The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

Insyirah’s school show in Geoje :)
February 22, 2016

assalamualaikum! alhamdulillah dah 17 months kami tinggal di bumi Korea Selatan ni ..banyak juga pahit manis selama duduk sini. Overall..i love it ! :) oh yea…Insyirah kami hantar bersekolah di sini…memula tuh macam takleh nak cope jaga dua2 anak hehe so fikir2 ..tolak tolak…since if nak hantar international school sini quite pricey ..gulp..heeheh last2 ..me & hubby decided to let Insyirah go to school @ korea ni :) duit boleh dicari kan kan kan..heheeh Actually kiteorang takde la pergi /survey each sekolah yang english medium…tengok mana yang bagus or tak…kebetulan my indonesian friend here in Geoje…yang suggest..sebab boleh sama ngan anak die..tergerak nak anta Insyirah sekolah kat sini:) ILS or international language school…dorang guna english medium for each subject..but then for ballet class..gym class etc..they r using Korean language still..but alhamdulillah Insyirah boleh cope:) feedbacks from teachers pun mostly positive ..alhamdulillah..happy sangat ngan progress Insyirah sepanjang dia sekolah kat sini. suprisingly jugak die boleh communicate in Korean too sket2..but she too much young kan…so just let her enjoy her childhood phase ..relaxxxx:)

so semalam..ada end of year performances for Insyirah’s school.. and Insyirah had involved too :) proud of you kakak!! :) antara gambar yang sempat dirakam…kenangan untuk Insyirah nanti :)

NIC_5744

she played Samulnori ~ traditonal Korean instrument :)

NIC_5749

u’ve impressed ibu & ayah ! congrats kakak!

NIC_5765

NIC_5781

ibu pun tak pandai nak main gamelan ..heheheh Insyirah balik Malaysia try gamelan plak k :p hheeheh

NIC_5809

2nd show that involving Insyirah – The Mice Meeting.then dorang nyanyi2 hickory dickory dock ..the mouse ran up the clock :)

NIC_5822

Insyirah with her classmate…all locals..except her…:)

NIC_5850

3rd performances by Insyirah : Taegwonmoo :)

NIC_5856

so happy dapat patahkan kayu tuh :)

NIC_5886

flower among the thorns :)

NIC_5927

they played instrument for the song : Honey Honey ( theme song for Mamma Mia the movie )

NIC_5951

NIC_5991

her school friend : Connie :) bila la jumpa lagi kan heheheh

NIC_5998

Insyirah with her class teacher : Maggie

NIC_5992

You are big girl now !!! but always a baby to me kakak :)

IMG_3515

Flowers for kakak..adik pun nak jugeee :) heheheh

IMG_3518

with ibu :)

IMG_3522

ILS headmaster : Joanne :)

IMG_3524

Insyirah with her teachers in ILS : Elena tc + MAggie tc + Lucy Tc

IMG_3544

Fareeha in action ..she wants to dance too on the stage :)

IMG_3549

next 2 year fareeha pulak pergi skolah k :) muuahhhsss

my personal view of ILS..

they are using English medium..so few expats yang hantar anak dorang kat sini..from France..Vietnam..England,,Indonesian..and Malaysia ( kiteorang la tuh ) . Mostly are locals. They can speak Hangul only during lunch time..gym..ballet class..music class.Insyirah also learnt Hangul here..she can speaks basic Korean language..They still have monthly test which each student will be tested whether they understand the whole month syllabus. They have every week dictation test. And everyday they have Maths homeworks. Alhamdulillah Insyirah did great so far ! :) Proud of her !

