The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

selamat hari raya aidilfitri !! geoje island , Busan 2015
September 24, 2015

Assalamualaikum! esok raya korban..tapi baru nak cerita sal raya aidilfitri heheheh naymind..my blog..ahaks :p ok tapi sedih gak beraya korban kat sini..sebab esok husband keje cam biase…tapi pagi ade solat raya la..Insyirah pun sekolah esok.sob sob. ade gak masak soto untuk juadah raya esok pagi :) and Alhamdullilah terase semangat hari Arafah arini. moga doa2 yang kita pinta dimakbulkan Allah ..insyaAllah :)

ok , so since tahun ni hubby bekerja di Korea…we all decided to experience celebrating eid fitr di Bumi Korea ! hati meronta nak balik Malaysia huhuh tapi ku tabahkan hati hehe sebab 1 week after raya..mmg plan balik Malaysia but hey the feeling will be different ! :p macam2 plan sebab beraya kat sini..kalau kat Malaysia bertin2 kot order kuih raya from nurses heheheh kuih semprit..kuih tat nenas..etc..tapi since tahun ni bergelar surirumah sepenuh masa…semangat nak buat kuih raya!! Alhamdulillah berjaya gak buat heheh  kuih cornflakes ( tradisi & resepi arwah mak ) & kuih London almond ( fevret hubby ) .

Then , untuk hidangan hari raya..macam2 gak masak ahaks!! buat nasi himpit ( express ) + kuah lodeh + rendang daging + ayam masak merah & kuah kacang ! hehehhe cam tak sangka daku mampu masak banyak camtuh..hehheh alhamdulillah :)

taraaaa…alhamdulillah !:)

P1080228

so pagi tuh..pas solat raya..kami semua berkumpul kat dewan GIC ( Geoje International Community ) located at Okpo town.Ramai je yang tak balik raya hehehe ok itu ubat kesedihan :p hehehhe

P1080240

muke2 tak balik beraya di Malaysia..:p masih boleh senyum and happy2..jangan sedih2 food raya pun banyak tuh :)

P1080248

Masa mula2 hubby ditugaskan kat sini..supposed until June 2015 aje..so taklah plan nak beraya kat Korea..baju raya pun takde..hehhe so pakai aje la baju last year..baju fareeha & insyirah pun dah kecik hehehhe..seb baik dorang ni janji jumpe belon..happy:p ahaks

P1080254

P1080256

P1080266

Yay hari raya !!! posing hehheheh

P1080273

P1080278

P1080281

O ade colouring contest pagi tuh ehhehe cute kan tengok dorang berbaju kurung sambil mewarna heheheh Insyirah pun participated heheh dia kaler2 paling cepat hantar hahahah..tapi tak menang..heheh its ok baby !! janji Insyirah sporting enough nak join ::) love u kakak!

P1080291

see orang lain lom pun abes kaler…dia dah start makan ahaks !!! besar dah anak2 ibu :)

P1080311

Suke gambar ni…holding hands together with adik…no matter happens ibu harap2 anak sentiasa love each other k :) moga sara insyirah & mysha fareeha membesar jadi anak yg solehah ..sihat..bijak..cerdas..cergas..berikan la kejayaan besar pada keduanya dunia & akhirat !! amin :)

P1080275

adik nak susu ?? hehhheh tunggu balik rumah k :p heheh adik makan lontong aje ye :)

P1080320

sesi dapat duit raya untuk kids ..untuk ibu2 yang tak berkerja ada tak ?:p

P1080353

ade pertandingan menganyam ketupat !!! and the winner wuz our fren ..puan ayinemran :) yang duduk tengah2 muka excited tuh hahaha..( sorry ayin for this entry :p ) ..nmpak cute sgt hahah

P1080325

P1080347

P1080358

hhehehe my hubby aka Kerel ..plg hujung tapi bukan baju merah ye ..hehheh paling handsome kan !! ( yes , beauty lies in the eyes of beholder :p )

P1080297

struggled untuk dapat family pic :p hehehhe budak2 fikir nak main..parents nak posing raya :p hahahah

P1080367

Finally , ada gambar raya dengan background bendera Korea :) salam hari raya dari kami sekeluarga di perantauan ..maaf zahir & batin :)

