The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

again…Istanbul here we come ! ( part 3 )
March 25, 2018

Assalamualaikum morning !! heheheh 1st time rajin camni,.siap part 3( ko hado?;p ) told ya..seriously jatuh cinta dengan Istanbul..if pergi Cappadocia …Bursa etc…hmmm bape entry la kan:p ** hint kat husband ni..:p

Ok ..since we all duduk area Sultanahmet..and just nearby Blue Mosque..sometimes kiteorang just solat kat situ . Memang cantik & unik. Seriously , absolutely stunning. Paling best , bila saat azan berkumandang. Hati ni macam ada magnet nak pergi tau .

Sejarahnya , masjid ni dibina masa zaman Sultan Ahmet 1 nak menandingi Aya Sofia . Memang location dia berdepan antara satu sama lain .

So , malam kedua kat sini..even badan super penat..kat luar pula sejuk yang amat..temperature about 4 celcius..windy..yet rasa nak gak pergi..:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keadaan di dalam masjid ..most of the time tak nampak ramai yang solat kat sini ..if siang ramai dengan pengunjung la.. …Alhamdulillah tenang je masjid ni..untuk Muslimah kawasan solat kat belakang ..ada floor heater..so selesa la despite winter :)

The next day , we all jalan to Topkapi pulak ..told ya..basically , Aya Sofia , Blue Mosque , Topkapi just nearby to each other …jalan kaki saje :) Pagi tuh pergi cari kedai dobi ..alhamdulillah dekat aje..rate dobi ? about 10 TL for 1 kg…kire 10 hinggit /kg la :) From hotel..jalan pergi dobi ..then terus jalan to Topkapi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Building kat area Sultanahmet ni mostly cantik..hahah so banyak la gambar #ootd kwang kwang..

pic_04

hahah bile dua-dua over:p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budak kecik ni memang sakan..she just stand n pose..’ ok , my turn ‘ ! hahhaah

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

aikkkk…come on Adik…my turn;p hahha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

each trip..mesti ada gambar lompat:p sebelum masuk Topkapi:p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kids volunteer to take photo for their parents:p siap ngajuk2 tau dorang ni heheheh hah sila2…we all pose aje:p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Awal-awal dah dapat new member heheh…Alice namenye :) pic_15

Perkarangan Topkapi ni super lawo….with greenery grass..with artistic building ..perfect for photography! ahahahahha

pic_11

how happy they are…actually it doesnt matter..where you are..as long as we were together as family ..the children will be more than happy ….Alhamdulillah another beautiful memories created …:) syukran ya Allah!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hah penat la amek diploma photography ..cikgu die model atas ni ..hahahah

pic_13

tapi sifu nye gambar la menarik..hahah tq sifu…yay!:p

pic_19

the kids just naturally pose…while Ibu kembang kuncup hidung menahan kesejukan…tapi nak bergambar nye pasal …sanggup;p

pic_20

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sara Insyirah & Mysha Fareeha dearie ;

I am not a perfect mother and I will never be. You are not a perfect daughter and you will never be. But put us together and we will be the best mother and daughters we would ever be.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

photography session for Insyirah & Fareeha ..well , you guys are ssoooo lucky to have dad like Ayah …always wanted to get best shots!! yeay im lucky too! :)

pic_22

ey kid..u were just copied me! ( obviously she nailed it !)

pic_21

pic_26

pic_27OLYMPUS DIGITAL CAMERA

the photography went well ..hahah the kids so cooperative ..well done kids:p heheheh

yup…Topkapi is a museum…but takleh amek gambar kat dalam tuh..it was our very 1st time brought the kids to the museum huhu initially thought they will be bored…but it turned the other way round! they kept asking ists of question! ..yay! next Ibu bawak pergi museum kat KL k! part paling best kat Topkapi…where the kids were so excited …part where we can see Rasullah S.A.W ‘s foot print ..tongkat Nabi Musa …pedang2 Sahabat ..sebelum ni they just heard the stories kan..so banyak la dorang excited..bila nampak tongkat nabi Musa…how can this stick into huge snake? kun fayakun…they were just amazed!

pic_25

Hi Handsome! yeah my ever crush all the time!

Overall , Topkapi worth to go ! Best!

