masuk safari plak…safari dorang bley naik bus / kereta sendiri..kiteorg naik taxi yang we all chartered dari Bangkok tadi hhehehe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

semua binatang pun ada..singa ..harimau..bear..kat tepi kereta aje…jangan bagi budak2 buka tingkap ye ..aummmm hahahhahaah

Overall, safari Bangkok is considered as a must-visit place….especially for those yang 1st time visit Bangkok:)

ok…till next entry!! salam guys!

Comments

button Add a comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.