The Photog

# A collection of images captured on a weekly basis in order to run away from the structured behaviour of the engineering world. Trying my best to get in touch with my other side of the brain, exhibiting nature and culture in a different perspective.
more →

BEGIN WITH END IN MIND
October 17, 2008

  • Intro: Saya pernah mengepost entry ini sebelum ini, tetapi oleh kerana service provider saya mengalami hiccup, ia telah hilang dari database. Saya cuba mengepost sekali lagi. Harap-harap semua nye aman dan damai.

  • Bagi saya, satu complete cycle untuk gambar yang saya ambil adalah seperti berikut: plan-shoot-view-print. Maknanye, kesudahan terakhir bagi gambar-gambar yang saya sukai adalah dalam bentuk printout. Tak kisahlah apa saiz pun, tapi selalu nye saya print saiz 4R sebab murah dan senang.

  • Melihat gambar yang di print adalah lebih bermakna bagi saya jika dibandingkan dengan melihat di screen komputer. Tambah-tambah pula melihat gambar orang yang tersayang, lagi lah seronok. Itulah perbezaan gambar di alam maya dan di alam nyata. Menusuk kalbu dibuat nye.

  • Gambar yang terakhir tu datang dari lens 50mm f/1.8D. Dah lama saya tak pakai lens ni sebab rasa macam sempit kalau pakai dengan sensor lama. Tapi semenjak pakai sensor baru ni, seronok pulak pakai lens ni. Takde la ia berhabuk seperti dulu.

  • Selamat menikmati hasil2 yang keluar directly dari sensor baru saya. Inilah saya punye END IN MIND iaitu final print out. Masa tgk printout ni, dah lupa dah pasal composition ataupun teknikal properti gambar itu. Memang tak payah masuk photoshop untuk editing lagi dah. Shoot, pilih dalam kamera and hantar terus ke kedai gambar. Sedar-sedar dah siap hehehe.

a-print-out-01.jpg

a-print-out-02.jpg

a-print-out-03.jpg

a-print-out-04.jpg

a-print-out-05.jpg

a-print-out-06.jpg

a-print-out-07.jpg

a-print-out-08.jpg

a-print-out-09.jpg

by

Khairil Hatta

+6019-2-888-2-74

benhatta@gmail.com

 

 

Comments

button Discussion

  1. all pics sgt menarik ..

  2. atiq on April 2nd, 2009 at 12:27 am

button Add a comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2008. All Rights Reserved. Wordpress Theme by Hairudy.net. Best view on 1024 x 768 with Mozilla Firefox.