Then , we continued to Tatekale again..yippie! hehhe shopping time..hehehe

actually , hunting for Fareeha’s winter jacket..since we all tak expect Istanbul will be this cold huhuhuh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

yeay Fareeha with new winter jacket..make her warmer..and again xmahal pun..just cost us TL 40 ..kire rm40 la :) murah ke MURAH ??? hehehe actually banyak dah winter jaket kat rumah..just xbawak..so xnak la spend memahal heheh the quality is good plus point murah..n yang penting die suke! hehehe and kerel with his ‘cay’ ..kat Istanbul gini ramai orang jual ‘cay’…TL 1 per cup…dorang bagi..then nanti dorang datang semula for the cup…hmm efficient sangat! sejuk2 minum teh panas..just nice!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

area Tatekale ni ,sana sini ada kebab.yang penting halal…! murah2 aje 4TL each…but sedap!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

amboi adik….kemain die tenung hahahahah …handsome warrior of Turkey! heheh

so , worth if nak beli souveniers ke…tudung ke ..kat area Tatekale ni…murah2 compared kat tempat lain. Material semua pun sama :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ni area dalam Grand Bazaar..mr hubby beli tea set  heheheh cantik! mmg bila minum teh guna set ni..memang terase mcm kat Turkiye! heheeheh

Lepas shopping , jejalan lagi..sebab tadi kat Tatekale tak jumpe barang ibu :p heheh so just wandering around sampai penat and balik bilik heheheh

xoxo…hah nak tau what i bought for myself? hahah tunggu…heheh thanks for reading! salams

2018 : part 2 : jom jalan Buyukada Island
March 11, 2018

Assalamualaikum..hai again! Mood  tengah transfer gambar2..nak buat photobook..alang2..rajin nak update blog kan :p hehhe

ok , day 1 kat Istanbul…right after Isyak we all tidooo dah :) waktu kat Istanbul 5jam lambat dari waktu Malaysia..means if kat Istanbul kul 6 pm..kat Malaysia dal 11 pm . tuh yang lemau hahah ngantuk je dah :)

ok we start day 2 early! after subuh terus je mandi…kids no prob nak mandi kan pepagi..despite winter..sebab heater kat bilik ok je.& air panas kat toilet pun ok :)

Kat Istanbul , we stayed in Turk Art Hotel . Booked through booking.com . For me , hotel die ok . Bukanlah bertaraf 5 bintang heheh. But location strategic . Staffs pun helpful & friendly .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Insyirah @ balcony . Fresh dah. Puas tidur . heheh Our hotel betul2 berdepan dengan 4 season hotel yang famous tuh. heheh

Next to 4 season hotel was Aya Sofya Hamam. ( Tempat mandi manda) .Tapi mase ni winter , tak terasa la nak bermandi manda heheheh.

gmbr_12

ok before breakfast … Ibu amek  1 sachet of Sheen dulu heheh:p nak maintain kulit moist especially waktu winter gini kan . Kalau dulu travel aiyooo..siap sapu baby oil..vaseline…takut sangat dry skin…nanti ended up gatal & luka huwaahhh. But alhamdulillah , since amalkan makan sheen…( aik ter promo ) but actually share je ..heheh so takde dah masalah-masalah camtuh :) Actually banyak lagi benefits SHEEN untuk diri ni ..nanti2 iolls share k hehe  Ok , pas makan ni..baru leh g breakfast! heheh

NIC_8531

Ni jela breakfast yang available . heheh But as long as the kids can eat. Me & hubby semua pun makan :) Insyirah everyday requested for omelette . Fareeha everyday makan cornflakes & cucumber heheh. But normally Fareeha kiteorg dah tapaukan die nasi & ayam a day before. Pastuh pepagi reheat . Die jenis nak makan nasi pepagi .

ok , next we were ready for exploring Buyukada aka Prince’s Island ! From Sultanahmet , we naik train to Eminonu . Then , beli tiket kat situ je . think dalam 8TL per person . But Fareeha considered free .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

just right in front of the pier..#OOTDreeha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

little lion with pomegranate! haha ok our conversation everytime she needs to wear this jacket..”Please ibu i dont like this jacket…oh why? looks good on you! no no..i dont like it ..i dont to be a lion ” heheheh btw , that delima were so nice! sedap! ok 5TL for each…since sini ramai je tourist..itu harga die sudah kasi up la ! huhu

gmbr_13

view dari atas boat kiteorang..but the boat that we ride ..hah same je macam dalam gambar ni:) ni boat sebelah hehehe ni la Istanbul..geographically berbukit-bukit…From Eminonu pier..took about 2hours to arrive in Buyukada or Prince’s Island.2 jam bergambar  sakan aje la hahha