They have field trip every month! so Insyirah pergi water park..buat ceramic bowl..buat cupcakes…etc even went to cinema ! hehehe and dorang more to Montesorri approaches..Insyirah nampak happy la sekolah kat sini. mase mula2 hantar sini ..dorang tanya apa expectation kita as parents…mase masuk sekolh ni Insyirah baru je 4 years + kan..Insyirah lambat cakap tau..umur 3 years baru clear sket die cakap heheh so memang we all harap dia improve dari segi percakapan… Alhamdullilah..teachers kat sini cakap dia terlebih cakap :p heheheeh

P1130484

alhamdulillah proud of u Kakak! :)

apa2 pun perjalanan masih jauh…

ok..doa ibu moga anak2 ibu jadi anak yang solehah..tak tinggal solat..jadikan al-Quran pegangan & panduan…diberikan kemudahan & kejayaan di dunia & akhirat :) berangan if anak2 ibu pun nak ikut jejak langkah ibu jadi doktor ke heheheh insyaAllah :) apa2 pun moga dapat keberkatan dari Allah :)

ok thanks for reading ! XOXO!

scenic island of Jeju : part 2
February 20, 2016

assalamualaikum! kemain siap ada part 1 & part 2 hahahah banyak sangat gambar which i think kena gak masuk blog..sebab nanti nak browse2 di masa akan datang :p

day 3 in Jeju..plan nak kuar awal2..tapi cam biasa la nak make sure anak2 makan dulu..so kuar pun dh 10 am:p this time we headed to eastern side of the island…first aim for Sangamburi Crater :) very nice place…mase sampai cam mendung…ok kene cepat before hujan ! :)

NIC_5619

kat depan pintu masuk :)

NIC_5621

can u read it?? sorry i blocked the letter G :p hehehe

NIC_5622

hhehehe ok2..yeah.ibu dah berat :p kejap lagi kita jalan kaki to burn some calories k :)

NIC_5625

princesses of our little kingdom :)

IMG_3029

memula cuaca mendung aje..expecting hujan..but alhamdulillah pastuh cerah !! cantik sgt tempat ni !! subhana Allah :)

P1130282

akak Insyirah & adik Fareeha ! :)

NIC_5650

P1130266

heheheh pose nampak :p ok ensem2 :)

IMG_3032

hehehe yay another family picture…next time jangan malu2 mintak tolong orang lain heheeh

IMG_3042

IMG_3039

P1130285

P1130288

happy2 time together..moga membesar jadi anak yang solehah & baik ye sayang….may Allah ease everything for them & successful dun’ya & akhirah ! keep loving and take care of each other ..ibu & ayah love both of you so much ! :) P1130294

my big girl…at 5 years & 5 months old ..:) NIC_5667

adik Fareeha yang manja..for this trip we all purposely decided not to bring the stroller nor babywearer..shes already 3 years old..tak larat dah nak bawa heheheh so kunun nak train die jalan2…tapi yela tinggi and jauh gak die kena menapak naik…sampai atas dah penat…heheh kena gak la dukung :p heheeh

NIC_5672

alhamdulillah sampai gak tempat ni…personally paling suka tempat ni..cantik sgt! surely lagi cantik if spring time kan..next time insyaAllah :)

Insyirah and Fareeha cant wait to go to aquarium actually..keep asking wheres the fish heheeh sabar k..hehhehe dari sangamburi crater..we all singgah jap kat Gimnyeong Maze Park…jom kite tengok …bagi peluang kat Insyirah lead hheheh jumpa tak jalan keluar :p hehehe sampai2 kat maze ni…dah terfikir nak skip..sebab banyak kucing2 yg gemok2..huwahhh!!!! memang dorang bela …sihat2 tul tengok…tapi demi menjayakan misi….jomss redah ! dorang ada bagi map…actually dah try gak bace..pusing2 map tuh cam tak faham…tetibe Insyirah volunteer..lets follow me..! heheheheh

P1130313

IMG_3075

ada gak sesat..terfikir nak give up.. and just ring the bell…means cam mintak tolong la…but seems like Insyirah tak putus asa..die try gak…kiteorang just follow…akhirnya taraaaaaa!!! she did it !! congrats kakak::)

P1130320

yay !!! dah sampai :)

next destination …Hanhwa Aqua Planet ! tapi perut dah lapar..kiteorang singgah kat seafood restaurant..pekena haemultang ( seafood soup ) ..