So , kat sini pun ade sesi rumah terbuka..few rumah kami pergi..terima kasih tuan rumah…moga Allah melipat gandakan rezeki kalian :)

P1080374

P1080396

P1080398

P1080401

Ni menu special cooked by talented chef ..again puan ayinemran…nampak lazat kan ? yesss…rase dia pun sangat lazat..spagetti tuh paling win ! and hujung sekali kuih cornflakes ku hahahha nak gak interframe kan :p hahaah

P1080430

salam ceria di aidilfitri @ Geoje Island , Busan , Korea Selatan :)

Alhamdulillah dapat jumpa kawan2 yang baik & best kat sini..terubat kesedihan tak pulang berhari raya :) Kenangan terindah nikmat dari Ilahi…sesungguhnya perancangan itu too perfect kan..dan hanya Allah tahu apa terbaik untuk kita..

hope next year dapat beraya di Malaysia ..( hint to en hubby :p )

thanks for reading !!! XOXO

grapes picking & cosmos flower festival in Geoje!
September 22, 2015

Assalamualaikum !

Last Saturday , 6 families ( friends in Geoje ) convoyed to Dundeokmyeon 1/2 hours from our house.. for grapes picking !!! ! ! the grapes were just crunchy & juicy! ….seronok petik anggur pepagi hehehe  we need fresh air !! :)

P1090407

kami tak sabar nak petik anggur..before petik anggur..kita petik gambar satu naaaa…buat kenangan heheheh tengok belakang tuh sawah padi yang luas menghijau?? ooo menguning mungkin hehheeh

taraaa…see ..big fresh grapes in Geoje Island !!!! mase tengok tak sabar2 nak makan..nak tau manis ke tak ..hehehehe

P1090494

P1090493

as good as it looks..the grapes were great ! crunchy juicy manis nyum nyum ! heheh makan kat situ free ye..tapi if nak petik the whole bunch tuh…kene bayar 5k won .

P1090416

 pepagi dah nak grapes picking kan..fareeha still in her dreamland…sangat senang la ada opitai ( babywearer ni ) hehhe tapi sebab die pun dah makin besar..terase gaks la berat die heheh but i still can enjoyed the grapes picking..:p

P1090431

 cutie munchkin Rafael ..nak grape tuh!!!

P1090470

 fareeha excited ..sedar2 die dalam ladang anggur !! heheeheh

P1090447

P1090488

us with ahjummas:)

P1090508

jom petik anggur ye !! hehheeh

P1090496

 those kids yang super excited dapat jumpa kawan2 :)

P1090409

cute pose from kiddos !!

P1090517

ok adik..next time kite datang lagi sini k :p

Keluar dari ladang anggur tuh ade sawah padi yaawwww! heehehe

P1090528

dari dulu teringin nak bergambar kat tengah2 bendang padi…tercapai juga akhirnya ! rupernye Allah bagi peluang kat bumi Korea :) alhamdulillah !

oo mase nak balik tuh..ahjumma tuh bagitau kebetulan ade cosmos flower festival nearby..kire less than 5 mins dah sampai..so tanpa melengahkan masa …hehehhe kami pun layan bunga plaks :)

P1090575

P1090534

P1090546

P1090556

P1090551

actually kat hujung2 tuh lagi lebat bunga die tapi dah malas nak menapak :p hehheh

P1090579

P1090589

P1090594

 When Insyirah strikes a pose :p

kakak Insyirah sekarang hardly to ask for a family picture bila dah jumpa kawan2  hhehehe

P1090591

Happy kiddos…semua pun nak explore heheheh

P1090597

 Adik u want a flower too? :)

P1090602

Dancing time !! :)

So , alhamdulillah ! fruitful day for me !! dapat experience petik anggur..jumpa paddy field..jumpe bunga cosmos…jumpe kawan…hubby & anak2 happy:) tq Allah atas nikmat ni :)