gmbr_22

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

not very best angle of us hahahah but still appreciated it much coz it was taken by Fareeha :) tq Adik !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tiada masalah kulit kering even winter macam ni tau…yeay!! my magic serum…used to bring it every where..travel friendly! ..so light can letak je dalam handbag ke..kocek ke…SHEEN !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ni paling best…boat gerak..banyak sangat burung ..bagi Simit ( roti ) beli before naik boat…nanti burung-burung makan…seronok & cantik sangat view tuh :)

gmbr_24

Our hero ! love u more ..rasa macam jatuh cinta lagi..( wewwwiitttt ) ahahahaha

gmbr_25

gmbr_26

yup sometimes life is not like what weve planned kan…like we plan A ..ended up with A+ heheh so yeah..be grateful..appreciate what we have in present…future will be brighter insyaALLAH !

by the way , kat dalam boat tadi tuh…ade je pakcik jual teh ..susu..orange juice..snacks..

so after 2 hours..ok, dah sampai yeay!

So , here we are! jommmss layan ape ada..:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obviously with the kids , we decided to go for Fayton ..yeay! the kids just cant wait..coz i said dorang akan jadi macam princesses naik horse carriage :p hahhahaha

Oh kat pulau ni , banyak spots yang best untuk posing hahahah see the kids pun dah terror..nampak menarik je…they will requested for  pic :p

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

after 30 mins macam tuh..pakcik yang in charge kete kuda tuh stop kat 1 point ni cam hutan gitu…20 minutes je ye!heheh  maybe memang tourist point untuk amek gambar..cantik:) And….alhamdulillah ade chinese couple from China..volunteer nak ambilkan gambar we all 1 family! yay!!! xie xie nide guanxin !! ( thank u & take care maksud die hahahahah )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

so , we paid bout 70TL for the Fayton . ( for 4 persons) Pulau ni banyak rumah2 banglo..cantik2..tak sure ade ke orang duduk situ tapi dok kete kuda ni..adoi tak tahan bau die…hahahahah selamat la serap dalam hidung hahahah

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_33

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_34Most important thing…the kids happy..main lari2..main kucing huwaaaahhh hahahah..sila2..dapatlah ibu posing2 hahahahha

gmbr_46

 hah bagi chance la…dengan stocking warna warni..dengan tudung tak bergosok hahahah..posing ye !dulu berangan nak jadi model kwang kwang ;P heheh nanti dah umur 60 segan plak nak posing kan :p gazillion thanks to my ever photographer..my husband tercinta hhehehe segala angles die nak amek hahaha

basically banyak amek gambar aje la ..heheh enjoiceeee..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

excited Insyirah tengok banyak kuda kat pulau ni :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_37

those handmade flowerish headbands can be bought in this island ~ 5TL each ..beautiful!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_35

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hahahah pity my #hubsbaby dah lapar…tapi wifey&kids still sakan posing :p

gmbr_48

hahaah told ya! insyirah n fareeha pun sakan :p good job kids hahah they just know how to strike a pose :p

gmbr_36

eh eh ibu pun nak jugak:p likeeeeeee duhhh heheh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ok, after a tummy started to growl…we need food hehehe memula nak g je kedai ni…tengok2…kemain beratur kucing-kucing gemuk ni.:p so…pleassseee we go somewhere else…ended up kiteorang makan kedai depan tuh..kat pulau ni..makanan quite pricey..but the food is nice! so worth the money..and happy tummy! alhamdulillah :)

ok , time to go home..eh hotel..heheh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

till we come again Buyukada!

overall , Prince’s Island is considered must-visit -place in Istanbul!!

ok…xoxo..ade lg nanti insyaALLAH :)

2018 : Jatuh Cinta Lagi di Istanbul! ( part 1 )
March 7, 2018

Assalamualaikummmmmm!! hai again !

after pause for bout a year ? :)

Masa mencemburui gitu :p Life kat Malaysia is totally different like I was in Korea .