P1130330

thanks to my friend Ayin yang suggest tempat ni :) thumbs up! heheh

P1130325

what we’ve had that day : haemultang ( lotsa seafoods one of them were these abalones :p ) + broiled chilli mackerel + grilled mackerel..alhamdulillah kenyang :)

Masa nak keluar dari kedai ni..ahjumma kedai ni suruh pergi belakang kedai die amek gambar hheheeh..cute tau ahjumma ni :p

Belakang tuh laut ..cantik sangat…but too windy ! banyak sangat burung2 yang tak terbang..tapi biar diri dorang diterbangkan angin..hehhehe comel:) and actually if rajin berjalan….terus kan sket terus sampai kat track untuk hiking Seongsan Ilchulbong Peak…tapi kami tak berapa rajin plus Insyirah dah asyik sebut dolphin die hheheheh…

NIC_5681

hah tuhla Seongsan Ilchulbong Peak :) sapa yang dah hiking kata cantik sangat pemandangan dari atas tuh :)

NIC_5682

cubaan if boleh diterbangkan angin ..hahahh berangan:p anda terlebih berat heheh tapi terase bergerak sket …too windy heheh:p

ok2…sudah2 ibu…jom2..Insyirah n Reeha cant wait to see all their fishes :)

NIC_5689

kids layan ibu kate poseeeee….sejuk!!! sebab fikir dalam aquarium tuh sure panas je…malas nak bawak jacket winter yang tebal..rupenya dari parking ke tempat tuh…mak aihh sejuk!! ok jom kids…laju2..:)

Dalam tuh gelap je la kan..and as expected ada macam2 ikan heheeheh lebih kurang aquaria KLCC la…

NIC_5697

NIC_5701

NIC_5723

ni la part yang kids paling suka…and ibu die jugak kwang kwang :p dolphins show…Insyirah and Fareeha macam amazed gile and enjoyed the show…bising mulut dorang..wow..wow.!! heheheh

IMG_3115

Insyirah and Fareeha In action :)

kuar dari Hanhwa Aqua Planet ni…dah gelap pun…so terus balik hotel…makan kat bilik je..and tidur:) malaam tuh hujan lebat sangat….tidur dengan nyenyak nya..alhamdullilah :)

On the next day..hujan sepanjang hari…so kami just pergi teddy bear museum & Hello Kitty Island layankan budak2 :) As long as they happy…ibu & ayah were happy enough :)

IMG_3181

IMG_3184IMG_3245

IMG_3270

P1130350

teddy bear museum ..personally rase macam tak best sangat..heheheh tapi kids enjoy aje..berlari sana sini..excited tengok banyak sangat teddy bears…but luckily masa lalu souveniers shop…dorang tak mintak apa2..siap cakap we already have lotsa teddy bears at home kan ibu ::))) good ni la anak ibu :) muaaahhhsss

Next kita pergi Hello Kitty Island…hujan lebat betul..kiteorang redah aje…cover dengan winter jacket tuh je hahahah

P1130414

P1130398

Colouring activity :)

P1130400

khusyuk…nice one kak :)

P1130410

got gymboree activity too :)

P1130422

IMG_3293

nampak sign kate DO NOT GO UP…??? hahahahahah sorry sir :p

IMG_3338

kemain ayu erk :p heheeh Insyirah kata dia nak bilik cantik camni heheheeh

IMG_3371

IMG_3346

yogurt ice cream for Reeha + strawberry cake for Insyirah + caramel marchiatto for ayah + tiramisu cake for ibu :) tapi sebenarnya semua pun untuk ayah & ibu ..huwahhh beribu2 kalori…naik turun Ilchulbong Peak tuh 10 kali pun lom tentu abes all the calories :p huwaahhhh!! bak kata my husband..its ok..rezeki kita ni ..alhamdulillah :)

P1130433

Reeha layan tiramisu cake hokeh :p hehehhe tapi ibu yang abeskan :p

taraaaa…moga kita sampai lagi sini :)

kuar dari hello kitty kiteorang try makan kat Suhee Restaurant kat area seogwipo town :) sedappp..highly recommended:) eh tadi bukan dah makan kat hello kitty cafe ???? ooohhh tuh dessert je :p