Thanks for reading ! XOXO

sara insyirah is 5!!!
September 21, 2015

Assalamualaikum …wahh after long silent..how i miss blogging..tapi banyak sangat commitment lain..bulan puasa..then raya..then few things came up in between ..but alhamdulillah here I am..blogging:p

well today , i want to share my experience heheh chewah…organised my daughter birthday party heheheh alhamdulillah it was a success for me !!yippie!! Dari dulu teringin la nak buat birthday party untuk anak..heheh tema frozen ke..ana muslim ke…tapi dulu my daughter kecik lagi ..rase if buat pun die takleh nak appreciate the happiness heheh cake cutting ceremony hheheheh ( dulu kecik2 ibu tak merase semua tuh ) heheh so, most of the time if bday dorang we just bought cake and ajak family terdekat je..tak pun just wish je heheh ntah die faham ke tak:p ( of course sentiasa doakan dorang selalu sihat..jadi anak solehah…cerdik pandai..baik hati…hormat orang tua ..murah rezeki..berjaya dunia akhirat …doa ibu untuk anak2 everyday !)

So , since dah jadi surirumah sepenuh mase..meronta2 rase nak  buat a small bday party for Insyirah / Fareeha hehehe if kat Malaysia sure dah cater je kat orang..and order cake online kan hehehhe . So , dengan sokongan suami tercinta morally , financially of course and technically hehehhe alhamdulillah impian ku terlaksana! thank u ya Allah :) Here are those pictures sepanjang majlis birthday Sara Insyirah . Small party but meant “really big’ to me !:)

Decorations by my hubby..rajin sangat printkan all the alphabets..make sure they were in the right alignment hehehhe

tiup all the balloons….hehhhehehehhe

P1090638

P1090640

 Simple goodie bags for the kids !!

P1090616

rainbow cake by me !! hehhe memang la comot..1st time ni buat hahah berkobar2 nak gak buat birthday cake sendiri untuk anak :p study macam2 resepi kot…hahha but hey guess my ilmu in baking was increased !!!! those alien jargon…water bath..frosting..beza icing sugar ..castor sugar..hahhaha then frosting tuh satu lagi memang memerlukan kesabaran yg sgt tggi hahahhaha memeningkan :p thanks to all my friends yang tak jemu2 melayan soalan2 yang tak baper cerdik  daku hehehhe ( thanks my smsj’s frens..wawa a great baker ( sila layan FB die bakebyazwa ) .. geng2 kat korea ni ..ayin ..aina..naz..d..ida..n jihan ) smer infos uolls…i digested ..n taraaaaaa alhamdulillah jadi ! happy! Insyirah pun happy tabur all the sprinkles :)

hah ape menu untuk all the guests ?? heheh soto ayam !! begedil..& nuggets ayam sangat mudah buat dengan adenya food processor ..thank mr hubby!! muahsssss….heheh die dah requested nak patty burger plak :p oo ade spagetti goreng..and kawan2 pun contributed foods hehhehe ade donut ball..congobars..karipap..kuih lapis…bubur kacang..spagetti carbonara..etc ) thank u uolls !!!

P1090658

 Insyirah la yang paling happy sebab ramai kawan2 datang..ade Kasih ..Nabilah ..Bella..Sara..and ramai lagi hehehhe Adik die Fareeha enjoying herself..and surela asyik nak cari ibu hehehhehe

P1090686

 The face expressions were priceless !!! tengok ayah hidupkan lilin2 tuh :)

P1090688

P1090691

P1090700

Happy 5th Birthday to my dear Sara Insyirah Binti Mohd Khairil :) She was born on 27th August 2010 …and now already 5 years old !!! We love you to the furthest galaxy & back ! Ibu & Ayah sentiasa doakan Insyirah berjaya dunia & akhirat kakak !

P1090706

 heheheh seronok sgt tengok rainbow colours tuh hehehe not that kemas hehehe tapi ok la :p and hubby kate rase die yummeyyyyy !! hehehe

P1090667

 Me with Fareeha !!! Nanti kite buat untuk adik plak ye :::)

P1090723

Insyirah & Fareeha with the buddies !!!

P1090729

 Thank you korang sudi datang !!! TQ for the presents ! For us  , ni la waktu paling best dapat berkumpul and chit chatting hehhehee

P1090739

Ade rezeki kita jumpa makan2 lagi heheehe

Seronok sangat arini..berjaya masak untuk tetamu..berjaya buat rainbow cake for Insyirah ! hehhehe alhamdulillah…:::)

ok thanks for reading ! XOXO

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.