Honestly , rindu sangat2 life kat Korea dulu ..which more relax..of course , busy with family ..but  more bonding with friends and nature! Kat Malaysia ada family dekat..kawan-kawan pun ada..tapi nak jumpe belum tentu..huhu masing-masing dah get back to work ..or busy nak settlekan kids dorg..gi school smer kan. Bab bonding ngan nature tuh..macam almost takde hahah paling tidak gi mall :p but be grateful kan ..always always and always..yes always! cakap kat diri sendiri..ingatkan myself…whatever terjadi ..whatever I have ..itulah yang terbaik. Allah’s plan is the best . TITIK . keep on moving , and you’ll be happier …:)

ok , so after the ‘akad’ 10 years ago…me & khairil officially a husband & wife!Alhamdulillah :) Never.. not even a split second i regret knowing him . Manusia paling sabar..heheh of course paling handsome di pandangan panca indera ku #ciaciacia :p So after 10 years of marriage ? of course there were highs & lows…but I do love him..even more day by day and even happier and feel complete with our bundle of joy..Sara Insyirah & Mysha Fareeha .syukran ya Allah!

so , back to the story hahahha ok , we were planning for a trip … for our 10th anniversary . yeah was meant for only two of us. Well , after certain period of time which our focus or energy was like 110% for the children .As they are our prioritize kan. But still , we have to allocate or kire refresh la cinta dengan pasangan kite kan kan kan:p so ,we bought the tickets for me & kerel! done ! happppppy me??? hahah no..no…everyday pun dok browse tickets..if ade yang murah untuk Insyirah & Reeha..imagine i have to say bye2..and pergi holiday? heheh Ibu …so not ready ! and kerel too..i know :p Hence , duit tuh boleh cari…so beli jugak tiket for the kids..bout a week prior to our trip :) Lega senang hati hehehe

So , Istanbul here we go…!! via Emirates..the flight took about 7 H 30 mins from KUL – Dubai ..( panjang cerita..sebab flight delay from Malaysia , so Emirates bagi kiteorg free hotel for 1 night stay in Dubai ) but okla at least dapat baring hahah taklah tido duduk berbelas jam dalam flight :p see..Allah’s plan is the best!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ok , our first picture in Istanbul ! heheh Happy kiddos and ayah!

Actually , before datang memang tengok accuweather..kononnya temperature will be around 10 celcius above..so confident sangat tak bawak thermal clothes. harapkan jaket je. Dalam tuh baju biase. Rupenye , bila sampai mak aih..temperature dropped to 3-4 celcius. Kesian la kids huhu. So , terpaksa layered them up properly. Or else , beku nak jalan2. hahahah

Hotel & flights kiteorang booked via Expedia.com . Hotel memang strategik. Betul-betul centre of Sultanahmet area .  Jalan few langkah , nampak Blue Mosque dah . Opposite Blue Mosque tuh ..Hagia Sofia . Then , jalan sket jumpe Topkapi Palace pulak . Alhamdullilah !! and paling best owner hotel tuh tengok we all with kids…terus upgrade bilik yang besar sket without extra charges .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Banyak sangat kedai-kedai camni kat sana . Not my love on the first sight gitu. Tapi bile dah kenal ..sedap actually!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Big girl already !! .Since umur 3 bulan , dah merata pergi . Kalau dulu mase baby , sure meraung aje hahahah now masuk flight senyap layan movie..makan ..tidur :) Good girl sangat ..but biaselah kid always a kid kan lumrahnya ..ade gak la waktu-waktu buat Ibu terus jadi singa :p hahaha but Ibu love u sayang!

Nak tau 1st place we all pergi ? Even Blue Mosque ke ..Hagia Sofia ke..Topkapi ke…sangat lah dekat.

Taraa….

NIC_8556

Haaa teka teka…kat mane ni? heheh Grand Bazaar! Actually , sebab boots Fareeha boleh plak nak expired kat Istanbul . So , kena la cari boots die sat . Alang-alang , round sekali la. Tapi we all tak beli ape pun dalam tuh . Sebabnya , memang bace blog orang lain before gi , never buy anything kat Grand Bazaar tuh. Sebabnya , harga dia could double or triple dari kedai-kedai kat luar . So , kiteorang buat pilihan bijak hahah boots Fareeha pun beli kat kedai-kedai luar tuh . Murah-murah aje :)

Transportation wise , we all gune tram je. Sangat senang even 1st time pergi pun insyaAllah ok. Sangat user-friendly . Just beli Istanbul card , card tuh rege 10 TL then top up ( like touch &go ) another 50TL untuk everyday use . We all beli 1 je then share for all of us . Macam kids , dorang tak charge pun . Just masuk sekali ngan kite , they considered sorang .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hah thats the tram ..senang je tepi jalan . Sekali ngan jalan kereta . Boleh lintas je bile takde kereta or tram . So those with kids , must always tengok anak-anak ye. And like every 10  mins ade je tram lalu . Kat each station ade tunjuk whether perlu amek tram on the right or left side . Selain tram , ade taxi ( yang ni ada yang ok ikut meter , ada gak yang tekan abes :p berganda la kene huhu ) then ade gak Uber..few times amek Uber..murah..normally dapat Van Merc tuh  . Tapi after few days , tetibe weekend tuh police Turkey buat hal..hahhahah basically , Uber is illegal in Istanbul . Untung2 naik taklah kene tahan ye :p