IMG_3376

spicy stir fried squid + grilled mackerel + broiled hairtail soup with all the side dishes ! yeah we finished them all heheheh :)

ok…alhamdulillah berjaya sampai ke Jeju…overall..i love Jeju! sayang nya tak dapat tengok all the waterfalls and few other must visit places…bercuti dengan budak2 kan….so i din expect much…berjaya sampai and semua selamat and sihat dah cukup berjaya la :) ))) syukur atas nikmat ALLAH :)

thanks for reading !!! XOXO:)

happy us in Jeju Island 2016 : part 1
February 16, 2016

Assalamualaikum !!! btw..happy Lunar New Year for all friends who celebrating it last week :) Hubby  kata die ada long holiday..yeah we should plan a trip ! hehehhe so this time we chose to go to Jeju ..yeah! been heard of the amazing of Jeju Island…but since we all pun duduk kat pulau ( Geoje Island ) so Jeju tuh macam last in the list :p  ok..accomodation checked ! flight tickets checked ! rental car checked! here we come !! hye Jeju Island :)

Our flight from Gimhae airport was around 2 pm..took about 45 mins to reach Jeju..then get the rental car..then checked in hotel . ( we all stay kat Olle Tourist Hotel about 10 mins from airport – 1 night ) . Barang2 semua dah selamat & dah solat..perut dah lapar ..so keluar cari makanan …dari macam2 info…the best halal food kat Rajmahal Restaurant…just masuk kan no telefon kedai dalam GPS…then selamat sampai :) sedap masala die..and kerel plak order tandoori lamb…die kate therbbbbbbaaaikkkk ! heheh pas dah kenyang we all just jalan2 area town Jeju-Si tuh …

P1130031

kat pulau ni..banyak sangat patung2 ni..kirenye patung ni macam symbolic : guardian of the island . me & reeha bukan penjaga pulau..sekadar memeriahkan pulau ni :P heheh

P1130022

jangan kata ibu yang ajar pose macam ni..hahah lom pernah lagi ibu posing gini :p ive asked her ok one pic…& this is her pose :p

O ye..jeju ni ade 4 mains area..northen / southern / eastern / western..if nak cover all the places go by this division easier. on 1 st day ni..we all stay kat northern area..sebab dekat ngan airport.Since now winter time..day time is too short..around 6 pm dah gelap..kiteorang just pergi Yongduam area…dengar2 tempat ni glamer sebab ada batu yang berupa kepala naga. jom la pergi tengok..heheheh

NIC_5493

NIC_5490

NIC_5499

Hah ni la batu yang berupa kepala naga tuh…ada jugak tengok some tourist yang berusaha untuk mendapatkan angle terbaik..heheheh macam we all ngan budak2 ni lagi..snap mane yang boleh aje la heheheh plus malam..sejuk…tapi ade few spotlights kat kawasan ni..terang la dont worry :)

Before nak balik hotel..badan pun dah penat..kiteorang singgah market kat area jeju-si ..nak beli la limau heheheh oo hallabong yang ditanam kat area jeju island ni je :)

NIC_5529

NIC_5520

yeah dah dapat hallabong and other kind of oranges..semua pun manis2!! hallabong tuh quite pricey..tapi worth the price :)

so . on the next day ..checked out hotel..we all headed up to the Seogwipo…sempat la singgah few places..on the way from Jeju-Si to Seogwipo ( northern to southern area )

plan nak lalu Mysterious Road…ape la yang misteri sangat jalan tuh. Mmg mysterious !! sebab nya dah masuk no GPS ..tetibe jumpa tempat lain huhuhu tengok banyak gak kereta parking so kiteorg pun terjah . heheh suprising cantik sangat tempat ni..ala hutan simpanan dorang la :) mabe hutan negara Malaysia pun cantik kan..cuma lom sampai :) ok ..layan gambar kat JEOLMUL NATURAL RECREATION FOREST

NIC_5537

ni baru kat car park heheheh oo jeju was snowing 2 days prior our arrival…so still ada balance salji yang belum cair :) Insyirah main snow without gloves..selambe eheh

NIC_5543

NIC_5548

kat pintu masuk..ada bunga2 buatan warna putih..pastuh ada salji2 plak… ..malam2 berlampu ..sure cantik kan :)

NIC_5581

NIC_5557

ade satu area yang pokok2 die berlumut hijau betul..hahah tapi nampak cantik untuk amek gambar :p