NIC_8531

Memang aim dari Malaysia..nak ade 1 potraiture kat lampu-lampu Turki ni hah :p inspried by Mira Filzah’s IG hahah..die ade tunjuk die gambo kat Istanbul…well , taklah meletop macam gambar Mira Filzah :p kang zizan razak add plak ( kwang kwang ) :p  Tapi okla hahah Lampu-lampu tuh sangat cantik..tapi tak beli pun..fikir susah plak nak bawak nanti huhu

NIC_8542

Antara tips membeli belah di Grand Bazaar :

1 . Mostly mahal – the price will be double or triple huhu. So , we all pun tak beli barang-barang sangat. Cume I think turkish delight or nuts macam lagi quality .so , tuh je yang beli kat dalam Grand Bazaar .

2 . Nak beli souveniers / alas meja / baju / pinggan / shawls /tudung – cari arah ke Tatekale . ( tempat where most of locals membeli belah ) – cara nak gi…masuk dalam Grand Bazaar jalan je sampai hujung..hujung Grand Bazaar adalah permulaan Tatekale tuh . hah jumpe punye Tatekale. Or the best like my husband , die downloaded Moovit Apps . Taip Tatekale ye.

3 . Beli waktu pagi – Turkish always appreciate their 1st customer..esp kalau u pay in cash. Mintak discount till 50% hhahah then babru naik sket like 45% discount ..hah normally , or my luck berjaya ! Alhamdulillah

4 . Like shawls /squares – u can get as cheap as 10-15TL kat luar dari Grand Bazaar tuh

NIC_8567

Cam biase OOTD Suhaila hahah at Grand Bazaar , Istanbul :p

insyireeha

somehow , kids nailed more for Grand Bazaar’s pose :p even next to a broom hahhaha but they now know how to find ‘on point ‘ lighting :) hahah

NIC_8583

NIC_8601

NIC_8580

Ni lah area Tatekale..actually bile keep continue jalan ..( like turun bukit ) ..jalan2 tetibe sampai kat Eminonu . Foods pun murah2 kat sini. 1 plate of chicken wing with rice about 12-15TL ( big portion ) leh share2 aje . Kebab super nice . Cay ( tea ) bout 1 TL je ! and fresh pomegranate juice! murah & superb cost me 5TL per cup ( tapi cup die besar..2-3 biji untuk 1 cup tuh )  arrghhh..I wanna go again next week! ahahahah ( keep on dreaming Suhaila :p hahahha )

tapi 1 st day ni macam warming up je la..tengok2 harga dulu ..tak membeli belah pun…hahaha makan2..bape kali stop makan :p

and posing!! haha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NIC_8606

ni kat area Beyazit …actually if dari Sultanahmet..turun kat station Beyazit…ade kedai jual jaket kulit … try mintak diskaun..heheh cantik!

Mase memula why tak bawak kids selain kununnye nak honeymoon berdua kan…sebab Istanbul takut kids boring..takde tempat nak main…but no no..kids always know how to entertain themselves..plus Istanbul burung merata-rata..and cats too! montel2 plak tuh huwahhhh im a #catsphobic

NIC_8616

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

birds feeding

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nampak kucing montel tuh..memang banyak kucing kat Turki ni…gebu bersih je…comel..tapi i dun even dare to go nearer hahahhaha..ni pun dah cukup baik..nak upload cat’s photo in my blog :p ahahahah ( level up )

Since arini 1st day , penat dah…so for us to go back to our hotel…memang we all kene lalu Blue Mosque..Hagia Sofia..Sultranahmet Park…hence, all the pictures k :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

yeah and the doors were sooooo tempting hahahah for a pic! :p or maybe ..multiple ..picturesssss:p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gmbr_09

ok done for day 1 hahahhahaah more to come ! stay tune !

ok , salams from Istanbul

( but actually prepare for work tomorrow….likeeeeee duhhh haha;p ) yes , work hard so we can travel again ..

xoxo …

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.