IMG_2916

IMG_2921

IMG_2923

IMG_2919

hhmmmm best pepagi jalan..despite of the snow…temperature was actually around 10-12 celcius…not too cold…Allah such a great Creator !!! subhanaAllah :)

P1130099

patung ahjussi tengah stretching kot erk :) heheheh

P1130074

P1130079

P1130097

P1130130

 love u sayang…mysha fareeha :)

IMG_2935

dapat pun gambar satu family..taktik tak malu mintak tolong tourist lain amek kan gambar :p heheheh

P1130132

besar dah kakak..pancit2 angin bagi ilang kotor2 kat kasut :)

ok…nak jalan sampai hujung takut jauh and lama sangat..so half way je heheheh

pastuh teruskan misi mencari Mysterious Road :)

P1130150

yay ! finally jumpa gaks…masuk kan GPS Love Land..baru jumpa jalan ni :p heheheh so memula cam tak faham ape yang misteri tentang jalan ni…mase ni tak banyak kereta so kiteorang pun test..heheh hmmm despite we put gear at N ..kereta still jalan…nampak kat mata kasar jalan tuh macam naik bukit..tapi kereta still bergerak..hah gitu la yang misteri nya :p..

mase cari Mysterious Road ni..terpandang sign to Eurimok..( one of the trail for Mount Hallasan hiking ) . Of course dengan stamina we all yang nyawa2 ikan…tambah plak 2 orang puteri nak kena jaga…hiking Mount hallasan tuh bukanlah termasuk dalam list percutian ke Jeju :p maybe next time perhaps! heheheeh tapi nak amek gambar kat kaki gunung pun ok kan :p

wow..penuh salji! heheh rezeki2…tapi tak rasa sejuk sangat…was about 10-12 celcius je…so memang best :) taaarrraaaaa cantik sangat amek gambar kat sini ….

NIC_5594

NIC_5606

cantik…salji pun gebu !!!! heheh but bahaya gak..ada tuh jalan2..terjelus sampai lutut kedalaman die..seb baik pakai boots tinggi uollssss hahah tapi budak2 lari ok je..wondering..maybe due to increasing weight ????!!!! huwahhh !

NIC_5599

fareeha enjoying the snow :)

P1130194

Orang yang paling excited..terus baring…its so soft ibu!! punya la die menjerit..ada die kisah baju dia basah ?? hahahah ACtually tak expect ada salji lagi…takde pun bawak gloves ..sled etc ..

P1130204

IMG_2980

sisters who were trying to make an art ~ mr snowman :)

P1130176

photographer in action :) lama sangat dah tinggal dslr..heheh

P1130213

P1130188

candid picture is the best :)

P1130186

IMG_2947

sunny day in winter..best time for taking picture:p heheeh

IMG_2977

i love u !

IMG_2984

ini snowman lain…pinjam buat prop untuk penggambaran :p heheheh

P1130210

stress tak dapat main sled :p heheheheh relax kakak ..ehehe

ok dah puas main..kami teruskan perjalanan ke Southern Part of Jeju..ke Seogwipo :) checked in hotel..solat..settlekan barang2..panaskan makanan ..laparrrrr..:p after magrib ..kiteorang kuar jalan2 town Seogwipo plak. :)

IMG_2999

among my favourite : seafood ramyeun ( hubby’s ) …yang merah atas tuh tteokbokki ( rice cake with fish cakes …very spicyyyy ) + odeng + tempura ( ada macam solok lada ..squid ..prawn..keledek )

alhamdulillah badan pun dah penat..perut dah kenyang…balik dulu…esok jalan lagi hehehe

ok..see ya guys ..xoxo..salams :)

pleasant evening @ Bamboo Park , Geoje-Si :)
February 2, 2016

assalamualaikum !! hye ..another entry after another yeah :p so last weekend..we spent our saturday strolling around Nampo-dong ..lunchy at Jagalchi..hehehe then there came Sunday…kiddos persistently asking for outdoor activity ; playground ! grrrrr…during this winter our outdoor activity kinda limited..sejuksssss! nak pergi any playkids dah boring..weekend summore sure ramai sangat huhu

suddenly my hubby suggested to go for Bamboo Theme Park..heard of it long time ago..cuma belum pernah sampai. temperature around 6 to 8 dgrees..should be ok for the kids :) after zuhur prayer…here we go ..set on the GPS…oooo only 17 km from our house!! weeet wweeettt ! dekat aje la hai :p

Sampai je..actually i din expect anything…just nak spend quality time with hubby & kids :) jalan2…sejak jadi housewife..memang tertunggu2 weekend…sebab kitchen off day..then jalan2 heheheh:p so the entrance fee only 2k won per person..fareeha free :p heheh kat main entrance tuh dorang sediakan bamboo slides..Insyirah& Fareeha excitedly play it….non stop sampai tak nak pun naik atas kat bamboo forest tuh..huwahh!!

IMG_2523

IMG_2524

seronok sangat..ntah bape kali la dorang main…at first takde pun kids lain heran nak main..tetibe tengok insyirah & fareeha punya layan..then dah mula queue up…so bagi depa plak try…:)

IMG_2520

starting point :) checked !

once masuk je…subhanaALLAH !!! the smells of ructic bamboo…the greenery view…then ada sunlight in between the bamboos…lawa sangat! rasa jatuh cinta tempat ni ! heeheh tapi dah jalan ngan dua org budak kecik…takleh nak appreciate sangat heheheh they keep asking about animals…nak playground huhu ..kot berjalan berdua ngan mr hubby..leh la pegang2 tangan sambil merancang masa depan :p heheheheheh lupa kan suhaila hahahah tuh hah insyirah ajak racing…ooo kat sini jalan berbukit2…menyesal plak pakai doc marten yang quite heavy ni :p

IMG_2515-001

IMG_2517

P1120803

boleh tulis untuk kenangan2an..ala2 love lock kat tower2 tuh..tapi masa ni takde plak orang jaga..we all pun takde plan nak tulis heheheh

P1120815

hahah cobaan nak posing ala model wakakak..awkward…:p failed ! toot!

P1120808

tengah nak posing2 konon nak buat portraiture….

P1120823

semput hah ibu nak kene racing plak..dah la naik bukit :p

P1120821

nak posing ala2 ballerina plaks..heheh layankan…:p

P1120827

ibu & princesses !

IMG_2546

ayah & princesses ! heeheheh

IMG_2556

so jalan n jalan lagi..supposed die tulis 1 km…

P1120839

track yang disediakan :)

P1120842

keep walking ayah :)

P1120846

P1120850

P1120865

Allah the Greatest Creator! subhanaALLAH :)

jalan2 terjumpa pondok..Insyirah dah ready nak ajak makan heheheee normally kiteorang bawak bekal…tapi tadi kat entrance die tulis no foods allowed ..so tinggalkan aje roti2 dalam kereta huhuhuh…

P1120870

P1120852

sara insyirah @ 5 years 4 months :)

IMG_2561

ok..ada vendor machine…dapat beli air :)

P1120854

dari sini boleh dapat view yang cantik…maafkan mrs photographer ni…sebab guna camera handphone aje :p heheheh

P1120873

kids were trying kinda musical instrument made from bamboos …

P1120876

my turn !!! tak reti main pun :p heheheh

P1120889

supposedly ada lagi track naik atas…from the brochure yang kiteorang dapat ada few activities kat atas lagi…but then insyirah dah cranky nak balik…lapar huhu…nak chukumi !! :p

so…terpaksa balik..heheheheh

P1120883

eceh cobaan nak jadi model buluh:p

IMG_2570

overall …i love this place !well recommended to those yang datang pulau ni…few months left..much more to explore !

ooo fyi..next to this theme park ada..cute little cafe …korea memang penuh dengan cafe yang cute2..!!!

taaaraaa..zoo coffee …:)

IMG_2576

ada jual gelato ice cream gaks !

IMG_2583

see banyak animals see…dun weri they wont bite:p eheheheh

IMG_2581

P1120896

P1120898

kids playing with stuff animals :)

P1120909

adik fareeha @ 3 years old !

IMG_2588

see what we have here !! teatime…after about 1 km walking…we need to replace all d calories :p ahahahah yummey ! waffle ice cream..caramel macchiato for him..and gree tea latte for me !! :)

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.